Francia lélekgyilkos
Renault Kangoo-nk volt előtte. Évekig használtuk nagyjából problémamentesen. Alapvetően szerettük, de megszülettek a gyerekek és egyre kevésbé volt praktikus az egyoldali tolóajtó, a klíma és a nyitható hátsó ablakok hiánya, így váltani akartunk.
Mi legyen hát az utód? Legyen nagy, legyen kényelmes családi és ha már nem volt sok nyűg az előző Renault-tal, hát márkán belül kerestünk valamit.
És akkor megláttuk, kipróbáltuk, tetszett, megvettük... Kár volt...
Eleinte tetszett, mert egyébként kényelmes autó tele praktikus megoldásokkal. Olyan igazi családi.
Az 1.9-es motorral egész barátságosan ment és nem ette le a hajunkat sem (városban azért megszomjazott).
Összességében pozitív csalódás lett volna, ha nem kezd el szívózni velünk.
A 2 együtt töltött év alatt ugyanis alig volt hónap, hogy valamiért ne kellett volna szerelővel konzultálni...
A végére már remegve ültem bele!
Már az elején jöttek az apróbb meglepik:
-Indítókártyát tetszőleges időpontokban nem akarta felismerni, vagy nem akarta nyitni az ajtókat (néha meg zárni).
-A hátsó csomagtér ablak, ami külön nyitható, néha nyílt is. Magától.
-A futómű zörgött, mint a meggyfa tövébe hajított bádogvödör: gömbfej csere.
-Nyaralni voltunk, amikor is elkezdett valami éktelenül kerepelni a motortérben. A generátor volt az. Minden nap őszintén szégyelltünk megérkezni a nyaralóba, ha kint ültek a szomszédok. Szerelő>feszítőgörgő rossz>csere>1 hétig jó>zörög! Másik szerelő>Felújítás. Nem olcsó, de az új generátor drágább lett volna. Szétrázta a feszítőgörgőt is, az is cserés lett.
-A legnagyobb hőségben kifingott a klíma. Aranyáron újratöltve, majd hamarosan megint kifingik... Javítás dráááága!
-Egy hűvös téli reggelen arcomba vihog egy 'Check Injection' felirat. Halálfélelem>szerelő>nyugi, csak az izzítógyertyák égtek csonkig, akkor is ezt írja! Csere után az üzenet eltűnik. Öröm van!
-A kormánymű egyre jobban elkezdett zörögni, csere nagyon drága, felújítás esetleges, egyelőre ilyen marad!
-Vezérlés csere esedékessé vált. Vízpumpa, görgők, szíj cserélve. Elhozom a nagytudású 'Renault specialistától', de nem tetszik a hangja. Nagyon kopogós.
Visszaviszem, szerinte jó. Szerintem nem! Másik szerelőhöz vittem, aki fél nap nyűglődés után közölte, hogy gatya a hajtókarok csapágyazása és naggggyon húzós lenne újra csapágyazni.
A szíjcsere hozta ki a kezdődő hajtókar csapágy probléma hangját (feszesebb szíjaknál már hallatszott, az öreg szíjjal még nem...).
Szerelői baráti jótanács: Add el, míg lehet!
Nagyon-nagyon nehezen adtam el! A 2 év alatt akkorát buktam, hogy a vételár feléért vette csak meg egy bevállalós autóguru.
Szerintem ő sem fogja szeretni, de ennyiért bevállalta.
A tananyagot megtanultam, tanulság levonva! :P
- 2 év termése: - -hátsó fék tárcsák (ABS-sel egybeépített hálaistennek) - -generátor felújítás, feszítőgörgők 2x - -izzítógyertyák (mind a 4) - -jobb első gömbfej - -klíma teljesen kifeküdt - -lefonnyadt a hátsó ablaktörlő - -az egyik injektor kezdte a végét járni - -a hűtő ventilátora ötletszerűen kezdett működni, de inkább nem. - -a kormánymű zörgött - -KEGYELEMDÖFÉS: hajtókar csapágyazása <- itt dőlt el, hogy megy a háztól!
Elvileg Renault szerviz (Budapest, NEM hivatalos), gyakorlatilag többször nem jött rá olyan hibákra, amit egy nem Renault-os 5 teljes perc alatt ki tudott deríteni... A zörgő motorra azt mondta, hogy rendben van. Még jó, hogy én hallottam, hogy valami nem okés!
Kis márkafüggetlen autószerelő műhely HOZZÁÉRTŐ szerelőkkel. Olyanokkal, akik addig nem nyugszanak, amíg nincs meg a hiba oka és nem aranyárban dolgoznak. Amire a Renault-os szerelő nem jött rá, azt ők egy nap alatt nem hogy kiderítették, de meg is csinálták!
Fenntartási költség | (2) | Évjárat | 2005 |
Előző autója? | Kangoo | Következő autója? | Japán! |