Autók » Renault » 19 (1988-1996)

19 Chamade 1.8i 16v

Grand Tourismo a 80-as évekből.

Ő az első saját autóm! A családi Escortból (98, 1.8 16v) ültem át... Legalább 1.8-as autót akartam. Gondoltam, ha már úgyis 30 rugó lesz a kötelezőm, akkor már ne egy 1.6-osra fizessek annyit, és mivel az 1.8-as a se nem kicsi, se nem a túl nagy kategória, ezért ekkorát kerestem! Ami a legszebb álom lett volna, az egy Mitsubishi Lancer, vagy Colt Gti. De ebből szinte lehetetlen kifogni jó állapotút, mert egyszerűen nem adják el őket. Néztem még Mazdát, VW-t, Fordot... De nem találtam egy autót sem, amibe beleszerettem volna... Aztán egyszer csak eszembe jutott, hogy az egyik ismerősömnek van egy régi Renault 19-ese, amit ugyan rendszeresen kénytelen a szerelőhöz hordani, de mégis imád! Több ismerősöm úgy beszélt arról az autóról, hogy 2x füstöli a kerekét 1-esben, és 5000-nél újraéled a motor. Rá is kerestem a hasznaltauto.hu-n néhány darabra. "Egyéniségemből" adódóan csak szedán autó jöhetett szóba, mert olyanban tudom magam elképzelni, és csak olyanban tud/tudott a környezetem is elképzelni... Egy kis 3 ajtós hot-hatcben kiröhögtek volna. Ki is néztem, egy gyárilag körbespoilerezett nyugtató-szép szürke színű Renault Chamade 16v-t... Nem kicsit megültetve... Fel is vettem a kapcsolatot a tulajjal. Egy fiatal sráccal (még 19 sem volt) (én 22)... Elmondta az autó hibáit (amiről tudott), a többit én vettem észre, azon kívül jöttek szépen maguktól elő... A lényeg: megtekintés alkalmával aláírtuk az adás-vételi szerződést! Láttam a srácon, hogy sajnálja... Mondta is... De egy iskolás gyerek egy ilyen autót nem tud fenntartani. Hozzáteszem, nem az első verdája volt! (jól nyomja a mai napig) Tehát meglett az első saját autóm 21,5 évesen. Papírok elintéz, átíratás stb… Tegyük rendbe az autót! Vezérműszíj, olaj, görgő, és fékcsere következett! Itt kezdtem egy picit elbizonytalanodni, hogy nem csináltam túl jó boltot! Ugyanis amíg az Escortunkat szervízeltem, rászoktam arra, hogy nem rakok gagyi alkatrészeket az aktuális autómba… Ez viszont a Renaultnál azt jelentette, hogy 17000-et adtam ki egy feszítógörgőért, (volna, ha nem lett volna 40% kedvezményem, de így is húzós), 17000 gyújtókábel szettért, 8000-et négy NGK gyertyáért stb… A kasztnija szép volt aránylag, csak a sárvédőív rohad egy picit, ami meg cserés… Szóval szép áron mérik hozzá a vasat, de szerintem még így is megéri ez az autó…
Annó a haverom mesélte, hogy az ő Renaultjában ki kellett cserélni a hátsó futóművet. Nem értettem miért… Futóművet nem szoktak csak úgy cserélgetni… Gondoltam én! Aztán bennem volt a félsz, mert mivel az enyém nagyon le volt ültetve, nem tudtam, majd mit honnan szerezzek hozzá. A hátsó két gumit rögtön cserélnem kellett. 195/50R15 a méret… Gondoltam jó lesz a /60-as is, max egy picit döl előre a kocsi… Aztán jöttek a gondok. A jobb hátuljában a gumi beleért a kasztniba. Miért csak ott?? Amikor én bal elöl ülök? A kocsi vízszintesen áll??? Miért? Vettem hátra is /50-es gumikat, probléma eltűnt… Aztán élveztem az autó csöppet sem kis teljesítményét, használtam, ahogy kellett. Egyik délután kint voltunk az udvaron a családdal, a kocsi környékén… És egyszer csak reccs!! Azt hittem valami kővel dobták meg az autót! És miután körbejártam láttam, hogy az amúgy is ültetett kocsi, még vagy 5 centivel lejjebb került… Nem értettem mi ez… Aztán utána olvastam neten… Meg 2 szerelővel is megnézettem. Eltört a hátsó torziós rugóm… És úgy, hogy az egyik már régen törött volt… Csak a másik fele tartja az egészet… Egy darabig… Szóval ezért kellett a ismerősömnek hátsó hidat cserélni… Mert a rugót csak híddal együtt adják! És ezért ért bele csak az egyik oldalon a /60-es gumi… Ebben a kocsiban ugyanis nem spirálrugó figyel hátul, hanem 4 rúd tekeredik, ahogy mozog a segge… Kettő a finom csillapításért, 2 a durváért… És típushiba, hogy a 2 finomabb rugó eltörik… Ez úgy néz ki, hogy a torziós rúd vége ricnis, ami belemegy egy foglalatba ami a hídba csatlakozik… Oda bemegy télen a sós szmötyi, ami szépen lassan elkezdi kajálni a fémet… És pár év alatt szépen eleszi… És reccs. Mivel a 16 szelepes 1.8-as ritka, mint a fehér holló, ezért nehéz hozzá hidat találni is… Ugyanis csak ezen van hátul tárcsafék (meg egy-két limitált 110 lovas 8v-n), meg csak ebben van 4db torzió… (a többiben 2 van) Én személy szerint 5 hónapot vártam, mire találtam hozzá cuccot… Szóval aki ilyen autót vesz, az számoljon vele… Óvakodjon mindenki az ültetett 19-estől, mert valószínű, hogy szimplán törött az egyik rugója hátul… Kívülről nem látszik! Hamar törik a másik fele is! És ha ez bekövetkezik, akkor szépen kinyírja a gátlókat, és megszűnik a csillapítás teljes egészében! Sajnos nekem kellett így járnom az autóval!! Egy rémálom! Amúgy ha jó a futómű, akkor nagyon gyors kanyarban! Nem egy billegős autó, fékezésnél sem áll orra. Lehet neki csapatni! Nem billeg, nem bólogat!! Az autónak minden porcikája támogatja az erőltetett menetet… A