Autók » Renault » Scenic, Mégane Scenic (1997-2003)

Scenic, Mégane Scenic 1,9 DTI

Nem robbant fel az időzített bomba?

Citroen-Peugeot dízelfan vagyok.Imádom a lágy rugózású,kényelemre hangolt autókat,és a Peugeot dízeljeit.,még sosem hagytak cserben.Az élet úgy hozta,hogy összetörték addigi álomautómat(Citroen XM ),amit pedig közös megöregedésünkig meg akartam tartani.
Egy ideig elszaladgáltam a kis Peugeot 106 dízellel,de közben gondolkodtam,hogy milyen Peugeot,vagy Citroen legyen az Xm utódja.Olyan autó kell,amiben nagy a raktér,magas tárgyak is beférnek a munkám miatt,plusz a család.Magyarul:egyterű.Egy milliónál többet nem akartam rá kiadni.Ebből következett a típus:Xsara Picasso,esetleg Peugeot Partner dízel.
Elkezdtem gyűjtögetni,és közben nézegettem a hasonló típusokat.A pénznek még csak a fele volt együtt,mikor a hahun megláttam egy gyönyörű,piros Renault Scenic 1,9DTI-t 163E km-rel,530 ezer ft-ért,már a ráncfelvarrott,nagylámpás változatot.
Agyaltam,hogy mi baja lehet ennek,hogy fele annyiba kerül,mint egy jóval viseltesebb picasso,vagy bármilyen más egyterű?Hát persze,ez egy szar,megbízhatatlan rönó,ezt "mindenki" tudja.De csak nem hagyott nyugodni,elmentem megnézni.Meglepően szép volt kívül-belül,s bevallom,a próba során megvett kilóra.Harapós a motor,nagyon kényelmes,az úthibákat fölényesen kisimító rugózás,és a magas üléspozíció miatt nagyon jó körbeláthatóság.
Egy életem,egy halálom-lealkudtam 480-ra,és elhoztam.Először alig mertem elindulni vele hosszabb útra.Vártam,hogy mikor áll meg,mikor esik atomjaira a motor,mert mint tudjuk,a Renault már csak ilyen.Főleg a dízel.De a fránya dögnek nem volt semmi baja,működött hibátlanul,és nagyon jól éreztem magam a volánnál.
Közben rájöttem,hogy ez a motor tulajdonképp egy TDI.Ugyanúgy közvetlen befecskendezéses,98 lóerős,elektromos Bosch adagolós 1,9 motor,mint az Audi-VW 1,9 TDI.Ha abban legendásan teljesít ugyanez az adagoló,és befecskendező rendszer,akkor ebben mért is kéne betojnia??És egyre bátrabb lettem:Jártam az országot,már külföldre is elmentünk vele.Nem pusztult el azóta sem,és szép lassan beleszerettem.A hátsó ülések külön-külön kivehetők,dönthetők,összecsukhatók,és állítható támlájúak.A csomagtér sokkal jobban kihasználható magasságban,mint a Xsara picassóé,mert ennek a csomagtér ajtaja sokkal függőlegesebben áll.Fogyasztása hegynek-völgynek, autópályán 130-ig,és városi átlagban is 6,5 liter,és nem nagypapásan.
Ha panaszkodni kéne rá,akkor azt hoznám fel ellene,hogy autópályán elkelne egy hatodik fokozat,mert elég sokat pörög így a motor(3000-rel megy 130-at.)Valamint a kormány elég teherautós szögben áll,ezért nem teljesen tudom beállítani a kényelmes vezetési helyzetet.Azonban ezért a pénzért verhetetlen tudású,meglepően megbízható,élvezetes,nagy belsejű családi járgányt kaptam.
Alkatrészcserék 2 év alatt:Megvételkor vezérlés és olajak,szűrők,nemrég egy hátsó féknyereg,és flexicső a kipuffogóhoz(kb 10e ft-os tétel)

- hátsó féknyereg,kipuffogó-flexcső

Fenntartási költség (8) Évjárat 2000
Előző autója? XM Következő autója?
Verdikt (8.4/10)

Renault Scenic, Mégane Scenic 1997