Autók » Renault » Mégane (2002-2008)

Mégane Berline 1.4

Kényelmes autó - mindenféle értelemben

Addigi kedvencemet (VW Polo Classic) 2003-tól már nem lehetett kapni, ezért döntöttem a márkaváltás mellett. Hosszas piackutatás után a Mégane ígérkezett a legjobb vételnek (ár/szolgáltatás arány): a VW hatvan-egynéhány lóerejével szemben ez közel 100-at ígért, a kényelmi többletekről, szolgáltatásokról már nem is szólnék (a Classic eléggé... hm... puritán autó volt, még kesztyűtartó sem volt benne), nekem meg még az sem volt mindegy, hogy a piacon akkoriban a Mégane-nak volt a legizgalmasabb formája.
Amikor átvettem az autót, a szalonban mondták, hogy egy darabig nem lesz túl fürge, mert a túlhajtás ellen valami fojtás van beépítve, ami pár ezer km után kiég, de arra nem számítottam, ami ezután történt. Bizony, az én 60 LE-s VW-em sokkal fürgébb és dinamikusabb autó volt, mint a 100 lovas Mégane. Ha előzni akartam, akkor visszaváltás, húzatni üveghangig, aztán végül csak megindult, de ehhez fogyasztott is rendesen. Emelkedőkön (pl. 31-es út budapesti bevezető szakasza, Kucorgó) szuszogott erősen, de gyorsulni már nem akart sehogysem. Nem voltam én ehhez szokva. Egy évig bírtam a dolgot, akkor aztán megtettem azt, amit még soha: lecseréltem egy egyéves autót. Az új autó egy 1.5 dci lett, mert amúgy egyébként a Mégane-nal mint autóval meg voltam elégedve, csak hát kényelmes volt, de nagyon (a dci-ről - és az autó általános hibáiról/erényeiről - bővebben a „Szép a színe” hozzászólásban írok).
Mindent összevetve: az 1.4-es benzines motor kifejezetten gyenge ehhez az autóhoz, igazából csak annak jelenthet élményt, aki régi, szocialista autóról vált új autóra, annak is inkább csak a komfortossága és a - ma már alapnak tekinthető - szolgáltatásai miatt (fényszórómosó, motoros visszapillantó tükör, központi zár, kormányoszlopról vezérelhető rádió, ilyesmik).

- toronycsapágy, kétszer is - nem biztos, hogy csak az autó hibája, sajnos időnként elég mostoha útviszonyok között autózom

Renault Békési, Gödöllő, Fót

Renault Baumgartner, Kőbánya

Fenntartási költség (5) Évjárat 2003
Előző autója? Polo Classic 1.4 Következő autója? Mégane Berline 1.5 dci Monaco 100 LE
Verdikt (4.4/10)

Renault Mégane 2002 (2002 - 2007)