Autók » Renault » Laguna (2001-2007)

Laguna 1.8 16v kombi

Laguna 1.8 a dögös hajó

Üdv!

Az előzményekkel kezdem, mi vezetett e rossz hírnévnek örvendő autó vásárlásához.

Az előző autómmal egy kicsit túllőttem a célon. Elegem volt a korábbi kis dízelekből olyan autót akartam ami megindul ha odalépek. Vettem egy 2.5-ös benzines 156-ost!
Míg élek nem felejtem el a motor hangját ahogy az a dög életre kelt. Vrúúúmmm!
Csak szörnyetegnek hívtam!
De sajnos rossz hatással volt rám. 3 év és közel 40ekm után el kellett engednem, mert képtelen voltam normális módon vezetni, s ultimátumot kaptam a nejemtől! Az ALFA-nak mennie kellett!

Mi legyen helyette?
Sajnos új autóra nem lesz pénzem a keret most is szűkös volt.
Valamiért a lapos autókért vagyok oda,csak ilyen jöhetett szóba,15 évesnél ne legyen idősebb,1.8-as szívómotor,4 ajtós szedán vagy végső esetben vmi pofásabb kombi.
Német autót nem akartam,az 1.8-as motor miatt sok minden kiesett.

A végére két tipust kerestem 406-ost és laguna 2-öt.
Többet is megnéztem a két tipusból és a végén Kecskemétről hoztunk el egy 2003-as 1.8-as laguna kombit.

A km gyanúsan kevés persze,de kipróbálva a motor csendesen és szépen járt,futómű,fékek is rendben voltak,rozsda se látszott,klíma is dolgozott.
Nem félek ezektől a sokak által került 10-en éves autóktól,ha vmit cserélni kell rajta az ki lesz cserélve! :-)

A kötelező dolgokat,vezérlés,olajok,szűrők,gyertyák,hátsó fékek és egy ajtóhatárolót kellett vásárlás után cserélni.

Kényelmes az autó,ebben aztán elférünk. Nem vezettem ekkora autót eddig,eleinte furcsa volt.
A kormányrásegítés nem túlzó. A futómű valahol félúton lehet a sportos és a kényelmes között. A fékek rendben vannak.
A kuplung combosabb fajtából való,a váltó pedig teszi a dolgát veszi a fokozatokat de egy kicsit karcosan. Talán a váltórúd lehetne vaskosabb,masszívabb elég filigránra sikerült.

Van néhány negatívum is.

A bal első ablak felől rossz úton idegesítő nyöszörgés hallatszik,idővel meg kell nézetnem.
Az első ülések magas oldaltartásúak,tartanak az rendben van,de szerintem ez túlzás. A háttámlát viszont nehezen sikerült beállítanom,szokatlan volt a deréktámasz.

Ami jobban zavar,hogy az 1.8-as motor alul nem túl nyomatékos. Kezdetben induláskor gyakran lefulladtam,jobban kell figyelni a pedál kezelésre.
Alacsony sebességnél meglepően csendes,de kihúzatva megjön a hangja.
Az viszont kellemes meglepetés volt,hogy 5.-ben is lehet előzni,mintha középtartományban már nyomatékosabb lenne.
Mivel majd 1400 kiló de ugyanakkor a régi iskola szerint lapos építésű stabil az autó pályán,nagyobb tempó mellett is.
Hétköznapi autózáshoz megfelelő a motor,alakul a fogyasztás is városban 10 a vegyes 8-9 körül alakult eddig.
Egy hosszabb kiruccanáson,főúton 8 liter alatt jött ki.

Apróságnak tűnik de a gyári rádióról csak annyi pozitívumot tudok elmondani,hogy szól. Nem értem hogy miért nem lehetett valami erősebb technikával szerelni!

Összességében nekünk eddig bevált az autó,érdemes egy esélyt adni neki!
Keresni kell egy lehetőleg keveset futott,megkímélt példányt,majd szervízelni,ha kell.

2019 nyarán már kialakult a bizalom,így nekivágtam egy hosszabb útnak 1 nap alatt 2000 km! Tökéletes az autó,a velem utazó kollégát is meggyőztem,szereztem egy újabb hívet az ellenzők táborából. A motor gyönyörűen szól,példás az egyenesfutás,a kényelmet talán nem kell ecsetelnem!

Egy jó tanács. Olvastam hogy a mondeohoz hasonlóan elfáradnak a rugók a többi tipushoz képest talán hamarabb.
2022 telén 180 ezer km-nél nálam is megtörtént, szerencsére álló helyzetben a garázsban. Most már tudom ha legközelebb 10-en éves autót veszek a kötelező dolgok mellett a rugókat is hamar kicseréltetem.

2024 tavaszán a váltó 1-es fokozata megadta magát. A szerelőm elvállalta a felújítást,de arra nem számítottam,hogy 2 hónapig fog tartani. Alkatrész hiányra panaszkodtak de gyanítom,hogy a sok bevállalt autó feltorlódása is szerepet játszik benne. Végülis 270e-ért kész lett,persze nem tökéletes. Most a 4.-et veszi karcosan igyekszem kerülni a használatát nincs kedvem újra szétszedetni és hónapokig nélkülözni az autót.
A generátoron javítottak vmit de ez gyorsabban ment.
Az autóval meg vagyok elégedve,a motor gyönyörűen szól még mindig 210e-nél is. Az első fékbetétekben 80e km van. Gyanítom,hogy az előző tulaj gyári minőségűt kért a kinti szervíztől.
Sokan tartanak a tipustól de ezzel a motorral csak ajánlani tudom.

- Vezérlés - Olajok - Szűrők - Gyertyák - Ajtóhatároló - Hátsó fék felújítás - Rugók - Generátor javítas - Főtengelyjeladó csere - Váltó felújítás

Boros Dunaföldvár

Géza Dunaújváros

Fenntartási költség (8) Évjárat 2003
Előző autója? 156 Következő autója? 166
Verdikt (8.2/10)

Renault Laguna 2001 (2005 - 2007)