motornak gyönyörű hangja van! Rövid löketű moci, kb. 7800-on tilt… Egyszer elpörgettem addig… Gyönyörű hangja volt… Csak jót nem tesz neki túlzottan szerintem… Hirtelen pördül fel a karakterisztikájából adódóan, és mivel a tűzgyűrűmet cserélni kellene, kicsit be is rázza a kasztnit! Sportos feelinget ad neki… Bár nem túl diszkrét! A szívócsonkon 2 pillangószelep található, szóval amíg nem adunk úgy ¾-ed gázt, addig nem fogyaszt túl sokat! Ha padlózunk megváltozik az egész motorhang(szívóhang), és megőrül a verda…  Szerem, mert jó vezetni, gyárilag nagyon állat sportülések vannak benne (csak a 16v-ben), a motorja japános hangulatú… Sokan azt állítják, hogy a 16 szelepes autók (főleg a régiek) nem szeretnek alacsony fordulaton húzni... Ez szerintem hülyeség!! És ebböl látszik, hogy az emberek nagy része összekeveri a motorhangot a teljesítménnyel. Mert ebben (is) már 3000-től úgy szalad fel a fordulatszámmérő, mint atom... Az egy dolog, hogy 5000-től pedig megvadul... De húz az mélyről is, mint a vízhordólány... Hát igen... Nem mindenki érezheti az autóját kellőképpen... :) Nekem pl. 3.-ban 40-től már elég kellemesen meglódul a sebességmérő... Nem csoda, hogy ennek az F16.i.e. (F7P) motornak rengeteg őrültje van… Többek között én is! Bár az Elf lenne a legjobb én eddig ESSO Ultra 10W40-et adtam neki! Nem rossz olaj! Most kísérletezek a Castrol RS Formula 10W60-al! Ebbe már 1000km után belecsípett egy picit… És hidegen nagyon szar hangja van! (melegen viszont jobb, növeli a teljesítményt, és csökkenti a fogyasztást) De hidegen kijön olyan szelephagja, amit az ESSO-val nem csinált. Pedig Mindkettőnek 10-es a hidegoldali tűrőképessége… Érdekes… Amúgy ez a motor gyárilag is eszi picit az olajat, nekem pedig érik egy szelepszár-szimering csere. Így 6000km alatt megeszik úgy 5-8 deci olajat… 16 éves kocsitól elmegy… Főleg, hogy a pacik még mindig megvannak, és melegen egy új autó is megirigyelhetné a hangját! Amúgy ez egy kihegyezett motor, tehát alapjáraton össze-vissza jár… Ahogy a Winkler Robi fogalmazna: „Barkas hangja van!” Mint pl. egy Golf II Gti-nek! De mi szeretjük ezt a hangot, mert ezek a motorok általában fordulaton mindenért kárpótolják az embert… És ez alól az F7P cseppet sem kivétel…
Amit nem szeretek benne: A váltója: Úszik az olajban a szimering miatt, aminek a cseréje egy akkora munkát igényel, hogy egyszerűen nem éri meg… Mellesleg nagyon rövid! 100-nál 3000-et forog, 130-nál 4000-et... Igaz hangja ilyenkor még nincs. És így is viszi a 215-öt. (A dízel váltóval állítólag 235-öt) Ja, a köcsög Francia elektronika: Egyszer nem indult be a hűtőventillátorom (meg kellett csiszolni két érintkezőt) aztán az indítómotorom nem forgatott (itt is csiszolás)!! Szarakodik a generátorom. Fel-fel villan a töltésjelzőm, szénkefés a cucc… Kuplung: Kemény, rövid úton jár, érik lassan a cseréje… Fék: Kicsit gyenge a rásegítés. Azt azért elmesélném, hogy amikor megvettem a vasat, úgy el volt kopva a betét, és a tárcsa, hogy az egyik betétemet el is hagytam, mert olyan rés volt a tárcsa, és a nyereg között, hogy egyszer csak kiesett…  Nem tudom az előző tulaj hogy mert vele így közlekedni… Az volt az alap, hogy fém a fémen… És minden hülyesége ellenére imádom… Mert igényli a törődést… Mint egy nő… Bár semmiféle nőiességre emlékeztető jellege nincs… Ajánlom főleg fiatal autóbuzi formáknak… Mert ennek nemhogy egy új Swift, hanem még egy 23i-s BMW sem ellenfele… (Kicsi súly (1080kg), aránylag jó teljesítmény (137Le)) Szép mély szívóhanggal, hirtelen pördül fel. Élénken! És ez a lényeg! Nem csoda, hogy az ilyen motoral szerelt Cliokat és 19-eseket már nem nagyon engedik be külföldről, mert nagyon hangos a motorjuk fordulaton! De ez szerintem nem baj! Fordulaton szóljon, ahogy kell! Az 1.8-as Escort (Zetec, 115 ló) ehhez képest inkább autópályára való, de semmiképp nem sportolásra. És bár a Renault rövid löketű, mégis erősebb nyomatékban is a Fordnál… Ez a Renaultnak egy nagyon jól sikerült, motorja/autója! Ha fiatal hülyegyerek vagy, és van fél milla a kezedben, akkor ezt vedd meg! Csak legyél tisztában azzal, hogy milyen autód van!
Pár szó a kinézetről... Kényelmes sportülések, stabil tartással! Elv: Vegyél 2 fotelt, és egy kanapét, majd építs köté valami autóra hasonlítót... Belül szarul nyolcvanas évek... Retró fíling. Bár a gyári sportkormány elég sokat dob rajta... Meg a Kockásfölű Nyuszi a belső tükrömön. Semmi design, minden a praktikusságot szolgálja inkább. (kevés sikerrel) Kemény műanyagok, szögletes nyílások, kapcsolók stb. A műszerfal csinos... Narancssárga betükkel, és háttérvilágítással... Nem egy nyugtató szín, de ez van... Viszont a visszajelző lámpák... Ez megérí az említést... Ha az ember rákapcsolja a ködlámpákat, meg a hátsó ablakfűtést, akkor úgy néz ki, mint a karácsonyfa... Centi x centi méretű gombok gyúladnak ki, visszajelezve a működést... (illetve ABS, olaj, vízprobléma esetén a nem műlödést). És ezek a visszajelzők rendszerint vakítanak...
