Ha megjavítod, elmegy
Végeredményben szerettem, miután mindent megcsináltunk rajta. A fogyasztása kitűnő volt (5 l/ 100 km, valamint ´98- ban 110 Ft- ért vettem kéz alól MOL- os gázolajat), motorja mint egy 1.9- es szívó dízel( na jó, volt rajta hengerenkénti elősűrítő, olyan majdnem turbo de mégse). Valamint előző gazdája felújíthatta, mert én hengerenként 32 bar kompressziót mértem hidegen, az enyhe füstje a szelepszár szimmering és pasztilla csere után eltünt, tökéletes zöldkártya értéket produkált. Nagyon kényelmes volt, igényes kárpitozással (plüss). A lenti hibákat inkább a kor és a magas futásteljesítmény okozta(nagyon valószínű, hogy az óra nem a valódi megtett kilométereket mutatta), csak fájó momentum volt, hogy dominó effektusban produkálta. Valamint olyan franciásan gagyi minden megoldás, konstrukció rajta és színte szerelhetetlen. A megbízhatóságra azért adtam 8- ast, mert a javítások elvégzése után bárhova elvitt, nem féltem elindulni vele, csak egy kicsit drága volt. De valamit valamiért, meg nem is szalonból hoztam újonan. Ez van.
- Feszültség szabályzó
- Ventillátor kapcsoló (körbe- körbe forgot, de fújt csak vagy kicsit vagy nagyon)
- Hátsó torziós rugókarban a tűgörgőkosár szimmeringje szétment a bejutó víz megtette a magáét, de a Peugeot- val ellentétben ez szétszedhető és javítható, csak drága. Ezért én szét tekertem, a csapágy fészkét kimarattam és bronzperselyt rakattam bele, tettem rá egy zsírzógombot és 3 havonta nyomtam bele egy kis zsírt. Amíg használtam nem kotyogott többet.
- Műszerfali kapcsolókban kihunyt a LED, cserélni horror, de meg lehet csinálni.
- Olajszivattyú megált( 25 000- ért vettem bele bontottat, mert az új 82 000 Ft(!!!) lett volna. Ez miatt cserélnem kellett a csapágycsészéket is (7000 Ft a garnitúra), a főtengelyt elég volt bőrrel felcsiszolni.
- Porlasztócsúcsok ( elhasználódtak)
- Szelepszár szimmeringek (elhasználódtak)
- Adagoló szimmering (elhasználódott)
- Kuplungtárcsa (elkopott)
- Komplett első futómű csillapítókkal együtt (elhasználódtak)
- Hátsó sárvédő ívek korrodáltak (kicseréltem)
- Vízpumpa, szerencsére a műhely ajtóban fosta össze magát( tömszelence, ez is elöregedett, ha nem veszed le a motort a bakokról, akkor vedd le a vízpumpa kerekét és két darabban ki tudod cserélni ( túl közel van a jobb e. váznyúlvány, nincs hely)
Saját magam+ szerelő haver segített
Fenntartási költség | (3) | Évjárat | 1989 |
Előző autója? | Lancia Prisma 1.5 Benzin | Következő autója? | Fiat Brava 1.6 16V SX |
Verdikt | (5.3/10) |