Autók » Renault » Mégane (2002-2008)

Mégane Berline 1.5 dci Monaco

Szép a színe :-)

A Mégane Berline egy izgalmas formájú autó. A designerek merészeket húztak, ami meglehetősen megosztja a közönséget. Aki szereti, az nagyon szereti, akinek nem jönnek be a kísérletező formák, az - ha nem akar megsérteni - inkább elintézi annyival, hogy „szép a színe” (mint pl. az én idős nagybátyám). A merész forma időnként a paraktikum rovására is megy. Ez inkább szokatlan, csak néha bosszantó, viszont olykor nagyon észnél kell lenni miatta..
A hátsó ablak és ablaktörlő formailag/látványilag zseniális, praktikusan viszont egy bohóctréfa. A hátul leszakadó turbulenciák elindulás után szinte azonnal telekoszolják az ablakot, az ablaktörlő pedig kb. a horizont alá bukó napkorong méretű lőrést képes csak eltakarítani. Igaz, az egész ablak maga is elég kicsi, tolatni gyakorlatilag csak tükörből lehet. A hátsó ablak mosásakor a törlő azonnal elindul, az ablakmosó folyadék viszont elég későn ér csak oda, így az első két-három törlés gyakorlatilag szárazon történik, ami előbb-utóbb (inkább előbb) elég karcossá teszi az üveget.
Esős időben a hátsó (csomagtér-) ajtó felnyitása után ne kezdjünk rögtön pakolni, hacsak nem akarjuk, hogy a felnyitott ajtó felső pereméről minden víz a nyakunkba csorogjon. Hülyén van megoldva, na.
Szintén a formának eshetett áldozatul az autó szellőztetésének oldszkúl (ablaklehúzásos) módja. Harminc fölött a hátsó ablakot lehúzni életveszélyes, mert az így kialakuló rezonátorüreg az ablaknál leszakadó hullámokkal együtt olyan nagy amplitúdójó, alacsonyfrekvenciás infrahangot generál, hogy az nemcsak a hallószerveket, de az idegrendszert is megviseli. És ezen az sem segít, ha az első ablakokat is lehúzzuk. Igaz, hogy van légkondi, de vannak esetek (szippantósautó megelőzése után vagy a vecsési gázelosztó-állomást elhagyva), amikor kifejezette gyorsan kéne kiszellőztetni az utasteret. Esetleg a hátul ülők szeretnének maguknak egy kis légáramot, csak úgy, l’art pour l’art.
Az A-oszlopok - üléshelyzettől/testmagasságtól függően - képesek elég nagy holtteret kitakarni, ez különösen a vezető oldalán igaz, és balkanyarokban okozhat meglepetést a takarásból előbukkanó, szembejövő autó.
Rossz pont az izzócsere. Nonszensz, hogy egy fényszóróizzó-cseréhez a) le kell bontani a fél autót, vagy b) szakszervízbe kell menni.
Ezekhez képest már csak apró kényelmetlenség - mondhatni: udvariatlanság a gyár részéről -, hogy az előző Méganeomhoz képest (l.: Kényelmes autó - mindenféle értelemben) 2004-ben már csak a xenon-fényszórókhoz jár a fényszórómosó (az egyébként sem túl erős tompított világításhoz pedig télen igencsak elkélne), vagy hogy ebbe a szériába szintén csak a magasabb felszereltséghez jár az automatikusan elsötétedő belső visszapillantó tükör.
A gáz és fékpedál helyzete lehetne szerencsésebb is, akinek nagyobb lába van, könnyen mást nyomhat, mint amit szeretne.
A műszerfal időnként nyöszörög, zizeg, perceg, de megszokható, a hi-fi hangján nem hallatszik át. :-)
Ha mindezeket sikerül megszokni vagy figyelmen kívül hagyni - és javaslom, hogy sikerüljön, megéri -, akkor egy nagyon jó és szép autónk van. A formája zseniális, mondhatni: érzéki - különösen a hátsó traktus -, a bőr-szövet kombó üléshuzat elegáns, de nélkülözi a full bőrülések szó szerint is izzasztó érzetét, tele van apró dugihelyekkel, rekeszekkel, még a csomagtér is nagyobb, mint gondolnánk (elutaztunk nyaralni két hétre úgy, hogy ágyneműt is vittünk, mivel a két gyerek még kicsi volt, és csak a saját párnájukon/paplanukkal voltak hajlandók aludni).
Az 1.5-ös motor erőlködés nélkül - és dízeles viszonylatban halkan! - mozgatja az autót, csúcssebességet nem tudok, de előfordult autópályán, hogy egyszercsak rápillantottam a sebességmérőre, és 170-et mutatott, miközben erőlködésnek nyomát sem észleltem. Kigyorsításoknál, előzéseknél visszakapcsolás nélkül is lendületesen gyorsít, a leggyakrabban használt 50-110 km/h között nagyon rugalmas a motor, és mindezt a benzinesekhez képest alacsony fordulatról (1800-2000 rpm). Vegyes üzemmódban (Budapest/országút kb. 50-50%) nyáron, klímával 5,2, télen 4,8 l/100 km a fogyasztása. Télen-nyárom biztosan indul.
Az autó futása kényelmes, a ballonos kerekek többnyire elnyelik az úthibákat, a rugózás sem túl kemény, ízlés dolga, ki mit szeret, nekem bejött. Fordulókör meglepően kicsi, egyébként is jól manőverezhető az autó, csak most, 90 e km után kezdtek kicsit kotyogni a kormányösszekötők (l. még: mo-i. útviszonyok).
Magasabbaknak az ülés lapja valóban rövid lehet, ez hosszabb úton lehet kényelmetlen.
Összegezve: Annak, aki nem hosszú, ezer km-es utazásokhoz használja az autót, de sokat kell mennie, erős forgalomban is, annak a legjobb választás. Ideális családi, vegyes használatú autó: ha egyedül megy az ember, akkor sem túl nagy, de egy négytagú család nyári utazása sem gyötrelem benne. Megbízható, gazdaságos, kényelmes és tetszetős példány.