Én különben már megszoktam, mert az ABS-em sárgán világít, mióta megvettem a kocsit. (nem is jó) Egyébként a drága francia elektronikának köszönhetően gyakran előforul, hogy a ködlámpa/ablakfűtés lámpák, csak a bekapcsolásuk után kb. fél perc múlva villannak fel... De csak a viszajelző, a berendezések rögtön reagálnak... Olyan francia. Kívülről amúgy szerintem egy nagyon eltalált autó. Talán az elején változtatnék egy kicsit, mert az olyan CRX-esen szögletes... Tuning cuccot ne is keressen hozzá az ember, mert NINCS!! Nekem csak ez a szedán változat jön be, pont a hátulja, és az oldalkép miatt! A coupe, és az 5-ajtóst kifejezetten csúnyának találom... De ez csak az én véleményem... Gyönyörű, igényes, diszkrét spoilerezés körbe... Ami nagyon jól áll neki. A röhej, hogy mocskosul megnézik az utcán. Ritkasága miatt eddig kétszer jött velem szembe ilyen kocsi egy év alatt!! Kölcsönös villangatással jeleztük egymásnak, az észrevételt... Mert akinek iyen áll a garázsban, az már az első lökösről megismeri a kollégáját. :) Egyedi. A szögletesség kívül is dominál, de az elejét leszámítva még jól is áll neki! Szeretem! Nekem nagyon tetszik.
Néhány jó tanács: A hátsó futóműre nagyon kell figyelni! (ha túl merev, akkor valószínű törött az egyik rugó) Mindíg időben kell olajat cserélni! Nagyon meleg motor, azért a hűtővízre, és úgy általában a hűtőrendszerre figyelni kell!! A motorháztetőn levő kopoltyú nagyon szép(ez hűti a leömlőket), de rend szerint szeret a motor beázni miatta!! Ezért vízálló cuccal le kell kezelni körbe! Kerülni kell az ABS-es (Bendix) példányokat! Az enyém is az, szar is, és nem nagyon lehet ebböl ma már működőképeset találni donor autókban sem. Ezekben ugyanis elektromos szivattyús fék van... És az szopás. Érdemes átalakítani vákumpumpásra. Azt hiszem, én is be fogok rá ruházni! Egyébként a 4 tárcsafék ellenére nem vagyok megelégedve a fékhatással. De lehet a hiba bennem van.
Pár gondolat a szerelhetőségről: Valami halálos... Az Escortunkon 1,5 óra a vezérműszíj-görgő csere, a Renaulton 4,5... Kumlungcseréhez motor ki... Szepeszárszimeringcseréhez hengerfej le... Egy igazi francia példány, undorító szerelni. Szóval a munkadíj, az nem éppen olcsó egy ilyen autó mellett! Egyes egyedül a hátsó lengéscsillapítót egyszerü cserélni, mert nem spirálrugós a futómű, hanem torziós... Ugyhogy gyakorlatilag 4 csavar és kész.
Összegezném végül: A 80-as évek Grand Tourismo feelingjét képviseli, francia, de nem franciás formában. Gyári optika, gyors futómű, versenytechnika jelei mindenütt (gyári toronymerevítő, légbeömlő géptetőn, légbeömlő a lökösön a fékek hűtésére, és a leszorítóerő végett, sportkormány). A motor viselkedését leginkább a Mitsubishi 2.0 V6-os motorjához tudnám hasonlítani. A nyomaték, és teljesítménygörbéjük nagyon hasonló. Pedig a Renault 4 hengeres. Így kell motort csinálni kérem szépen. És hogy kijavítsam magam: Így tudtak régen motort csinálni kérem szépen… Mert ezek a motorok olyan dolgokat művelnek, amit egyik mai Gti kategóriájú autótól sem kapunk meg. Ezek fordulaton nem fájdalmasan ordítanak, hanem élénken üvöltenek!! Remélem a kedves olvasók érzékelik a különbséget!!! Büntetlenül lehet őket a pirosig kergetni (nálam ez 7000), mert egyetlen árulkodó jele sincs annak, hogy bármi kárt okozna! Ezek azok az autók, amiket nagyon visszasírok!! Igazi 80-as évekbeli szarráhegyezett 16-szelepes üvöltő rémségek!! Még pár gondolat a fogyasztásról, és a környezetvédelemről: Drágaságom, mivel katalizátoros simán megfutja az Euro2-t… Ami egy 92-es sportkocsitól nem rossz!! Ha országúton stabil tempóval haladok két személlyel 100-at, akkor 5,5-6 liter a fogyasztásom! (aki nem lepődött meg, az nézze vissza, hogy milyen autóról beszélek) Városban persze elkúszik 9-10 felé, de erre bármelyik mai 1,3-as képes…
Városi autónak semmiképpen nem ajánlom!! Sem a kuplungja, sem a városi fogyasztása, sem a szerintem gyenge hűtésrendszere miatt. Elviseli, de nem minden nap szereti!! Ez az autó arra készült, hogy haladjanak vele, nem arra, hogy óránként 400 métert tegyen meg a Hungária-körúton 40 fokban!!
Összességében ez egy nyers, hálás, gyönyörű ékszer, amire vigyázni kell!! Van a kategóriában megbízhatóbb autó (Golf2gti 16v), de az csúnyább… Van talán sportosabb (205gti), de kényelmetlenebb, és csúnyább… Van gyors japán (CRX), de akkor jelentkezhetsz donornak, és nem tudsz megállni… Van megbízhatóbb, és majdnem olyan szép (Lancer gti 16v), de sokkal drágább, és mocskosul ritka!! Én ezt a kompromisszumot kötöttem… És nem bántam meg!! Mindenki mérlegeljen!!! Lassan 17 éves… 8,2 0-100… Kell még valamit mondanom????
