Autók » Renault » Laguna (2001-2007)

Laguna 1.9 dci

Szép nő tele hibákkal

13 év BMW után és mai napig meg van a BMW750 i, amiről már írtam ítéletet (száguldó otthon), szóval kiköltöztem Angliába más jobb élet reményében, itt a az autók árai úgymond a béka feneke alatt vannak, ha ezt a típust veszem amiről írok ennek kb. 800-900 ezer forintos piaci ára van, ami a Magyarországi 2,5 milliós árához képest igencsak alacsony. Az típusból rengeteg található és mint autószerelő rengeteget javítok itt kint. Fő hibái a első hátsó spirál rugók törése hátsó hídszilent akár 20000 km-nél, amit most egy állítólag modifikált vagyis változtatottal pótoltam, tapasztalatom nincs róla mert most raktam be először ilyet. Benzineseknél a gyújtó trafó sorozatos hibái az elsődlegesek, alsó lengőkar gömbfej 60.000 km magasságában "és itt még kátyus utak sincsenek". Diesel típusoknál turbo tönkre megy a felszívott olaj a motor szószerinti szétrobbanását okozza. Mivel ameddig tudja elégeti a motor olajat ugye dieselről beszélünk így már tudjuk hogy bármilyen olajat eléget, na most ahogy megkapja a nagy mennyiségű szabályozatlan olajat a turbo átszakadt kenésétől(és egyben hűtésétől) addig forog ameddig csak bír. Volt szerencsém ehhez az érzéshez amikor környezetvédelmi teszt alatt történt ez, max fordulat és nyomkodhattam akármit a motor padlógázon forgott amíg tudott, még sebességbe rakva se tudtam meg fullasztani, nehéz is lenne 120 lóerőt max fordulaton. A váltó morajlást bugást már csak mint zavaró tényezőt említem meg, a jelenlegi autómnál a bal alsó lengőkar első szilentjének ki ugrása azt idézte elö hogy a féltengelycsillag kijjebb kerülése a váltókihajtás törését okozta elő, a csillag kiszedte a zégert ami tartja azt a hüvelyt amibe van a csillag, ennek köszönhetően vettem meg az autót 200 ezer ft ért, a váltót szerencsémre némi alkatrész pótlással sikerült javítanom, ezek után azzal kezdtem hogy erre az autóra már nem más hanem eredeti turbot rendeltem, az előzőre kkk vw turbot raktam fel, nincs vele semmi baj gazdája elégedve használja, de úgy voltam vele megfejtem azt hogy miért hullanak le a turbók sorozatosan, vagyis nem egy hanem legalább 10 autót javítottam ezzel a hibával az elmúlt 10 hónap alatt. A lényeg az hogy 20000 mérföldes szerviz intervallumot ír az angliai típus, és sajnos az itteni szervizek sem foglalkoznak az olaj minőségével, most már bizton állíthatom hogy a turbo és a EGR szelep hibáját is az okozza hogy nem az előírt 5-30 as olajat rakják bele hanem jó esetben is valami olcsó tisztított semmi synt 10-40 eset, természetesen a 20 ezer mérföldes intervallumot se várom ki, 5000 nél olajcsere. Az egr szelep hibájába beleszólhat még az üzemanyag minősége is, itt még nincs tapasztalatom hogy melyik benzin cég honnan kapja az üzemanyagot de azt tapasztaltam hogy az itteni hipermaki tesco üzemanyaga érezhetően gyengébb minőségű mint más cégeké, ugyanakkor taxi laguna csak Shell diesellel használva mégis eszméletlen lerakodást szedtem ki az EGR szelep torkolatából 60 ezer km-nél, ez a hiba az autó erőtlenségét idézi elö, vagyis ha nincs semmi hibakód és mégis lomha az autó akkor csak kikell tisztítani a torkokat és visszatér az élet bele, mindösszesen 6 darab csavar és némi ügyesség kell hozzá, a szelep könnyű kivételéhez forgatni kell egy kicsit jobbra balra és lassan kifelé feszíteni, ha kint van akkor karburátor tisztítóval vagy féktisztítóval esetleg gázolajjal egy rongy segítségével és egy hegyes csavarhúzóval kilehet tisztítani. A váltóról még annyit hogy van benne km úgy és túlesett ezen a baleseten is, de amikor megcsináltam feltöltöttem az előírt olajjal és minden reggel a kettest és a hármast nem akarta bevenni még kétszeri kuplungolásra sem, kicseréltem automata váltó olajra, amit ugye a BMW már 2 évtizede használ a mechanikus váltókba, és azóta semmi probléma. Ablakemelő első, 2 éves korukban itt meg kotlanak, valószínű ebbe belejátszik az itteni korrziotényező. A huzal egyszerűen rozsdásodni kezd és kiszálasodásából összegabalyodik és annyi a dolognak, e-bay on veszem az után gyártottat 20 ezer Ft ért, ráadásul eddig még mindig