Autók » Renault » Scenic Ii. (2003-2008)

Scenic Ii. 1.5 dci 106 LE

Űrtehén

Régi vágyam teljesült, amikor megvettem a scenicet, ezért kissé elfogult lehetek az értékeléskor, de próbálok tárgyszerű maradni.
Az autó felszereltsége és a kidolgozás minősége számomra nem hagy kivánnivalót maga után. Az enyém 7 üléses privilege felszereltésgű és gyakorlatilag mindent megrendeltem hozzá, amit lehetett. A vásárláskor furcsa volt, hogy nem rendelhettem pótkereket (a dieler azt állította, hogy a napfénytetővel együtt nem rendelhető), így utólag kellett beszereltetnem. Kicsit drága volt, és a fölösleges macerát is szívesen megtakarítottam volna.
Eleinte tartottam a sok elektromos kütyütől, de eddig minden tökéletesen működik. A "hands free" inditás remek találmány, nehezen tudnék visszaszokni a kulcsozásra. A legzavaróbb dolog az ablakemelők betanítása volt. Az első néhány le- és föltekerés kb. 5 centis szakaszokban történt, amit minden ablaknál kb. háromszor meg kellett ismételni. A probléma azóta nem jelentkezett.
Az automata ablaktörlő szerintem szuper. Igaz, én csak a szakaszos törlés helyett használom, azaz nincs állandóan bekapcsolva. Szerintem nagyon kényelmes, hogy akkor és annyit töröl, amennyi indokolt.
Nagy sebességnél (100 km/h fölött) fütyül a tetőablak.
Az autó menetdinamikai tulajdonságai alapvetően jók, bár furcsa, hogy egy rövid scenic-kel összehasonlítva mennyivel nehézkesebben fordul, sőt lomhább is. Számomra különösen zavaró, hogy a 102 LE motorhoz képest jelentősen nagyobb a turbólyuk, emiatt rövidnek érzem a sebességfokozatokat.
A fogyasztás lehetne jó is, de szintén a 102 LE-s rövid scenic 5,5 l-jéhez képes a 20%-al magasabb értéket nem indokolja a 10%-al nagyobb tömeg.
5 személlyel pazar a térkínálat elől és hátul is, ha azonban a harmadik sort is használjuk, akkor a középső sor lábterét csökkenteni kell. Ennek ellenére - számomra meglepő módon - hat, közepes termetű felnőtt elfogadható kényelemben utazott egy 500 km-es úton.
Összességében nagyon elégedett vagyok az autóval és ajánlom azoknak, akik a praktikumot többre becsülik az optikai tuningnál.

- Nem volt visszacsapószelep a hátsó ablakmosóhoz. A szervízben ingyen pótolták a hiányt.

Renault Szabó Érd

Fenntartási költség (8) Évjárat 2007
Megbízhatóság (10) Vezetett km 12000
Előző autója? kangoo Következő autója? renault koleos
Verdikt (7.5/10)

Renault Scenic 2003 (2003)