Autók » Renault » 9 (1981-1989)

9 1,6 GTD

A Megane nagypapája

Az 1982-es év autójának gázolajos változata - ha sikerül megkímélt példányt kifogni, amivel dízel létére még nem tették meg készer a föld-mars távolságot- igen kellemes társ lehet. A Renault 9/11 (4/5 ajtós változat) a Renault ´80-as években tervezett középkategóriás családi autója, amit még a ´90-es években is gyártottak törökországban a (közel)keleti piac számára.

Motor, váltó: az 1.6-os dízel szinte elny?hetetlen konstrukció. Ha nem hajtják ki hidegen a belét, és megkapja a szükséges karbantartást (valami épkézláb olaj, megfelel? id?ben cserélve), akkor végtelenül megbízható. A vezérm? szíj állapotára nagyon érdemes odafigyelni, mert egy kicsit annó alultervezték a Renault mérnökei, és nem jellemz? rá, hogy jóval többet kibír, mint a gyári csere periódusa (emiatt állítólag csökkentették is az els? példányok eredeti csere intervallumát). A gyári 55 lóer? 4800-as fordulaton nem túl sok, autópályán a 130-140 még épphogy tartható, de komoly dolgokat ne várjunk t?le gyorsulás terén. Városban viszont a 2250@-en leadott 102 nm nyomaték lendületes autózást tesz lehet?vé a 900 kiló körüli kasznival. Fogyasztás télen 6 fölött nyáron alatt egy kicsivel.
Az 5 sebességes váltó még városban is kihasználható és egyáltalán nem "franciásan akadó" :). A kuplung elég rövid úton mozog, opelhez, vw-hez szokott vezet?nek szokatlan lesz.

Kaszni: a bajok legnagyobb forrása. A rozsda szinte mindenhol képes kikezdeni, de az eleje kifejezetten veszélyeztetett (f?leg az els? sárvéd?k sarkai, ahol belül képes megállni a viz, és az ajtók a zárak köznyékén). Valamint egy koccanás bizonyítja, hogy nem is valami er?s a kaszni, nagyon vékony anyagból van készítve az egész eleje (igaz, a nyolcvanas évek közepén a többi hasonló méret? autó sem volt egy tank). A tet?ablak kerülend? horror, ha a gumi elöregszik, akkor a beázás csak a fixre ragasztással szüntethet? meg, még az új gumi sem segít (8 ezer+beszerelésért)
A belseje viszont kényelmes bár elöl sokaknak egy kicsit alacsonyan lesz az ülés. A 400 literes csomagtér még ma is igen szépnek t?nik.

Fék, futóm?: a "komoly" teljesítményhez mért a futóm?, de a kocsi menettulajdonságaival gond nélkül megbirkózik. Inkább kényelmes, és puha, mint sportos. A hátsó torziós futóm? sajnos elég kényes pontja a kocsinak, ha elromik gyakorlatilag mehet a kukába, a javítás szinte megoldhatatlan, és eszméletlen drága. A fék nagyon jól adagolható, és elég er?s is.

Külcsíny: szerintem a dupla optikás lámpával szerelt változata (ezt az orr részt a 11-est?l örökölte egy pár kivitel) változata csinos járgány, több játékos formai elemmel, ami megkülönbözteti f?leg a korabeli német autóktól, és ami miatt persze lehet szeretni vagy utálni.

- indító relé (rövid id?n belül 2, azóta 4 év alatt semmi), zárszerkezetek rögzít? füle elkorrodált, váltó szimering olajcsöpögés miatt, kilométer órában eltörött egy fogaskerék ezért 0 és 40 között ugrált, beázó tet?ablak, izzitó gyertyák, vezérm? szíj+görg?k, ékszíj, m?szerfal világítás, generátor elkopott szénkefe (teljes generátor felújítás), akumulátor, alsó díszcsíkot rögzít? bolha, kézifékben elkorrodált egy elem, nem lehetett behúzni, gyári hátsó "spoiler" egyes változatainak rögzít? szemei nagyon könnyen eltörnek, a korai változatok tömörebb gumi szer? anyagból készült darabjai sokkal strapabíróbbak, lengéscsillapítók.
- (természetesen ezek közül van olyan, amit minden autóban cserélni kell 200.000 alatt:) Ha a szükséges karbantartásokat megkapja, akkor a karosszéria és a hátsó futóm? kivételével igénytelen hátasló.

Baumgartner k?bánya

(egy öreg autóval nem szeretnek foglalkozni, pedig szervíz óradíj és a gyári alkatrész ugyanannyiba kerül, mint egy teljesen új megane-hoz)

saját szerel? megbízható szerel? : )

Fenntartási költség (7) Évjárat 1986
Előző autója? 353 Következő autója? VW
Verdikt (5.6/10)

Renault 9 1981

A család (főleg a gyerekek) nagy kedvence

9 1,1 - 1983
1999.11.30 150000   4,0

A traktor, ami hangos, büdös, de megy

9 1,6 GTD - 1988
1999.11.30 130000   -

Egyhat tádé,ami nem is tádé..

9 1.6 TD - 1988

2009.07.05 44000   -

Francia elegancia

9 1.6 D - 1983
2008.11.07 42000   -

Isten autója, rosszabb verdám sose legyen!

9 1.1 GC - 1982
1999.11.30 27000   -