tovább tartott állitólag mint az eredeti Szerencsémre rendelkezem hibatároló kiolvasóval és adaptálóval, így ha valami baja van rögtön csatlakozok és szörfözök az autó hálózatán, teljesen tökéletesen működő autónál is mindig vannak hibakódok, mint pl a hátsó ablaktörlő pozitciója rossz, vagy az izzító relé hibás mégis pöcre indul a masina. A kártya elfogadó hely is ritkán feladja, ezen felül az önindítóhoz vezető pozitív főkábelben lévő biztosíték is minden előjel és akármi nélkül meghal, szerencsére forrasztható. Elektromos problémák már meglepődnék ha nem lenne, természetesen a csomagtér ajtó akkor nem nyílik ki amikor a bevásárlásnál két nagy kocsi cucc ott ál és szeretném bepakolni a szép tágas csomibaJ. A fütés motor ellenálás minden lagunában elromlik elég sűrűn, elektromos ablakemelő kapcsoló egyszer csak széthullik darabjaira és soha többet nem lehet összerakni A taxis kollégának volt olyan esete amikor autó egyszer csak megállt, na most az övé az amibe most van 30 ezer mérföld, vagyis 55 ezer km, körül és két napig lélegeztetőre kacsolva az autót kerestem hogy miért, a hiba kód az volt hogy, alapjárati nyomásszabályzó szelep, ezek után kicseréltem de semmi, mire két napi vajudás után a kábel egy helyen semmi látszattal elvolt szakadva a burkolat alatt természetesen lemértem a kábelt de biztos ahogy mozgatva volt soha nem volt szakadás, abban az esetbe na minden vissza lett dugva semmi. Megjavult. Ez is. Na hoyg mondjak a végére valami jót is, Design kivalló, Xenon ha nem lenne benne nem is érdekelt volna, vezetés, olyan érzés mintha lebegne az autó de ugyanakkor a szoros helyzetekben kiválóan tapad, fogyasztás elmarad német csoporttársaitól és a 120 le se úgy jön le ahogy én azt elvárnám, igaz soha nem volt diesel autó hosszabb távon, kivéve a 6.2 es Diesel Chevy Blazer ráadásul benzinesben a legkisebb is 220 lóerő volt . Mivel szakmámból adódóan van összehasonlítási alapom az 1900 as tdi 110 lovas bora szintén 6 sebességgel kicsit ildomosabban szedi magát. Mindezen felül kielégítő a vég sebesség a gyorsulás kárára, a motor 160 km/h nál forog 2800 at a végsebessége eddig mérten 220 körül volt volt,. Szóval nyomaték az van, valaholJ. Ülés oldaltámaszai által elég kényelmes, a motorháztető könnyűségén mindig kiakadok, olyan érzésem van mintha a szél kapná fel amikor nyitom. A hatalmas tetőablak is élvezetes és tetszik, sok sok lufi van benne na meg a hátsó(nem működő szélvédőn) 5 csillagos dicséret a biztonságról. Motor zaj meglepően alacsony, váltó ha jó akkor szépen kezelhető de nekem az autómaták után kicsit sűrűn kell rakosgatni, az elosztás szerintem rossz, a borával hazafelé ugyanazon az úton elég volt a 4 es mindenhol, laguna már dolgoztat inkább. Klímáról még nem tudok semmit csak amit itt írtak egyesek, hogy nem hűt eléggé, jó ha 17 fok van, úgyhogy nem érzem milyen a klíma. Zene bona gyárilag jó bár egy ilyen futurisztikus űrhajóba már elférne valami alapcsomagos nagyképernyős navi és tv cucc. Tempomat hiányzik nagyon persze ez a rendelő hibája hogy nincs benneJ. Összességében SZERETEM, bár igazi autószerelő autónak tartom, nekem jó elvagyok vele szeretem a kihívásokat és szerelem volt első látásra, bár nőknél is jártam már úgy hogy meseszép volt és mégis televolt hibákkal, a kül csak az, hogy a laguna nem ugat vissza, bár ahogy hallom vannak ebben női hanggal beszélő verziók isJ, az enyém nem azJ. Kinek ajánlóm? Hmm senkinek aki megbízható tartós és értéktartó autót akar, de tudom nagyon jól, hogy vannak márka fanatikusok akik akkor sem ismerik el hogy ez az autó rossz ha valóban rossz és mivel szép mutatós autó mások is megveszik én mint ős béjemvé tulajdonos és kedvelő megvettem egyenlőre nem bántam meg de ha nem lennék szerelő lehet már feladtam volna……

- a karosszéria nem rohad, ezen kivül nincs procikája amivel nem volt baj. bocsánat a belső tükör:-), az se rossz:-)

Magam javítom.

Fenntartási költség (5) Évjárat 2001
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 200000
Megbízhatóság (1) Vezetett km 32000
Előző autója? BMW 750i Következő autója? Dodge Magnum
Verdikt (4.2/10)

Renault Laguna 2001 (2005 - 2007)