Autók » Renault » Mégane (1996-2002)

Mégane 1,9 dCi

Egy ismerős ismeretlen

Az autó 2011 májusában került hozzánk. Előtte egy F Astra volt, sok bajjal: cserélni kellett. 3 fő szempont volt: fogyasztás, erő, kombi. Meglátni is megszeretni, kb ennyi volt. Az alany tehát a Megane Kombi 1.9 dCi lett. Vásárláskor kicsit gyengének éreztem az autót, de betudtam annak, hogy közös nyomócsöves francia technika... (ezeket ajánlom figyelmesen olvasni, mert jobb a bajt megelőzni!!!) Aztán romlott a helyzet: kormolt, "sokat" (5,8-6 liter vegyes, 5,5 liter országúti légkondival 4 személlyel) evett, meglátott 1 partot elment minden ereje elment, nem ment csak 2000es fordulattól, előzni csak parkettán lehetett akár 3000 fölé forgatva a motort, SŐT kigyulladt a műszerfalon az izzítás visszajelző lámpája (szervízlámpa nem volt), és lekapcsolta a turbót, így még gyengébbé téve magát. Aztán amikor már nagyon meguntam (4 napja) elvittem az említett szerelő mesterhez, hogy műtsék meg. Egy szerda reggel beadtam, csütörtök délután elhoztam. A hiba az említett AGR-szelep volt(folyamatosan egybenyitotta a kipuffot a szívótorokkal, és nyomta vissza a motorba a kipufogógázt), AMIT(!!!) ha kicsit is gyengélkedik az autó illdomos kiszedni, kitakarítani, megjáratni, mielőtt berágódik és kuka az egész, mert DRÁGA!!!! A szeleppel, szereléssel mindennel együtt 54.000.- Ft-ot kértek el. DE!

Azóta az autó mint a meszes. 1500as fordulattól húz szépen egyenletesen mint a hülye. Vagyis inkább mint egy egykilences turbódízel. :) A fogyasztás rohamosan elkezdett csökkenni igen rövid idő alatt. Fedélzeti adatai szerint még volt 181km-re elegendő üzemanyag, eljöttem vele 30km-t és most 159km-re elegendőt mutat.

Egyéb szempontból kényelmes, nagyon nagy, 2 személynek (aludni) kész hotel az autó hátulja lehajtott ülésekkel, minden benne van ami kell: ABS, 4 légzsák, elektromos ablak-tükör, fedélzeti komp., klíma, stb, stb, stb.

Futóműve mint a vaj, alja jóóóó magas terepezős autó ha kell :) Mit kéne még írnom? Francia autót ne vegyél! Sokszor hallottam ezt. Hát a családban kapásból van 3 Megane. Eddig a 3-mal együtt nem volt annyi baj mint az isteni német autóval. (Opel Astra F 1993 C16NZ)

Egy kis infó Megane-okon belül: (a 3 családban lévő)

1. Megane Classic Monaco 1.6 16V 110LE 148Nm full extra sedan. Motorikusan no problem teljes mértékben megfelelő az autónak. Fogyasztása nyáron 5,7-5,8 liter (nagyon vegyes használat légkondizva), télen 6-6,2 liter szintén vegyesen. Eddigi ismert hibái: 2 hátsó kerékcsapágy csere (olcsó nemjó!!!), egy váltótartó bak csere, bal első ablakemelőnél 1 kis műanyag pöcök a bowden végén eltört, kapni nem lehet, csinálni igen, probléma megoldva, mostanság valamiért melegen leállítva nehezen indul be, vagy ritkán sehogy. Összességében ez amennyit már ment ezek a hibák elhanyagolhatóak. Az autó 10-ből 9.

2. Megane Alizé 1.4 16V 95LE 127Nm sedan. Hát ez a motor már kicsi a kocsiba. Pörgetni kell, nincs nyomaték... Fogyasztása nyáron 6,5-7 liter vegyes használattal légkondi élkül (emelkedők nyírják), télen 7-7,3 liter szintén vegyesbe. Hibái apróbbak csak a szokásos francia műanyagok és gumik miatt, ha nem figyelnek rá. Összességében én ilyet nem vennék. Hiába, hogy 1.4 kevesebbet kell fizetni utána, de kínlódás csak. 10-ből 6.

3. A miénk az 1.9 dCi kombi 105LE 200Nm. Teljesítményre nagyon hasonló az 1.6 és az 1.9, fogyasztása jobb a dízelnek, és alacsonyabb fordulaton él. Hát nagyjából ennyit tudnék most perpill.

Ha választanom kellene újra Megane-ok között, akkor (a 2000-es benzines, és az 1.9 dTi ismerete nélkül) is az 1.9 dCi-t választanám.

- Eddig AGR-szelep.

Nógrádi György (autószerelő mester)Eger, Eperjesi u. 16.-Értik, tudják, nem b@sznak át, bármit vihetsz.-http://www.meganeklub.hu/ - Sokat tudnak segíteni ők is kisebb gondokban!

SOHA senki máshoz, még ha fizetnének se!!!!!

Fenntartási költség (6) Évjárat 2001
Teljesítmény (8) Km vásárláskor 195000
Előző autója? Astra F Következő autója? Megane Coupe 1.9 dCi
Verdikt (8.3/10)

Renault Mégane 1996 (1996 - 2003)