Süti - kicsi a bors, de Twingo :)
Hát akkor a mese... :D
Nagyon szeretem a kisautót :D Tényleg. Kényelmes, a vízszintbe dönthető ülések pl. nagyon tetszenek, praktikus is. Viszont hosszabb távon kikezdi az ember derekát :/
Akkor a kalaptartó. Marhajó, hogy állandóra fel lehet akasztani. Nem kell játszani vele, ha "túlméretest" szállít az ember, csak felakasztja az egyik kis zsinórt az erre a célra kialakított fülbe, és a csomagtér ajtó lecsukása után is az ablaknak feszül a kalaptartó.
A csúsztatható hátsóülést különösebben nem részletezem, az is nagyon okos dolog volt.
Tényleg nagy a csomagtere, plafonig meg lehet pakolni, viszont kicsit zavaró, hogy a hátsó kerékdoboknál a kelleténél jobban belóg a csomagtérbe a műanyag, így azon a részen széltében kevesebbet lehet bepakolni, mint mondjuk a Renault 5-be.
Zavar még az is, hogy utastér világítás ebben a szériában (1993) nincs, helyette viszont van vezetőoldali világítás. Éjjel-nappal világít, ha kinyitom a bal ajtót (a jobb oldali kinyitásakor semmi sem történik, pedig a kis kapcsolója - vagy legalábbis a helye - megvan), plusz van neki még egy, állandóan világító állása is. Ha valaki mitfárerkedik, és térképet olvasna éjszaka, azt csak úgy teheti meg, ha a vezetőt megvakítja a felőle jövő fénnyel. :D
Kilóméteróra: kényes téma... :D Egyrészt marhajó, hogy digitális, másrészt meg nem. Igaz, nem is Twingo lenne, digitális km óra nélkül... Szóval ha valamiért áramtalanítom a kocsit, akkor az órát elfelejti (ez természetes dolog), a napi kilométer viszont visszatér egy korábbi kilométerállásra (ez szerintem már a kóros kategóriába tartozik). A miért titok, senki sem tudja. Mondom, lelke van a kocsinak. :D Az üzemanyagszint-mérő néha rakoncátlankodik, egy áramtalanítás azonban segít neki megszabadulni a nyűgtől. :D Egyébként jól méri a szintet. A rakoncátlankodás azt jelenti, hogy ha bütykölve volt az óra, le lett róla húzva a csatlakozó, akkor állandó jelleggel sárga pöttyöt integet, miszerint: "Tessék tankolni!" Ilyenkor az aksiról a saru lejön, pár mp., és vissza. Tökéletes :)
A műanyagokkal kapcsolatban: Azt olvastam, hogy borzalmas anyagból készültek, nyikorognak, nyekeregnek, fáj nekik az élet. Nna. Hát nem teljesen így van. Tény, hogy viszonylag kemények, így ha körömmel kap bele az ember, akkor kicsit a dombornyomás, vagy mi miatt reszelő hangot ad, de menet közben, rosszabb útnál egyáltalán nem nyikorog a kocsi. Aki ilyet tapasztalt, annak valszeg eltűntek a kis habszivacs darabkák innen-onnan, amik ezt a nyekergést kivédik. A műszerfal különböző pontjain vannak ilyenek, ha nyikorog, akkor ott a hiba.
Viszont borzasztóan csúszik. Egyszer, teljesen letekert ablaknál, éles kanyart bevéve a telefon, a cigis doboz, és a hozzá tartozó gyújtó majdnem kicsusszant a kocsiból. Csúszásgátló kis akármit jó ha tart az ember a kocsiban...
Motorhang. Utastér -> Annyira nem zajos bent. Ha normál fordulattal közlekedik az ember, egyáltalán nem zavaró, sőt! Kellemes, erőt sejtető morgása van. A magas fordulat sem visít, annak is mélyebb, dörmögő hangja van. Ez utóbbi viszont sokkal jobban behallatszik az utastérbe... :D
Kormányozhatóság: Jó, nekem semmi bajom nincs vele.
Pedálok: A pedálokról viszont nem tudok jót mondani. :/
Renault 5-ből átülve Twingóba, a kuplung egyenesen irtózatos. Nem be, hanem félig lenyomja az ember, kiengedésnél, ha a sarkam a földön van, akkor a talpam közepéig becsúszik, majd ha ismét kell kuplungolni, akkor az ilyen pozícióban lévő pedált borzalmas visszanyomni. Próbáljon meg valaki talpközéppel kuplungolni elég szűk helyen.