Szeretem!! Nagyon!! És végre 9 hónap után felavattam a hátsó ülést is egy 36 éves istennővel... (Még miníg 22 vagyok :) )

2008.09.23 2 hónap a beírás óta!! Csak azért nem törlöm ki az eddigieket, mert így jobban érezheti a tisztelt olvasóközönség, min mentem keresztül, illetve mekkorát változott a véleményem. Szóval: Mint már írtam, az enyém ABS-es, Bendix-es konstrukció... És elég problémásnak hittem... Pedig ez így nem teljesen igaz!! Ez a fékrendszer KATASZTÓFÁLIS ÉS ÉLETVESZÉLYES!!! Mint írtam az ABS-em azóta nem volt jó, hogy megvettem az autót. A igazán hozzáértő szerelők is azt mondták, hogy nem érdemes vele foglalkozni, mert úgysem lesz jó soha az életbe, és az üzemi fékem ettöl még tökéletesen működik... Aztán olvastam itt a Totalcaron a Peugeot 405 Mi16 tesztjét. Majd erröl az autóról a Népítélet rovatokat. A "S´ar Raquash de Gagnet" című ítélet nagyon megragadt bennem... Talán azért, mert egyre több párhuzamot tudtam vonni az ő irománya, és a saját autóm élete között! Kötelező olvasmány... Ez a szövege alapján nagyon szimpatikus ember írta, hogy nem egyszer minden különösebb előjel nélkül elment a teljes féke!! Ez még nem is lett volna nekem probléma, csak késöbb rá kellett jönnöm, hogy az én szarkupacomban bizony ez, vagy nagyon hasonló fékrendszer van...
Egyik reggel megyek haza a barátnőmtől... Hajnali 6 óra... Tartom a kényelmes 170-es tempót a 7-es főúton Marton és Tárnok között! (Sehol egy lélek, és siettem...) Eszembe jut a Peugeotos kolléga... És az egyre kísértetiesebb párhuzamok... Majd a Martoni lámpánál megálltam, elindultam és Tordas irányába... Akkor még fogalmam sem volt, hogy gyakorlatilag a kerszteződésben volt utoljára fékem... Aztán az M7-es híd alatt a forgalmi viszonyok enyhe fékezésre kényszerítettek... VOLNA!! És szembesülnöm kellett azzal a nagyon kellemetlen érzéssel, hogy a fékpedál ellenálása, és keménysége a szokásos volt, csak szimplán semmit nem lassított az autón! Sőtt, kicsit olyan érzés volt, mintha még egy kicsit gyorsított is volna... :) A fék elszállt, és már láttam magam elött a francia gyűlölő autószerelőm arcát... Ez otthonról kb. 5 km-re történt!! És én ezért nem tudom gyűlölni ezt a kocsit!!! Ez mindíg hazavitt eddig... Azon kívül a rohadjon meg!!! Mert brutális hibái vannak, de soha nem necces szituban, és végül mindíg hazavitt!!! Elment a fékem, és túléltem, pedig 5 perccel az eset elött még elég szép tempóval haladtam... Onnan mi a p...a fogott volna meg??? Mikor észrevettem, hogy nincs fék, már figyeltem az árkot, hogy inkább abba rongyoljak bele, mint másba... De szerencsére jókor jött a rossz... Szentek vigyáznak a kocsira... És rám, ha benne ülök!! De azt mondom, hogy elég.
A probléma javítása!! Mint írtam, ritka típús az enyém. De van egy szimpi srác, P. Csaba, aki a hátsó hidat is hozta nekem!! Másnapra hozta a féknyomást generáló motort, a nyomástárolóval egybeépítve... (20 rugó), majd kiderült, hogy nem ez a gond... ABS vezérlő... (+5 rugó), majd miuttán ez sem volt jó, ezért komplett fékredszer kábelköteg relékkel, és nyáklappal... (+5 rugó) Végül jó lett, ABS most sincs... De fék van, amíg ez a bonyolult elektromos fracia szar, megint meg nem adja magát... Szóval ide jutottam... Most, hogy minden, de szó szerint minden típúshibája kijött, nem ajálanám ezt a kocsit senkinek!!! Mert egy szar!! Mi történik, ha csúcsforgalomban szarik be a fékem, és berongyolok egy kereszteződésbe úgy, hogy bent ül a család??? Akkor mi lett volna??? Meg ne vegyétek!!! Nagy ívben kerülni, a mocskos Croissant és csiga zabáló merszi boku faszfejek ócska szarkupacát, mert lehet még fékük sincs... Csak még nem vették észre!!! Pedig én költök/költöttem a kocsira, és mégis!!!

Ikább veszek egy "szar" Fordot, amibe lehet hogy évente szilenteket kell cserélnem, de LESZAROM!! Az legalább nem öl meg... Vagy egy 100 éves Mitsubishi-t... És fizetek másfélszer annyit az alkatrészért negyede annyiszor!! Nekem brutálisan betellt a pohár!! És akinek ez nem elég??? Peugeot/405/S´ar Raquash de Gagnet KÖTELEZŐ OLVASMÁNY

2008.10.27. Vegyes érzelmek uralkodnak bennem. Tudom, hogy el kellene adnom az autót, de mégsem megy. Akkor követtem el nagy hibát, amikor megvettem. De viselem következményeit. Az a helyzet, hogy annyiért el tudnám adni, amennyiért hozzájutottam... De akkor nem számítom bele azt, hogy a fél autót kicseréltem, meg hogy a nevemre írattam. Van egy gyönyörű megbízhatatlan kellemes teljesítményű autóm... De legalább ki van fizetve... (bár a matricát nem rakom rá, mert szerintem szánalmas). Ha jelenleg ráköltök egy 100-ast, akkor gyakorlatilag tökéletesen felújított állapotban lesz. Kivéve a motor, ami hála istennek tökéletesen szolgál... És nem is kívája a szerelőt... Azt hiszem, kap még egy esélyt... Ha lecserélem egy 10 év körülire?? Ugyanúgy jönnek a gondok vele. És kezdem előről... Ezt már legalább ismerem. Ez egy rohadék autó... Hazajött a szerelőtől... Másnap már mosolyogva sétáltam a kocsi felé a benzinkúton, fizetés után... A kényelmével, kellemesen pörgős motorjával, szép hangjával, stabil futóművével elfeledteti az összes kellemetlenséget, amit néha okoz!! Nem szívesen adnám más, és főleg hozzá nem értő ember kezébe! Úgyhogy egyenlőre marad.

