Autók » Renault » Laguna (2001-2007)

Laguna V6 24v Privilege

A hűséges komornyik

7 hónapja vettem, nagyon megtetszett és annak ellenére megvettem, hogy a kereskedő át akart verni. Alaposan utánnajártam, beszéltem a tulajjal, és a szerelőjével, átvizsgáltattam a szakszervízben. Azzal együtt, hogy egyszer kicsit ütve volt, nem volt sokat hajtva, gyakorlatilag másfél éve állt, így egy csomó mindent nem csináltattak meg, amit nekem kellett pótolni.
Maga az autó nagyon szép, dizájnos, de mégsem vette fel azt az egyenautó formát, amit a konkurens nagy autógyártók termékei. A kényelme elsőrangú, nagyon jó az automata klíma, tükrök, parkolóradar, keréknyomás ellenörző, kézreállnak a kezelőszervek, kapcsolók. Az ülés egyenesen isteni, nagyon jól variálható, meglehetősen testes létemre is sokáig kényelmes benne ülni. Kanyarokban jól tart az ülés, az utasok pedig nem akarnak kiszállni, olyan jól érzik magukat. És ez nem túlzás! Csomagtartója kellően nagy, de ötajtós létére a lehajtható ülések ellenére hosszú tárgyak szállítása kissé körülményes.
A Motor. Az igen! V6-2946 köbcenti, ennek megfelelően a fogyasztása nekem városban 15,5 lendületes vezetéssel, viszont mindig van benne megfelelő tartalék, amit, megvallom őszintén ki is használok. Hosszú távon ellenben országúton 6,5-7,5 liter között szürcsölget, autópályán 7,5-8,5 liter, 160 fölött áll be a fogyasztás 10 liter fölé. Viszont nem kell kopromisszumot kötni, ha siet az ember, tud gyorsulni, 200-ig érezhető benne az erő, fölötte meg... na igen, nem is nagyon tudtam kipróbálni :)) Az automata váltót most nagyon jóra sikerült megcsinálni, a szekvenciális részt el lehet felejteni, ugyanis az elektronika sokkal okosabban csinálja. Ha nyugisan megy az ember gyereke, hamar felvált, kis fordulaton tartja a motort, mégis van benne erő gyorsítani(55-nél 4-ik 1400-as fordulat, és váltás nélkül vígan felmászik a gubacsi felüljárón). Ha lendületesen vezetsz, akkor kipörgeti, és elegendő motorféket is ad, hogy ne sokat kelljen a fékeket használni.
A menettulajdonságok nagyon jók, kiválóan működik benne az ABS és az ESP, nem igazán sikerült kijátszani az elektronikát, ugyanis a veszélyérzetem nem enged annyit, amit az autó ne tudna korrigálni. Egyetlen kivetnivaló amit találtam az a kissé alulkormányozottság, ami betudható, hogy az első tengelyre kétszer annyi súly jut(965kg), mint a hátsó tengelyre(515kg). Ennek a következménye és a rettenetes csepeli meg pesterzsébeti kátyus utak (meg persze az hogy állandóan üresen furikázok), hogy 4 éves korára lassan csereérettek a hátsó lengéscsillapitók. Költségben ami sok az a benzin, esetleg a biztosítás, de a szervízigénye, az nem mondható költségesnek. Ha okosan csinálja az ember, és nem a márkaszervízben csináltatja a Lagunáját, akkor a márkaszervízes árak töredékéből kijöhet. Ami hiba nálam kijött, és nem az elöző tulaj hagyatéka, az a gyújtótrafó és az öninditó ami eddig megállt 50000 Ft-ban. Soha ne legyen rosszabb kocsim.

- tágulási tartály 9600Ft +2000Ft szerelés
- klíma csappantyú állító motor 6700Ft +3000 szerelés
- tempomat- állító gombra kikapcsol- nincs megoldva
- alsó gömbcsukló 2 db 4000 Ft +4000 szerelés
- gyujtótrafó 19600 Ft
- önindító forgórész csere 24000Ft +6000 szerelés
- Hátsó lengéscsillapítók folyamatban (45-50%-os, csak azért cseréltetem, mert nem szeretem, ha gyors kanyarban egy útborda megdobja a kocsi seggét) 48000 Ft+4000 szerelés

Rönova
A mehanikai rész nagyon megy nekik, szakszerűen, olcsón megcsinálják, csak az alkatrészbeszerzés lassú egy kicsit. Az elektronikát még csak most tanulják, de már megoldottak nekem is egy-két dolgot. Nem akarnak lehúzni, többször én javasoltam, hogy rendeljenek új alkatrészt, ne keressenek bontottat. A márkaszervíz lehúzós, felejtős.

Fenntartási költség (5) Évjárat 2002
Előző autója? Mitsubishi Carisma 1998 1.6GLX Következő autója? Nem tudom
Verdikt (7.2/10)

Renault Laguna 2001 (2005 - 2007)