Fék: Ez tökéletes, jól lehet használni.
A gázzal nincs különösebb bajom, annyi csak, hogy ezt is le kell nyomni, nem pedig be. A járása jó, könnyen mozog, de mégsem szalad meg.
- Generátor: közvetlen a vétel után 20 km megtételét követően. 16 éves a szóban forgó kisautó, ez belefér szerintem. A csapágy feladta, így rögtönözni kellett. Kicsit furcsállottam, hogy csak úgy lehetett kivenni a generátort, ha a bal lámpát kivettük, de végülis nem volt nagy tornamutatvány. A generátor tőcsavarjai viszont nagyon rossz helyen vannak, alig lehet sérülés, horzsolás nélkül elérni őket. - - - Kerékcsapágy. Nem részletezem, kopóalkatrész. - - - A hőgomba lába kitört, benne maradt a saruban. Valószínű anyagfáradás, szerencse, hogy volt itthon egy :D - - - A "Bohócorr" (elakadásjelző) balra indexnél villog. Viszont nem elakadásjelzőzik a kocsi ilyenkor (még szerencse). Gondolom, a riasztó miatt lehet. Ez mondjuk nem is hiba, inkább kis esztétikai probléma. Aki meg feledékeny, annak kifejezetten jó, legalább tudja, hogy balra rakta ki a villogót. :D - - - Nyekergés a motortérből. Ez csak addig hiba, amíg hallja az ember. Tökéletes gyógyír házilag, ha a nyikorgó dolgokat kellő mennyiségű WD-40-el lefújjuk. Sokat ne fújkáljon rá senki, mert oda is elfolyik, ahová nem kellene. - - - Kuplung. Őszintén... Egy majd 153 ezer kilométert futott, 16 éves tinédzser autónál elvárhat az ember tökéletes kuplungot? Szerintem nem. Főleg, ha az előző tulajok sokáig csúsztatták. Egyébként a hiba annyi, hogy fentEBB fog, kb. a pedál játékának a felénél, valamivel előtte. Hozzá lehet szokni. Természetes cserélve lesz. - - - Rohadások itt-ott. Ez a gyártól szerintem független, a gondozására enged következtetni. Sajnálom, hogy nem figyeltek rá :( - Amúgy a rohadások helyei: A küszöb alatt, azon a helyen, ahol emelni lehet a kocsit. Na, pont ott nem rohad, de előtte, utána egy kicsit. Akkor a motortérben, az aksi tartólemezén is vannak rozsdás részek. Akkor a pótkeréknél a lemez alja. És minden olyan helyen megkezdte az idő, ahol vízelvezető lyukak vannak. Egyszóval ott kell nagyon figyelni, ahol a fém részen akárcsak egy kicsit is hiányzik a fényezés. - - - Kicsit ingadozó alapjárat. Megoldása viszonylag egyszerű (ha nem valami komolyabb a hiba oka), egy próbát megér: az alapjárati léptetőmotor kúpos vége, ha bekoszolódik (olajpára, korom), akkor azt szépen ki kell pucolni. Ennyi, nekem az alapjárat azóta érezhetően stabilabb. - - - Vízpumpa. A szimmering elfáradt, elkezdett ereszteni. A dátumbélyegző szerint a szivattyút 93-ban gyártották, úgyhogy a 16 éves alkatrésszel kapcsolatban nincs egyéb fenntartásom. - - Kipufogó: a dob, és a katalizátor felől érkező cső illesztése elég rossz helyen van. A jobb hátfó fék vezetéke pont alatta fut. Így ha meg van pakolva az autó, és a szorítógyűrű, ami a két elemet a helyén tartja neadj' isten épp csak egy kicsit van rossz helyen, akkor az bizony szépen elkalapálja a fékvezetéket, mint ahogy esetemben is. Ezt valószínű a dob cseréjekor figyelmetlenség okozhatta. - - - Nagyjából ennyi. Viszont azt le szeretném szögezni, hogy a fent leírt hibák nem halálosan veszedelmesek, egy kis kézügyességgel (a kuplungot, és a kerékcsapágyat kivéve) otthon, házilag mind orvosolhatóak. És persze gondozni, ápolni kell a kocsit, mert - csatlakozom a hasonlóképp gondolkozókhoz -, lelke van, mint a többinek. :)
Én bütykölgetem, így max osztályzatot adok. Olcsó, és megbízható :D
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1993 |