Autók » Renault » 19 (1988-1996)

19 1,9 TDI

Sírva szeretni

Az egész úgy kezdődött , hogy elegem lett a Trabantból. Egy kollégám az egyhat szívóD Renault 9-esén egyszer hazavitt. Nagyon megtetszett a kényelme és a csendessége - diesel voltához képest - és vettem egyet én is. Na innen a márkahűség. Mert amikor 2 év használat után már kevésnek találtam a 66 pacit , elkezdtem valami erősebbet keresni. Konkrét elképzelésem nem volt , de alapvetően a Renault-ot preferáltam ,
hiszen a jó kis 9-essel semmi bajom nem volt (a mai napig bánom , hogy eladtam.ill. beszámította a tulaj a 19-esbe). Szóval rátaláltam , megalkudtunk , megvettem.
Nem kellett volna.

1. Az üzemanyagellátó rendszer:
Mikor az első próba során szóvátettem : "nem rossz , csak kár , hogy nem turbós" (ráírva nem volt , turbófütty sehol) és a srác azt mondta : "de az" , nos , akkor már gondoltam , hogy valami gondja van , azért nem megy. A kipufogón semmi más nem jött , csak meleg levegő. Se fekete , se kék. A karosszérián is látszott , hogy nem hibátlan , de nem volt vészes. Legalábbis akkor még nem. De erről majd később. Szóval az ilyenkor kötelező dolgok (vez.mű-szíj , motorolaj , szűrők) cseréje után , a ´miértnemmegy´ problémát orvosolandó , kibeleztük a katalizátort , hátha csak az a baj. Tudom , nem valami környezettudatos gondolkodásmódra vall , de a 90 lóerős motor érzésre még 70-et sem teljesített. Az autó nagyon megindult! De elkezdett szégyelnivalóan kormolni is. Sok-sok állítgatás után rá kellett jönnünk , hogy a porlasztók sem az igaziak és ha már a hengerfej környékén akadt dolgunk , kicseréltük a porlasztókkal együtt izzítógyertyákat is. A műtét sikerült , a 0-100 sprintet 13 mp alatt teljesítette (említésre méltó kormolás nélkül). Állítólag a gyári adat is ennyi volt hajdanán.Cserébe viszont az adagoló egy olyan hibát produkált , amit soha nem sikerült megjavítani! Light-os (öreguras) üzemmódtól eltérő használat közben (értsd:erőteljes gyorsítások , nagy fordulatszámok) 2000 - 2300 körüli fordulatszámnál megtorpant az autó. Na nem annyira , mint amikor a "prágaváltós 260-as ikarus" sebességet vált , de érezhetően. Kb mint amikor a benzinesnek kihagy a gyújtása 1-2-tizedmásodpercre. Ha pedig 3000 fölé ment a fordulatszám , akkor utána az alapjárat esett le a lefulladás határára és csak akkor állt helyre a rend , ha leállítottam és újraindítottam. Ez nagyon sok fejtörést okozott több hozzáértő embernek , de ezeket a "parajelenségeket" csak mérsékelni sikerült. A gázolajszűrő cserék alkalmával pedig , már-már woodoo szertartásokat rendeztünk , hogy végre elinduljon.

2. Az olajfogyasztás:
Aztán következett egy olasz út amikor 2400 km-t , 150 160-as tempóval tettünk meg 4 személlyel a fedélzeten. Ehhez nem volt hozzászokva az én drágaszágom és ezt oly módon adta a tudtomra , hogy ezalatt a 2400 km alatt bekajált 4 liter olajat. Következett a nyomozás : mi kajálja az olajat? Asszem itt fogalmazódott meg bennem a először a gondolat : talán mégsem kellet volna megvenni? Imádkoztam : ...csak ne a turbó , csak ne a turbó...! Hál´istennek nem az volt. Észrevettem , hogy - főleg hidegen - kis fordulatszám-tartományban , motorfék üzemben , nagyon bodorodik a "kékség" a kipufogóból. Szelepszár-szimeringezés következett. Ezt követően már elfogadható szinten maradt az olajfogyasztás. Olajcserétől olajcseréig (7500-8000 km) beérte 1-1.5 literrel.

3. Az üzemanyag-fogyasztás:
Ekkor még rendszeresen mértem a fogyasztást. mindig teletank , nullázás , majd 4-5-6 száz km után ismét teletank. A legkevesebb: 4,78 l/100 .Egésznap esős idő , Grácba mentünk ketten , nem siettünk 90-100-al mentünk , nem előzgettünk. A legtöbb: 5 személy , tele csomagtartó , 1 órás késéssel indultunk és 25 ember várt ránk. "Amit bír" stílusban 7,4 l/100. A 4 éves átlag kb 5,3 körül alakult.