Frissítés 2008.nov.25. Kapott új motortartó bakokat... És 5W-40 Elf Evoltution SXR-t télire... Hidrotőkehang alig van a reggeli hidegben... A bakok cseréje miatt annyira elcsendesült az autó, hogy gonolkozom egy agresszívabb sportkipuffogó felrakásán... Francia létére a hátsó bakkal kellett szopni... Bölcső meglazít... Csavarok nyilván szar helyen, és csak az előnytelen oldalról foghatók meg... De megérte! Most teljesen tisztán hallom a motor hangját... Ha akkora gázt kap, hogy mind a 2 torok kinyit, akkor valami brutális mély gurgulázó hangot ad ki... Fordulaton hasonlít a Vr6-os érces üvöltéséhez, de nyilván szolidabb annál. Valószínűleg a 4-2-1-es Williams leölőrendszer, meg a dupla pillangószelepes-sportszívócsonkos hülyeség miatt... Nekem tetszik továbbra is.
Lassan kezdi egy nagyon kultúrált és megbízható (kimondtam?!?!) autó érzését kelteni... Gondolom kóbor illúzió... Belül semmi nem zörög szernecsére... 1000-es forulaton el lehet vele indulni, anélkül, hogy bármi kicsit is rezonálna a kocsiban...
Mikor el akartam adni az autót, akkor kétféle ember keresett fel... Sokan úgy kezdték, hogy mennyi a vége, és mennyi alatt van százon... (a kocsiig el sem jutottak, hülyegyerek kategória) A másik típús pedig azzal nyitott, hogy mennyit engedek belőle... El akartam akkor még adni, de 20ezret sem engedtem belőle... Így hajtottam el kb. 5 vevőt... A legemlékezetesebb az utolsó érdeklődő volt... Hozott szerelőt is magával... Én elmondtam a kocsi hibáit/gyengéit, majd végül ők meg akartak győzni, hogy márpedig ez egy jó autó... Hozzáteszem sikerrel!!! Elivitte volna... Végül nem adtam... A szerelő kihúzta a nívómat... Kérdés: " Most cseréltél olajat??" Válaszom: "Majdnem. 6400km van benne... Castrol RS 10W60..." Nem akarta elhinni, hogy ilyen szép aranyszínű ennyi kilóméter után... Elmentünk egy próbakörre. Az érdeklődő egy Nissan 200SX (asszem) turbo tulajdonosa volt... Majd mosolygó arccal jegyezte meg, hogy a Nissan nem harap így... És dícsérte a menettulajdonságait, pedig ő egy lényegesen erősebb autó gazdája volt. Szimpatikus fickó volt, de végül maradt a kocsi. Remélem azóta talált magának egy frankó autót, és boldog vele...
Nekem pedig Rönci... Megtanultam bánni vele... És most tanultam meg igazán, hogy egy francia autó nem tolerálja a javítások halasztgatását, meg az oda nem figyelést. Ez nem német, vagy japán... Tudom a gyengéit, tudom a típushibáit.
Minden zörejre, minden furcsa jelre azonnal tudni kell a magyarázatot, akkor nem lesz baj. Legutóbb halk "nyikk-nyikk" :) hang jött a hátsó futómű felöl szar úton... 1 óra múlva szerelő... A fékerő-szabályzóm melletti hajló rész (a hídon) adta ki a hangot... Egy kis zsírozás, és kuss...
Rendszeresen ellenőriztetem az elektromos fékrendszert (hamarosan át lesz alakítva síma vákumosra), a torziós rugót állandóan figyelem, centire tudom hol áll az autó segge... Telitanknál fél centit ül, olyan kemény...
Ez az a kocsi, amit nem szabad hozzá nem értő illetve leszarom fajta emberek kezébe adni, mert veszélyes lehet. Ha valakinek az az elve, hogy "Azé van, hogy elvigyen A-ból B-be", meg "A kocsi van értem, nem én a kocsiért" akkor inkább keressen egyszerübb autót. Hozzáteszem!!! Az összesen 7 érdeklődő közül 5 olyan volt, hogy vagy egy fára tekeredett volna rá egy hét múlva, vagy lefosta volna a műszaki állapotát és azért lett volna probléma hamarosan... Nem bánom, hogy megmaradt.
Nincs havi trölesztés... (jelen válsághelyzetben ez kellemes tényező) Ha esetleg valami komolyabban beszarna, akkor megvár a végtelenségig... Az enyém!!! És azt sok magyar autós nem mondhatja el... (törzskönyv a lízingcégnél. szegények!)
Tudom még mit akartam megemlíteni!! Az alkatrészárak!! Szoktam alkatrészeket hozni ismerősöknek (kihasználva a 40% Lángos kedvezményt)... És arra kellett ráébrednem, hogy olcsó hozzá az alkatrész... És van... Egy jó imserősöm 1.2-es 3 éves Polo-jához ugyanaz a márkájú fékbetét 3x annyiba kerül... Opelhez csak 2x annyi bármi... Fordról nem is beszélve... Ha meg gyári alkatrész kell??? Esetleg váltó/hátsó futómű??? Egy telefon a mókamester/mágus P. Csabának, és másnapra megvan a jó állapotú bontott cucc, darabja 30ezer... Jó állapotú kormánymű 10 rugó? Hűtő ventivel 10 rugó? Szerintem ezek nem túl húzós árak... Át is írtam a fenntartási költségek részt.
Marad egyenlőre. A Renault club-on, az igazán hozzáértők dícsérik... Szép, jól fogyaszt, kényelmes (hátul fejedelmi hely)-elöl sportülés, az átlagautóhoz képest nagyon jól megy... A belsőségen természetesen szétfikáztak a jómúltkor... Kötekedésképpen újra kihangsúlyozom: MEGNÉZIK AZ UTCÁN!! Mivel A6-ost, meg 5-ös BMW-t 10percenként lát az ember, ezért lehet, hogy egy spoilerezett sport Chamade-ot (amiböl pár db van Magyarországon) elöbb kiszúrnak a tömegből... De ezt a sok nagyokos nyilván nem hiszi el, mert nem ők ülnek benne... A barátnőm, meg faterom állandóan azt kérdezni Pesten az autómban: "Te!! Mi a faszért bámul minket egy csomó ember?!?!" Nyilván nem erre vágynak a emberek, nyilván nem is kellene a többségnek, de le senki nem szólta még, amikor meglátta.
