Autók » Renault » 19 (1988-1996)

19 19 GTS (1,4 Energy)

Öreg barát elfogadható dinamikával

2 napom volt, hogy valamilyen autót találjak, amivel elmehettem Cseh-be és csak 350 000 Ft-om volt rá. Eddig elhasználtam 3 Skodát, valamint cégautóként 1 Cliót 2 Escortot, 1 Mondeót, 1 Focust. Az utolsó Skoda most is megvan, nagyon megbízható még így 23-évesen is, ( 1-2 havonta beindítom, állt. 2-ra indul).
Kicsit féltem az autótol, de nagyon kellemes csalódás volt. Az alább leírt alkatrészek kicserélése után mentem vele 42000 Km-t minden gond nélkül. Olajcserétől olajcseréig 1 gramm sem hiányzott belőle(10000 Km-ként cseréltem, semmi extra). Igaz nem hajtom gyakran 130 fölé, de havi 4000 körül ültem benne és nem volt fárasztó. Igaz teljesen alap felszerelés, semmi elektronika meg egyéb extra. A belseje egyszerű és menet közben itt- ott nyekereg a sok műanyag, de nagyon megbízható.

Belement egy újabb tizes és a tankoláson kívül nem történt semmi. (Olajcsere) Nem is értem, hogy minden ellenálás nélkül hajlandó naponta zokszó nélkül dolgozni, úgy hogy bőven 200000 Km fölött van a futott kilóméter. Azt sem vette zokon, hogy párszor kicsit megküldtem a mecseki szerpentineken, ( talán még versenyeztem is és nem vallott szégyent, így 18 évesen sem, mármint a gép 18). Ami érdekes, mindegy,hogy egyenes az út, vagy emelkedik, 3. fokozatban mindenre képes, gyorsul, ugrik. Minden más fokozat utazásra való, ja és a fogyasztása visszaesett 6 - 6,5 l-re. Kint 6 alatt. A mai Renaultokkal össze sem mérhető a megbízhatósága. Ez a típus lopta vissza magát a Német piacra annó, azthiszem megérdemelten.

- Kerékcsapágyak, kormány gömbcsuklók, gyujtáskapcsoló és a fogyó alkatrészek (olaj, fékbetétek)

Idős szaki, mindig rendesen megcsinálta olcsón, csak mellette kellett leni, hogy semmit ne hagyjon ki.

Fenntartási költség (10) Évjárat 1989
Megbízhatóság (10) Vezetett km 42000
Előző autója? Focus Következő autója? Mondeo
Verdikt (7.8/10)

Renault 19 1988 (1988 - 1995)