Autók » Renault » Laguna (2001-2007)

Laguna 1.9 dCi

Tartós alkalmi kapcsolat... Minden nap új szerelem!

Az autót 2009-ben, hosszas keresgélés után neten találtam. Megtetszett a felszereltség/ár arány. Full bőr, tempomat, dupla digit klíma, GPS, 8 légzsák.. Mindez 2003-as kiadásban, 1,48 MFt-ért! A vásárlást követően első féktárcsa+betétek, szélső gömbfejek, axiál csuklók és stab szilentek cserélve. A klíma panel nem világított, ill. a GPS kijelzője sem. A kereskedő szerint "kiment ledsor". A panel hibájára kb. 1 honap nyomkorászás után rájöttem, 5 perc alatt kész lett. A GPS-t addig tekergettem, amíg sikerült a fényerőt vissza állítani. A kocsi Fo-ból 2007-ben került Magyarországra, kinti, vezetett szervízkönyvvel. Ezután cserére szorult az elakadáajelző kapcsolója, bontottan 4000 Ft.
Ezt követően hiba nem jelentkezett. Csupán újabb gömbfej és stab szilent cserék. Ezek nem az autó, hanem a szar utak és a silány alkatrészek hibája.
2011-ben hátsó féktárcsa és betét csere. Csapágy, ABS gyűrű maradt a régi!!!
A kuplungja néha csúszik, néha nem, ez egyenlőre talány. Másfél éve csinálja. Majd januárban kiderül a hiba oka.
A nyáron elérte a kormány átvezető szalagkábel szakadása, bontottan 10.000 Ft. Tavasszal kapni fog 4 lengéscsillapítót; 195.000 km-nél (ebből 98.000 Mo-n!) megérdemli.

A fent leírtakkal ellentétben nagyon szerethető autó. Sosem hagyott cserben, télen-nyáron pöccre indul, motor, váltó, fékek kiválóak. Megy, mint a meszes, persze nem egy versenyautó. A futóművét nem Magyarországra tervezték!!! A hegyi, szűk, kanyargós utakon is jól teljesít. 170-ig jól gyorsul, onnan inkább elnyúlik 200-ig; ekkor zabál is. Egyébként normál használat mellett, éves átlagot nézve, 6 l a fogyasztása. Autópályán 130- cal 5,2 l, 140-nel 5,7 l. Előzéshez nem kell kapcsolgatni, gondolkodás nélkülp megindul.
A motorja elég dinamikus, de nem 400 m-es sprintekre tervezték.
Az olajat én 12.000 km-enként cserélem, ezt meg is hálálja. Az 5w40 olajat csipegeti, de az itteni klímára a 10w40 is kiváló, a szervízkönyv is ezt ajánlja.
A bőrfotelek kényelmesek, tágasak, hátul is. A csomagtartója 5 ajtóshoz képest nagy, jól pakolható. Az utastere csendes, nincs motor, vagy menetzaj.

Összességében ez egy nagyon jó autó, csak oda kell rá figyelni. Megbízható, csendes, kényelmes. Egyáltalán nem fárasztó vezetni. Az alkatrész horror hozzá itthon, de kis utána járással sokat lehet spórolni, és ez nem megy a minőség rovására. (Vajon itthon miért kerül 265.000 Ft-ba a LUK kuplung szett, míg Angliában 90.000 Ft??? stb.)
És igen, újra vennék Renault-t, Lagunát vagy Koleost.

Szervízbe soha nem vittem, így az osztályzat nem mérvadó.

2014 december.
Túl a 220 ezren, motor, váltó remek. Mondjuk az idei évben kisebb vagyon ment rá az árához képest. Kapott egy bal első talpast az eredeti! helyére, 4 e0slő lengőkar szilentet, újabb stabilizátor szilenteket. Kuplungja javítva, de okosan! Tárcsa újra szegecselve, szerkezet egy bontottból, kinyomó maradt a régi. Tök jól is működne, ha a fenti munkahenger tenné a dolgát rendesen, de szokható. Váltóban olaj lecserélve, sokkal finomabb lett. Az ok is meglett: a nyeles tengely szimeringje ferdén állt, az olaj beszivárgott a tárcsára.
Megkapta az első és a hátsó lengéscsillapítókat, hídszilenteket, két új hátsó rugót, mivel a bal oldali eltörött. Vezérlés, vízpumpa cserélve. Hála képen beállt a generátor szabadonfutója, így 2x cserélve a feszítő kar. Hátsó fékbetétek cserélve. Jó ez a hátsó tárcsafék, csak az után állító hajlamos megszorulni, és nem mozog vissza, emiatt eszi a fékbetétet, minimálisan állandóan fog a belső betét.
Történt egy érdekes dolog azonban. Egy éjszakai út során, 80-as tempónál szarvasok miatt intenzíven kellett fékeznem, majd - megszokás miatt - a fékről, 2-ban azonnal a intenzíven a gázra léptem, amit föl sem engedtem, amíg nagy csattanás következtében le nem állt a motor. Ezután alig akart beindulni, nem is ment rendesen, később a fogyasztása is fölment 8 l közelébe. Cserébe 140-nél haldoklott, morgott, okádta a füstöt. Diag, hibakódok kiütése és jobb lett. Elvileg üzemanyag túlnyomás miatt tiltott a rendszer, majd vészprogramba állt. EGR kiszed, pucol, szívótorok pucol. Ideig- óráig oké, majd újból füstölés, de legalább ment rendesen. Ősszel kitakarítottam az intercoolert, a csöveit, valamint levettem a szívócsonkot. Na az egy oltári szopás, de megérte. Kb. fél centi vastagon volt lerakódva a belsejében az olajsár, ami nem kevés levegőtől szabadította meg a motort - pechére. (meg az enyémre) Azóta nyugi van. Ez, valamint az STP adalékok csodát tettek. Simább, halkabb, dinamikusabb lett a motor, kevesebb a fogyasztás. Megérte időt fordítani rá. Elbírna még egy porlasztócsúcs tisztítást, meg egy nyomásszabályzó szelep cserét is, de ezekhez nincs túl sok kedvem.

- - klíma panel, otthon javítva - - axiál csuklók, szélső gömbfejek (x3) - - stabilizátor szilentek - - víz hőfok jeladó csatlakozónál az egyik kábel eltorött, egyszerű csúszósaruval helyettesítve - - jelenleg csúszik a kuplungja (alkalmanként, nagyobb nyomaték leadásnál) - - kormány átvezető szalagkábel - - bal hátsó rugó törés

Kizárólag ismerős, maszek szerelőkhöz, akik értik a dolgukat! Köszi Szabi, Csőbéla!

Fenntartási költség (5) Évjárat 2003
Teljesítmény (8) Km vásárláskor 142000
Előző autója? Cordia 1.8 Turbo Következő autója? Koleos, vagy Laguna, de kombi
Verdikt (7.4/10)

Renault Laguna 2001 (2005 - 2007)