Pesten többször is előfordult, hogy elkezdték a mobiljukkal fényképezni a hülyegyerekek...
A héten kap még kormányműtartó bakokat... Nem cserés, de lassan az lesz... 2 kell, darabja 1300ft... Fél óra munka... Viszem, és csináljuk... Így megy ez Renault-országban...

Frissítés... 2009.január 15.
Augusztus óta csak laza 10000km-et mentem az autóval...
Mostanában észrevettem némi zörejt a futómű felöl... Huplis úton bal elöl kopogás, kormányzásnál jobb elöl ropogás... Mivel a drága jó szerelőmet kinevezték a helyi Bosch Car Service vezetésével, ezért oda szoktam vinni a kocsimat felülvizsgálatra... (persze a szerelés továbbra is maszekban, ugyanazért a minőségért nem fizetek 2x annyit) Be is gurultam, hogy nézzenek rá a futóműre... Mellesleg az autó fagyálló fogyasztása a nulláról igencsak megnőtt liter/100km-re, ezért gondoltam erre is kapok magyarázatot... Belegondoltam, hogy én már 30ezret elmentem kocsival, az előző tulaj elmondása szerint nem nyúlt a futóműhöz... A felfüggesztés nagyon kemény... (a kissebb kátyúkon akkorát üt, hogy kocognak az ember fogai...) Nagyon brutális lógásokra, kotyogásokra számítottam... Magamban már belenyugodtam, hogy az összes gömbfej, szilent, és stabilizátor cserélve lesz... Ezért legbelül már számítottam egy elég durva összegre... (szart ugyanis továbbra sem rakok a kocsimba) Majd érkezett a kellemes meglepetés, hogy az elejében 1db párezerforintos axiális-csukló, meg az egyik kerékcsapágy cserés... Plusz 1 perc alatt kiderült, hogy a vízpumpámnál megy el a vizem... Megvettem hozzá a cuccokat, majd egy esti háromórás szerelés megoldotta a problémákat...
És ajándékba kapott egy új Continental hosszbordásszíjat is... Ilyen utólagos karácsonyi ajándék gyanánt... (ha már a vízpumpa miatt le kellett bontani, akkor inkább egy újat tegyünk vissza nem??? Pár ezer forintot megér, hogy tudom: ez is rendben van)
Néhány észrevétel: A vízpumpa aránylag könnyen cserélhető (ez francia létére dícséretes) A futómű szerintem rászolgált a jó szóra... Kiindulok a bátyám Golfjából, vagy fater Escortjából, esetleg nővéremék Suzukijából... Elég szar utak vannak erre felénk... És sokat járok/járunk Budapestre... De hogy egy 16éves autónak a futóműve (ami mellesleg nagyon kemény) ennyire bírja a kátyúkat, úthibákat, az számomra már érthetetlen... Fater Escortjában kicseréltem minden szilentet, gömbfejet, stilizátort, axiált stb... 20ezer km után, már szerelő nem tudta megmondani, hogy pontosan mi lóg benne, mert több dolog is kotyogott... A bátyám Golfjában 30ezer után finoman szitálgatott a kormány (nem a gumi miatt), recsegett-ropogott... A Suzukit nem is említem... Azon az lenne a csoda, ha jó lenne... Röviden ennyi...
Szárliget mellett fogtam akkora kátyút a Röncivel, hogy a kesztyűtartóm ajtaja (ami melleselg nem nyílik könnyen) egyszerűen kivágódott... A napszemüveg leesett a fejemről... És még sorolhatnám... És ezek/ilyenek után, minden a helyén... És teszi a dolgát...
Igazából a Renault első futóműve már csak a lengőkarkiképzése miatt is strapabíróbb, mint például az Escorté, vagy a Golfé... De ez nem a franciákat dícséri, hanem inkább a többinek feketepont... A Renault axiális csuklója 2-2,5x olyan vastag, mint az Escorté... A stabilizátorkarja meg legalább 3x...
Összességében meg vagyok elégedve az autóval mostanában... Teszi a dolgát... A fogyasztása kicsit megnőtt, de télen ez nem meglepő... (8-9-10) Ráférne egy benzinszűrő-csere, meg valami tisztító adalék... Plussz valami faszább olaj, mert ezzel az Elf Evolution SXR-el nem vagyok maradéktalanul elégedett... Már úgyis elment 5500-at... Remélem tavaszig kibírja... (7000nél csere)
Továbbá néha kicsit lomhának érzem... 3 nagyobb ember+teszkó bevásárlás után már nem olyan robbanékony az M6-os emelkedőnek, mint korábban/kellene... Megy-megy (más így is nagyokat néz benne), de én néha nem érzem okésnak... Bár az is valószínű, hogy az utóbbi időben beszoptam 2-3 telitankot nem túl jó minőségű benzinből... (hiába Shell, meg OMW) Egyébként még a gyári lambda-szonda van benne, aminek a cseréje megoldana pár dolgot szerintem... Majd kiderül...
A fűtése az autónak nagyon jó mínusz tizenfokoknál is... Néha egyszerűen fáj kiszállni belőle... Megállunk a ház elött... Szól a zene, meleg van, az ülések kényelme páratlan... Néha összenézünk a párommal, hogy még pihenünk egy kicsit benne...
Még egy gondolat... Egyre több helyen olvasom, hogy "az autó futóműve nem a magyar/pesti utakra való"... Miért mi való oda??? Szerintem semmi... Kombájn... Létezik a terep, meg az aszfalt... Ahova való/nem való egy autó/jármű... De ilyen kateória nincs, hogy "magyar utak"... Szóval nem a felhasználási módokkal van itt probléma, henm egyszerűen a rakás-sz@r utakkal... Ennyi... El tudja azt képzelni bárki, hogy pl. egy Japán ember azt mondja, hogy "ez az ületett Skyline nem Tokyo útjaira való!" ??? Persze...
Visszakanyarodva a témához... Néha elgondolkozom magamban, hogy jó lenne egy Avensis szedán, vagy egy 1-es Focus... Esetleg valami Mitsubishi-Honda-Mazda féle járgány... Szigorúan 1.8, vagy 2.0... De helyette semmi... Maximum mellé...
