Autók » Renault » 19 (1988-1996)

19 1.8 16V

Sportos családi

Véletlenül lett ezzel a motorral az autó, nem akartam én ekkorát, csak hát...
Ültem el?tte is R19ben (1.9D), de ennek a kocsinak a belseje más. 240-es km-óra, 8000-ig skálázott fordulatszámmér?, fedélzeti comp., 10cm-es oldaltartású ülések, és mind nagyon kényelmes. El?l b?séges hely, hátul 180 cm-ig kényelmes inkább, feltéve hogy el?l nem 190cm-es ember ül. Mivel a Chamade (lépcs?shátú) kivitel, a csomagtartóra sem lehet panaszom, négy feln?tt ember 1 hétre Görögországba kényelmesen pakolhat.
A motorral, váltóval nincs baj, így 160e km-nél sem, és er?s a gyanú, hogy jóval több a valós km, mint az órában lev?. Kopik aminek kopnia kell, az általános alkatrészek nem drágák, de igen nyomatékosan kell mondani az autósboltban, hogy R19 16V a típus, mert anélkül mindenféle alkatrészt megkap az ember, csak azt nem amire szüksége van.
Az elektromos rendszer kicsit "franciás", de igazából inkább a szerel?k hozzá nem értésével van a baj (3 hétig kell kínlódni, mire a homlokához csap a koma, hogy lehet, hogy els?re mégsem jól újította fel a generátort, például :(( )
Az egyetlen, amivel igazán bajom van, az az ABS. Egy kegyetlenül hülye konstrukció, és a ritkasága miatt embert még nem láttam, aki konyítana hozzá egy kicsikét is. S?t engem néz a legtöbbje hülyének, ha bejelentem, hogy R19ben ABS van. No comment. Ha tehát valaki ilyen vásárlásán töri a fejét, lehet?leg ABS menteset, de legalább is nem Bendix rendszer?vel szereltet próbáljon meg találni.
Egyébként nem jellemz? rá a cserbenhagyás, ezalól kivétel volt egy sokadik generátorhiba (lehet, be kéne ruházni egy újba), ami nem éppen a házunk mellett ért utól, de az orvoslása megvolt: pörögjön a motor 3000 felett, akkor van elég töltés :) Megjártuk vele Ausztriát párszor, Görögországot is egyszer, nem volt vele gond. Utazóban tartható vele a 170-180 is lazán, ha bírja az ember benzinnel, de 130-140 körül elmegy 8.5-9 literrel. Város 11. A vége olyan 210 körül van.
Minden ny?gje ellenére nagyon szerethet? autó. Küls?leg, a többi R19-t?l, a motorháztet?n lev? légbeöml?, illetve gyári küszöb különbözteti meg. Ugyan a gyárilag benne lakozó 137LE nem a világ, azért nem rossz egy 1.8-as motortól, és egész jó kis meglepetéseket lehet okozni néhány "er?lköd?nek". Egyel?re eszemben nincs eladni, inkább veszek mellé másikat, és minden létez? pénzemet erre költöm, bármi baja van, megcsináltatom, ha addig élek is :)

- ABS (a mai napig nem okés),
- Önindító 2x (10e),
- Generátor soxor (15e/javítás)
- és a kopó alkatrészek (fékbetétek, sz?r?k, olaj, stb.)
- Kapott a motor egy tömítés-, szimmering-, vezérm?szíj- garnitúra cserét.
- Els? kerékcsapágyak 8e/db
- Toronycsapágy (2,5e/db)

Maszek

Fenntartási költség (5) Évjárat 1993
Előző autója? Hiace Következő autója?
Verdikt (5.9/10)

Renault 19 1988 (1988 - 1995)