Autók » Renault » 19 (1988-1996)

19 1,4 RL Energy

Megbízható kényelem

2005-ben vásároltam az autót, első saját kocsiként, ez már tulajdonképpen a 94-es modell. Ismerős javasolta a típust, én eredetileg valami kisebbet terveztem (pl.:Clio, Uno), de nem bántam meg, hogy végül e mellett döntöttem. Kényelmes üléseiről és a nagy belső térről (nem 1,60-asoknak tervezve) most már nagyon nehéz lenne lemondani, a fogyasztása ugyanakkor nagyon kedvező, 5 személlyel sem megy 7 liter fölé.
Mivel 5 ajtós szinte bármit be lehet tenni a csomagtartóba, a hátsó ülések dönthetőek, az elöltöltős mósógép sem okozott akadályt. Külsőleg szerintem még ma is friss a formája, (a Renault-nál jobban jártak volna ha az új 5 ajtós Megane-nál is hasonló koncepciót követnek, nem a kacsa segget.)
A kopó alkatrészeken kívül szinte semmit nem kellett cserélni az autóban, az index kapcsoló volt az egyetlen ami idegesített. Egyetlen komoly problémája a szivárgó szervóolaj,amire csak a kormánymű cseréje lenne a megoldás, az elmúlt két évben viszont olyan minimális volt a szivárgás, hogy maradt az "utántöltés". Ezen kívül idegesítő még, hogy a távirányítású központi zár nem mindig zár le minden ajtót, és hidegben az elektromos ablakok is néha nehezen működnek.
Annak ellenére, hogy már több mint 190 ezer km van az autóban az ülések nincsenek elszakadva, váltó szoknya megkopva, mint sok 5-6 éves autóban.
Most már szeretnék átülni egy 2-3 évesbe, de egyszerűen hihetetlen hogy milyen hibákról és fogyasztásokról számolnak be sokszor,ezek után nehéz lesz a döntés.
A 12-14 éves autók között ebben a kategóriában szerintem a legjobb vétel.

- Kopó alkatrészek pl.:gumiharang, fékbetétek, szelepfedél tömítés stb.),
- index-világítás kapcsoló

Végh Autószervíz Pacsa (helyi szervíz, csak azért nem értékeltem többre őket nehogy elbízzák magukat :-) )

Fenntartási költség (9) Évjárat 1993
Előző autója? Következő autója? Chevrolet Lacetti talán
Verdikt (7.7/10)

Renault 19 1988 (1988 - 1995)