Mivel a kocsi alján van némi váltó-, és szervóolaj szivárgás, ezért gondoltam utánnatöltök... Másfél év, és 30000km után elment belőle 1dl hidraulikaolaj, és 3 deci váltóolaj... És én még ezzel komolyan foglalkozni akartam egy 16 éves autónál... Erősen deficites projekt lett volna... Az a baj, hogy túlságosan szeretem, hogy munkábajárásra elhasználjam... A fenntartása így már elég olcsó... Lehet veszek mellé valami kisfgyasztású akármit... Az észérvek ez mellett szólnak...
Addig is: felkészülve várom a következő hibát!! Merci boku...

Frissítés: 2009.02.01. Hiba szerencsére nem volt... Csak azóta néhány tulajdonsága megmutatkozott, mivel volt alkalmam pályán kipróbálni az autót... Másfél év után meglepetések sorozata...
Szóval pálya...
Sokan egyből arra gondolnának, hogy agyatlan padlógázos bélkihajtás történt, de nem... A motor fizikai része teljesen rendben van, nincs zörgő csapágy, kotyogó csapszeg, izgó-mozgó dugattyú, semmi rendellenes harkályhang... Mégis én annak a híve vagyok, hogy leforgatjuk néhány fokozatban, aztán megszólal a belső hang, és kíméletesebb üzemmódra kapcsolunk... Szóval nem köridő döntögető menet volt, henem az autó kanyarképességeire voltam kíváncsi, aránylag laboratóriumi körülmények között... Legalábbis olyan körülmények között, ahol egy esetleges alábecsült kanyarban max rásodródunk a fűre, vagy olyan betonra, ami már nem a pálya része... Leegyszerűsítve olyan szitu, ahol bátran lehet állatkodni, anélkül, hogy bárkit is veszélyeztetnénk...
Renault módjára rendesen össze van rakva a futóműve... Kompromisszum nélküli, sportos/kemény futómű... Néhány agresszív kanyarvétel után azt vettem észre, hogy az autó képes elemelni az ívbelső hátsó kerekét... Eddig ezt csak RS Clionál láttam, ami köztudottan az egyik legjátékosabb hülyegyerekautó... Egyébként ilyet a haverom 68 Lovas dCi-je is tud... De a Chamade nagy, és szedán... Tehát kicsit viccesebben fest a dolog... Kívülről állítólag nagyon mókásan néz ki ilyenkor... Másik dolog, amit nem értem hogy csinálnak a Renaultnál: A kocsi 4 kerékkel sodródik kanyarban... Többnyire alulkormányott vasakhoz voltam hozzászokva, és ezek után ez egy nagyon furcsán viselkedő autó... Ha nagy gázzal megyünk ki a kanyarból, akkor 4 visító gumi kíséretében tesszük, ha mégjobban alászedjük, hogy elmenjünk a határig, akkor az ívbelső oldala emelkedik... De táncolva nagyobb íven megmarad a kocsi... Gondolom nagyon jót tesz a kasztni torziós merevségének... Nem is kell nap, mint nap ezzel hülyéskedni... Azt eddig is tudtam, hogy a rénszarvas tesztet lazán teljesítí... De okozott meglepetéseket... Futómű jó!! Jobb, mint eddig gondoltam... Az a helyzet, hogy másfél év alatt meg sem közelítettem a határra autózást... De nem is szándékozom... Csak jó tudni, hogy hol van...
Egy hiba mégis eszembe jutott... Amolyan öregautós hiba... Elmentünk a párommal kajálni étterembe... A parkolóban rengeteg fiatal hülyegyerek volt, mivel szombat estét írtunk... Mikor kimentünk, az egyik srác szólt, hogy valami szisszenést hallottak, és benzinszagot éreztek a kocsi mellett... Gondoltam megnézem... Géptető fel, gyújtás ráad... Az AC el is kezdte nyomni a benzint, és egyböl láttam mi a gond... Az AC és a benzinelsztó fémcső közötti gumicsőnek a motor felöli része kirepedt... És szivárgott a benya... Bilincs le, repedt rész levág, aztán visszabilincs... Ideiglenes megoldásnak megteszi... Szándékozom kicserélni a csövet... Mivel se gyári, se utánngyártott nincs, ezért kénytelenek leszünk két T elosztóval megoldani a dolgot... Tudni illik, nem szokás univerzális benyacsövet hajlítgatni, mert változik a csőátmérő, és probléma lehet... Projekt előkészülőben... Jelenleg üzembiztos, mert a motor felöli része megy elösször tönkre ezeknek... (ott a legnagyobb a hőingás) Kigyulladni nem tudott volna, mert a benzin a kipuleömlőn kap csak lángra... Ami a motor másik oldalán van, jó messze, és lent... A motortér pedig olyan, hogy a villáskulcs nem nagyon esik le a földre... Ez a velejárója kellemetlen az öreg autóknak... Ha koros a vas, bármikor elfossa magát egy vízcső vagy egy benzincső... Ezt nem is írnám rá a Franciaságára, mert a tesóm évekkel fiatalabb Golfjával ugyanilyen gondok vannak néha... Még mindíg jobb, mint havi 45-öt törlesztésre fizetni... Apró hiba, olcsó hiba...
Ja, a korábban elmelegett lomhaság megszűnt... A kocsiban érezhetően vágtatnak még a lovak... Egyik barátom 1.8-as 126lovas Micujánál érezhetően jobban megy... 100-ig legalább egy mp, afölött még több... Bár a kollégám a 130-X lovas 2.0 PDTDI Passatja is elmaradozgatott mögöttem... (360nm) Igaz nehezebb a kocsija, de ő akarta a dolgot... Mindíg piszkált, hogy mit akarok ezzel az öreg szarral... Az M1-es gyorsítósávon eldölt a dolog, azóta nem hozza fel a témát... Mellesleg adja el a kocsit, mert nem tudja fizetni a törlesztőrészletet... Minek kell 6-7 millás kocsit venni???
Én addigis nem túl lekesen várom a következő hibát...

Frissítés: 2009.05.01.
