Autók » Renault » Laguna (2001-2007)

Laguna 2.2 dCi

Francia is, dízel is, mégis szeretem.

Le kell szögeznem, nem szerettem se a dízel, sem pedig a francia kocsikat, és még a mai napig is vannak fenntartásaim. De váltani kellett, így benzines coupém helyett jött a Laguna. Valószínűleg pillanatnyi elmezavar volt, de eddig igazán jól megvagyunk. Ami vásárláskor rögtön szemet szúrt, hogy a francia autók ugyan abban az árkategóriában többnyire jobb állapotúak és jobban felszereltek, mint a német, félnémet (skoda, seat), japán társaik. Aminek biztosan van alapja is, de a francia kocsik rossz általános hazai megítélése is szerepet kell játsszon.
A Laguna már megjelenésekor is tetszett, főként a karosszéria hátsó vonalvezetése, ill. a karakteres orr rész. Belül meglehetősen minőségi érzetet kelt, a műanyagok a legtöbb helyen puhák, jutott bőr az ajtókra is, könyöklőre, szóval kellemes. Egyenlőre a kellemetlen zörejek, nyekergések sem jelentek meg. A gyerkőcök szeretik a beépített napfényrolókat és a tetőablakot. A légkondi gyorsan dolgozik, általában nyugodtan auto üzemmódban lehet hagyni, nem túl gyakran van szükség a beavatkozásra.
A motor...hát igen. Nehezen barátkoztam meg a dízellel. A motornak a 2.0 benzines, de még inkább a 2.0 turbós benzines lehetett volna alternatívája, de akkor fogyasztásban ugyan ott vagyok, mint az előző autómmal. Az 1.9-es valamiért nem volt szimpatikus így jött a 2.2 dCi. Amit sok helyen ért negatív kritika, volt is jó sok visszahívás anno, a fekete motorburkolatos modellek már az update utániak. Utána olvasva, azért ki lehet deríteni, hogy főként a kezdetekben voltak problémák, és főként olyan elemekkel amik ma minden dízel autóban benne vannak és nem is feltétlenül a Renault, mint a beszállítók sara volt. Ami még szimpatikus, hogy a 2.2 dCi-nek a fékjei, futóműve, a 3.0 V6, 2.0 turbó párossal egyezik meg, nem pedig a kisebb motoros modellekével. Aminek általában nincs jelentősége, de amikor van akkor nagyon nem mindegy. Vészfékasszisztensre eddig csak egy közepes méretű szarvas család miatt volt szükség, de jól vizsgázott.
Az elején a városban nem igazán éreztem rá, rövidnek találtam az 1-es fokozatot, de igazából ez csak megszokás kérdése volt. Városon kívül viszont rögtön meg lehet vele találni a közös hullámhosszt. A 6. kellően hosszú, de a motor ereje miatt visszaváltás nélkül is lehet előzni. Visszaváltva viszont nagyon meg lehet indítani. És emelve a fordulatszámot egész kellemes (mély, már-már öblösnek is mondható (: ) motorhang jön be az utastérbe, ezen talán én lepődtem meg a legjobban. Vásárlás után többször ellenőriztem a számítógép fogyasztás adatát, telitankolással és megtett kilométer osztogatással. Mindig 1 dl-en belül volt az eltérés, szóval a mutatott fogyasztási értékek meglehetősen pontosak. Kint 5-5,8 liter között szokott alakulni, függően a tempótól, külső körülményektől. Csak városban járva 6,5-7 liter. Ami szinte semmi egy ekkora motornak. De mivel főként kint használom, nagyon jól kordában lehet tartani az étvágyát.

Negatívumként a számomra teherautós 1. fokozatot emelném ki, valamint, hogy a ráncfelvarrás előtti kiadások, bár tudják a szabadkéz funkciót - tehát gombnyomkodás nélkül nyitja és zárja az ajtókat - ami tényleg nagyon kényelmes és megszokható, de az indításhoz be kell tenni a kártyát az olvasóba. Ettől függetlenül is nagyon hasznos, főleg mikor az ember keze tele van, nem kell a kulcsot keresgetnie. Nem létfontosságú, de nagyon megszokható. Más autókban is rögtön a start gombért nyúlok indításkor. Bár kezd a dolog elterjedni.
Más negatívum nem jut eszembe. Főként, hogy összességében a Laguna II egy 10 éve megjelent autó.

- Eddig csak kopó és vásárlás után kötelező dolgok. - - Futómű alkatrészek: mindkét oldali kormánygömbfej, axiál csukló, és 2 szilnet kb. 30-40000 Ft. - csak mert párban az igazi, a jobb első kerék lógott irtózatosan. - - Vezérmű és hosszbordás szíj, az össezs görgővel (4 db): kb. 50000 Ft. - Ezt csak úgy mert jobb a biztonság. - - Vízpumpa: kb. 10000 Ft. - Ez viszont eresztett.

Fenntartási költség (7) Évjárat 2004
Előző autója? Porsche 924 Következő autója? Ezek után ki tudja?! (:
Verdikt (8.8/10)

Renault Laguna 2001 (2005 - 2007)