- A CD/rádió elektronikája időnként meghülyül, de aztán magától helyreáll. Csí, árapály/dagály, felszín alatti energiaforrások? Ki tudja?
- Egyszer a műanyag nívópálca beleszakadt a mérőnyílásba, szervíz (Békési) azonnal javította.
- A váltóval újabban (kb. a 70 e km óta) időnként előfordul, hogy nehezen lehet elsőből másodikba tenni.
- Ezen kívül csak a szokásos garanciális ügyek: fékbetét, olajcsere, ilyesmik.

Renault Békési, Gödöllő, Fót

Renault Baumgartner, Kőbánya

Fenntartási költség (7) Évjárat 2004
Előző autója? Mégane Berline 1.4 Következő autója? Renault Mégane Berline 1.5 vagy 1.9 dci
Verdikt (7.1/10)

Renault Mégane 2002 (2002 - 2007)

Már nem Szeretlek...

Mégane CC 1.6 - 2005
1999.11.30 41000   2,0

! Akit élményautónak hivtak:MEGAN CC...!(még mindíg!)

Mégane MeganCC 1.5 dci - 2006
2010.02.15 24000   3,6

!Megbízhatatlan! Soha többet Francia autó!

Mégane Grandtour 1.6 16V Privilege - 2004
2008.07.06 12000   2,0

" a legjobb csajod, aki néha megcsal"

Mégane 1.6 16v Authentique Plus Limusine - 2004
2015.04.23 25000   -

"A pótolhatatlan hosszútávfutó!!!" Tesztelve!

Mégane 1.4 16V Limousine - 2004
1999.11.30 192000   4,5

"A" franciák csodatév?k

Mégane 1,4 98 LE A Plus Sedan - 2004
1999.11.30 56000   4,3

"Beautiful disaster" - A gyönyörű sorscsapás

Mégane 1,4 98LE - 2005
1999.11.30 33000   2,5

"Wc-re" is ezzel megyek és egyben van !

Mégane 1.5 dci 82 LE - 2004
2008.04.09 85000   3,0

"az a fura segg?..."

Mégane Berline 1.6 16V - Privilege - 2003
1999.11.30 22000   4,0

. Az ideális családi autó !

Mégane Grandtour 1,4 16V - 2004

2013.11.08 65000   4,0

1.4-est ne!

Mégane 1.4 - 2008
2012.08.21 77000   2,3

1.6 benzin Black Edition Totya :)

Mégane 1.6 Berline Dynamique Plus - 2004
2010.11.21 4000   4,0