Autók » Renault » Laguna (1993-2001)

Laguna 1.6i 16V RXE Nevada

Aaaah, francia, sok lesz vele a gond.... :)

Alfa 156 és a vele járó szüntelen idegtépés után adott volt a feladat: max 1,5 M Ft-ért megbízható, normális külsejű kombi kell, ami leginkább (ismétlem) megbízható. Szóval elmerültem a sajtóban, használt-tesztekben, népítéletekben, márkaszervizes ismerősöket kikérdeztem a tapasztalatokról. Végeredmény: Opel Vectra, vagy ráncfelvarott Renault Laguna, mindkettő szigorúan benzines, az Opel 1.8, a Laguna 1.6, vagy 1.8 motorral. Feltétel a visszakövethető előélet, szervizkönyv, sérülés-mentesség, max 100-150e km, klíma. Ennek megfelelően néztem a hirdetéseket, nap mint nap, a legkülönfélébb fórumokon. 3 hónapon keresztül (komolyan: 2006. október 1 és december 28 között), kb 50 autót néztem meg ebből a két típusból. Aztán egy hideg reggelen leutaztam Mosonmagyaróvárra (bp-i vagyok): 1998. novemberi 1,6 RXE, 125000 km, vezetett szervizkönyv, két ügyvéd tulaj (de végig egy család). Az autó nagyon szép volt, engem meggyőzött, úgyhogy irány a helyi márkaszerviz állapotfelmérésre. Eredmény: az autó költségmentesnek tűnik, gondos gazdája volt. Rövid alku, megegyezés, üzletkötés. Azóta gondtalan használat.

Véleményem szerint ezen a fórumon mást nem is kellene írni, hiszen egy ilyen autót bárki megnézhet, kipróbálhat, és eldöntheti maga, hogy tetszik-e vagy sem. Tapasztalati úton két dologban lehet a tulaj okosabb a vevőnél: megbízhatóság és fogyasztás.
Az én autóm eddig (le kell kopognom...) nagyon megbízható. Eddig semmi nem romlott el rajta, és nem is tűnik olyannak, amitől félnem kellene: nincsenek zörejek, rezgések, olajfoltok, semmi gyanús, vagy aggodalomra okot adó jel. Eddig (2007. aug. 21.). A két izzót nem sorolom az igazi meghibásodás kategóriájába: össz 1e Ft és 1 perc saját kezű "javítás".

Fogyasztás: vegyesen 7-7,5 liter. Én túlnyomórészt városban használom, nyáron klímával, télen fűtéssel. :) Autópályán is ugyanennyi szokott lenni kb. Mondjuk egyszer mértem 8,5 litert is, de ekkor két bicikli a tetőn volt, az átlagsebesség pedig 140-150 körül alakult (Mo.-Horváto.) Egyébként ez volt a maximum, a minimum pedig 6,9 liter.

Összességében nagyon elégedett vagyok az autóval, pontosan azt nyújtja, amit elvárok tőle: nyugodt, kényelmes autózás, hatalmas csomagtérrel, szép külsővel (16-os gyári felnikkel). Mondjuk nekem speciel a műszerfal nem különösebben tetszik, de ez legyen a legnagyobb bajom vele.

update: 2008. január 10.
Még mindig semmi hiba! :)
Mindössze a baloldali indexburát kellett kicserélnem, mert vmi okos rányithatta az ajtót és szépen darabokra tört. 950,-HUF.
Ezen kívül a hátsó ablaktörlő-kart kell majd kicserélnem, mert lapátcserekor jómagam ügyesen eltörtem a lapátot rögzítő pöcköt. Működik, de szeretem ha tökéletes.

Egyéb: mostanában sokat használom az autót csak 1-2 km-es távokra, reggeli (-10 C) hidegindításokkal, ami sajnos meglátszik a fogyasztáson is: 8-8,5 liter, városban.

Költözéskor befért a 240-es polc, és a 190 cm-es nagyszekrény... :)

Update 2009. január 24.

Nos, szomorúan jelentem, volt egy meghibásodás… még nyáron történt, hogy az ablakspriccelő feladta a szolgálatot. Kemény 15e HUF volt a csere.  Node, nem vagyok ám szomorú, hisz az eltelt több mint két év alatt már 43e km-t (főleg BP-en, azaz olyan, mintha 80e km lenne) tettem az autóba, és mindössze ez volt az egyetlen hiba, ráadásul a használatot igazából nem is befolyásolta! 

Az M0 keleti szektorának megnyitása óta szerencsére nem kell a városon keresztülvágnom a munkahelyemre, így szépen, komótosan 90-110 kmh-s sebességgel teszek meg napi 2x35 km-t, ami a fogyasztáson is meglátszik: 6,2 liter/100km. Szeretném hangsúlyozni, hogy a fogyasztási adatokat nem saccra adtam meg, hanem minden egyes tankoláskor teletank, óra nullázás, számolás. Amióta megvan a kocsi, az összes tankolást és kilométeróra-állást dokumentálom, egyszer majd összesítem. Városban normálisan közlekedve 7,2-7,3 az átlag. Szerintem ez teljesen jó egy ekkora autótól.

De a lényeg, hogy – lekopogom – a mai napig is nagyon megbízható! Voltam szervizben a kötelező olajcserék, kötelező karbantartások miatt, de hiba semmi. Ez a márkaszerviz dolog mondjuk nem feltétlenül lenne szerintem szükséges, de az én autómnak az egyik legnagyobb előnye társaihoz képest a teljesen visszakövethető előélet. Ha most kezdeném el a sufnis olajcseréket, épp az a plusz veszne el, ami kiemeli a hasonló korú/árú autók közül. Szóval inkább fizetek egy olajcseréért plusz 15e Ft-ot, és akkor majd leendő vevője is biztosabb lehet a dolgában. Na nem mintha az eladásán gondolkodnék, hisz ilyen árkategóriában szerintem meg sem közelíti egyetlen másik típus sem! (megbízhatóság, fogyasztás, méret, külcsín)

Sajnos a műszaki vizsga előtt január elején költenem kellett egy kicsit: a baloldali gömbfejet kellett cserélni, és egyúttal valami axiál csuklót is kicseréltek, összesen 35e Ft-ért. Most megint tökéletes. Több mint két év és 40.000 km városi használat után ez igazán baráti egy olyan autótól, amiben 167e km van.

Összefoglalva: továbbra is maximálisan elégedett vagyok az autóval, nagyon-nagyon szeretjük, a család részévé vált, és a féléves kisfiam is jobban alszik a franciás ringatózásban, mint az olaszos városi pattogásban (feleségem Puntójában, ami egyébként érdekes módon 8 éve hibátlanul működik… hogy is van ez a megbízhatatlan franciákkal és olaszokkal…? Lehet, hogy tényleg odafigyelés kérdése.)

- Semmi, az ég világon. Jaj, tévedek: a távolsági izzók égtek ki, egymást követő egy hét alatt a két oldalon. Lekopogom, eddig semmi baja nem volt ezen kívül, remélem nem is lesz.
- 2008. jul: ablakspriccelő
- 2009. jan: gömbfej, axiál csukló

csak kötelező oljacserék a márkaszervizben. semmi extra, ha figyelsz, le sem húznak (nagyon)

az említett javítások ismerős szerelőnél.

Fenntartási költség (9) Évjárat 1998
Előző autója? 156 Következő autója? építkezem, marad a Laguna