4. Egyéb kütyük:
A világításkapcsoló úgy ment tönkre , hogy hazaérvén nem tudtam lekapcsolni. Csere. Bontott darab 4000-ért. A központizár szervómotorjait rendszeresen baszirgálni kellet. Amint bejöttek a hidegek , nem akartak zárni. Először egyet-kettőt kicseréltem , de azok sem voltak jók sokáig. Igaz mind bontott volt. Aztán egyszer hirtelen felindulásból szétszedtem egyet (elvileg nem szétszedhető) és megpucolva , WD40 és zsírspray alkalmazása után jó lett. A műszerfalmegvilágítás és néhány kapcsoló (ablakemelőé , elakadásjelzőé) izzóit cseréltem amikor megvettem. Nagyobb probléma nem nagyon volt ezekkel az alkatrészekkel , de mindig akadt valami kis szir-szar ami miatt bosszankodhattam.

4. Futómű-karosszéria:
A futóművel és a fékekkel nem voltak nagy gondok - eltekintve egy első és egy hátsó rugótöréstől - csak a szokásos. néha egy-egy gömbfej , szilent. A hátsó fékmunkahengert egyszer én tettem tönkre , mikor úgy tettem meg vele kb 50 km-t , hogy a kéziféket nem engedtem ki rendesen. A visszajelzője elaludt , érezni sem lehetett hogy fogna , de úgy felmelegedett az egyik hátsó fék , hogy megadta magát a munkahenger karmantyúja. A hátsó futómű torziós tengelye úgy tört el , hogy alig gurulva (épp elindultam) egy nagy kattanást hallottam. Gödör sehol , megállok , hátha rámentem valamire. De nem. Csak azt vettem észre , hogy az autó hátulja úgy guggol , mintha öten ülnének benn hátul. komplett hátsó-híd csere. Bontott darab 25-ért. Egy reggel pedig amikor kitolattam a parkolóból egy törött , 10-12 centis rugódarabot vettem észre a földön. Még szidtam is az anyját annak aki otthagyta. Még kivágja valakinek a gumiját - gondoltam. Aztán fura kosztató hangok kezdtek jönni az autó eleje felől berugózáskor. A kerék mögé nézve látszott , hogy a rugó eléri a lengéscsillapító belső műanyag burkolatát. Sajna a saját rugóm darabja volt az amit pár nappal azelőtt a kukába dobtam. Bontott komplett gólyaláb 14000/pár. Végül pedig a karosszéria. Mint már írtam , az autón látszott , hogy volt már javítva , de a tulajnak mindenre volt valami frappáns , hihető magyarázata. Aztán eljött a tél és elkezdett repedezni a gittelés. Ekkor derült ki , hogy nem kevés gitt van az autón. Nagyon sok helyen , még a tetőn is - pedig azon aztán tényleg semmi hiba nem látszott amikor megvettem - repedezett. Később aztán pont a tető lett a legdurvább. Az utolsó másfél évben már be is ázott. Elkezdtem a karosszériásokat járni , de mindenki azt mondta , hogy olcsóbb lenne hozni kintről egy autót és átrakni ennek a motorját meg a rendszámát , mint ezt megcsinálni. Ez már túl macerás lett volna. Amúgy is vágytam már egy kényelmesebb , biztonságosabb autóra. Ígyhát megváltam tőle.

5. Összegzés:
Összességében elmondható , hogy a NAGY probléma nem az autóval volt , hanem az előéletével. Viszont ha a kis bisz-baszokat nézem , azok is adtak szabadidős elfoglaltságot bőven. Talán ha nem egy totálkárból feljavított példányt fogok ki akkor még mindig Renault-val járok. Soha nem romlott el úgy , hogy nem lehetett volna menni vele. Soha nem hagyott cserben. Soha nem kellett bikázni , húzni , még a mínusz 20 fokban is elindult.
Aszzem szerettem...

- - első rugó
- - hátsó torziós rugó
- - szelepszár-szimering
- - porlaszók
- - világításkapcsoló
- - központizár motorok (többször)
- - katalizátor
- - szelepdekni tömítés (kétszer is)
- - stb...

Ferenc Kálmán barátom és maszek szervizének csapata Kaposváron.
Lelkiismeretes , alapos és olcsó. Ha nem ők javították volna az autót , akkor már sokkal korábban túladtam volna rajta.

Fenntartási költség (7) Évjárat 1993
Előző autója? Renault 9 1,6D Következő autója? Toyota Avensis kombi 2.0 D-4D 2002
Verdikt (7.2/10)

Renault 19 1988 (1988 - 1995)