Hoppá... Ismét elszaladt 10000km... Az óra fordult, ami azt jelenti, hogy 8 hónap alatt több mint 20000km-et ment az autó... Sikeresen teljesített egy külföldi utat, és a szeretett országot Ukrajnának nevezik ahova mentünk... (A párom onnan származik) Mint köztudott nem a jó utakoról híres nemzet, főleg Huszt környékén nem... 1100km minden különösebb gond nélkül... Ültetett kocsival, kemény futóművel, szar utakon... Hála istennek nem volt gond... A fogyasztásom 140-150-es autópálya mellett, Ukrajnában 50-es tempóval, és Budapesten keresztül 6.8-ra sikeredett átlagban, ami nagyon meglepett... De inkább ez lepjen meg...
Ismét olajat kellett cserélnem, mert már 9ezer volt az ELf-ben... Aranyló színű lét engedtünk le, tehát mehetett volna még, csak hát én adok is, ha elvárok... Mivel nem tudtam félszintetikus Valvoline 10W-60-at szerezni bele, ezért fullszinti Mobil 1 Formula 5W-50 ment végül... Nagyon jó olaj, a motor lényegesen csendesebb lett... Viszont szívem szerint nem ezt raktam volna bele, mert félszintiből kér 6-7 decit 7000km-en, ebböl meg fog 1.5-2 litert is, ha hajtom... Mellesleg az olajfogyasztás nem zavar, mert ezek az F7P és F7R motorok gyárilag csípkedik kicsit az olajat... És valljuk be, 87-es fejlesztésű szarrá hegyezett motorról beszélünk, ami hírből sem ismerte még a teljesen szintetikus kenőanyagokat... Tehát ezt nem írnám szegényke számlájára...
Egy aprób probléma adódott az utóbbi időben... 2x is eljátszotta, hogy csak az 4.-5. kulcsfordításra kezdett el tekerni az önindító... Ezt a múlt éveben is csinálta... Egyszerűen arról van szó, hogy az indítómotor lent, és hátul csatlakozik a váltóra, tehát megkap minden szmötyit, amit az autó maga alatt kavargat... Télen szépen odarakódik a sok sós-havas trutyi, aztán tavasszal elindul a korrózió a sarukon... Az érintkezőit kellene megcsiszolgatni és megtisztítani... Csak mivel lent van, és hátul, ezért akna kell hozzá... Ami nekem nincs... Most meg is dicsérnék sok nagyon korrekt szerelőt Martonvásáron!!! 3 helyen voltam... És úgy mentem oda, hogy nekem CSAK AKNA KELL 1 PERCERE... Udvariasan lóbáltam 2000 forintot egy percnyi türelemért, de nekik ez is kevés volt... Megkérdezték miért, én elmondtam... Az aknára rá sem engedtek, hanem egyből műszert dugtak az aksimra (persze oda, ahol retkes a saru, hogy valami nem jót mutasson), meg mindenféle árajánlatokat mondtak nekem önindító, meg generátor cserére... Hiába ugattam, hogy csak a kibaszott csatlakozót kell egy kicsit megtisztítani... Végül mindegyik meg akart győzni látatlanban, hogy márpedig ez nem segít nekem, és szívesen megoldja a problémát... Hozzá teszem 30-45-50 ezer forintos ajánlatokat kaptam a három helyen... Aztán meg is köszöntem a segítséget... Ha legközelebb megyek a saját szerelőmhöz, akkor majd megcsináljuk, mert kibírja... Csak a hülyék tudnak kicsinálni!!! Meg ha hülyének néznek...
Tegnap egy kicsit meghajtottam a gépet... A legmókásabb, hogy 155-160-nál kezd el húzni 5.-ben, amit kicsit elmebetegnek tartok... A segge finoman nehezedik ekkora tempónál... Kezdek rájönni, hogy a légterelők nem csak dísznek vannak rajta... Olyan érzés, mint ha valami húzná lefelé az autót... Ezt eddig még nem figyeltem meg... Nagyon stabil... És jól manőverezhető még 170-nél is akár... És ez az, amit hasonló kaliberű és korú Opelek, Fordok, Hondák, Volkswagenek nem tudnak...
Szóval összességében elégedett vagyok vele, és kialakult egy éleg nagy érzelmi kötődés... Azt hiszem, lassan kezdem megnyerni a csatát, és hamarosan nem az üzembiztos állapot elérése lesz a cél, hanem az apró csinosítgatások elvégzése... Kezd visszatérni az az elvem, hogy erdendően szar autó nem nagyon van... Ezek többnyire a tulajdonosokat minősítik... És egy haszált autó a vásárlás utáni egy éveben szerintem még inkább az előző tulaj hozzáállását tükrözi... Én minden hibára egyböl ugrok... De nem is venne tőlem senki lutrit...
A szerelőm is nagyon dícsér, és azt mondta, ha egyszer egy fiatal autó lesz a kezemben, akkor azt nyugodt szívvel venné meg tőlem, még 10 év után is... Bár szerintem ezek inkább alap dolgok...
Akkor egy Digó limós befejezés!!! (Fiat Croma, qrvanagy)
"Eladni?? Majd ha fagy!! Igaz már fagyott! De mivel igencsak rövidül a lista, amit még nem cseréltem ki, egyenlőre nem gondolkozom a projekten!"

Frissítés: 2010.07.26.
Meglepődve vettem észre, hogy egy év és két hónapja nem bővítettem már az irományomat. Ennek nagyon egyszerű oka van, nem történt semmi érdemleges dolog... Már nem is emlékeszem hány kilométernél tartottam a legutóbbi bővítéskor... Ha az olajcserék alapján számolok, akkor 30-40ezer km került bele a kocsiba tavaly nyár eleje óta körülbelül... Inkább 40...
Gyorsan fel is sorolom mi minden történt azóta... Sok olajcsere... Gyújtókábel (mert volt olcsón új (4000ft)), elosztófedél, rotor... Szénkefe az önindítóba... Munkadíjjal 6000Ft... Az utóbbit leszámítva mindent önszorgalomból cseréltem... Gondoltam jobb az új, és éppen nem tudtam hova tenni a pénzem...
Ja de! Tavaly szintén önszorgalomból kicseréltem a benzincsövemet a hídtól a motorig... Legyen már új az is nem? (1500ft)
Volt még egy fékbetétcserém is... Magam cseréltem, a csúcs minőségű Textar garnitúra meg kő kemény 5000 forint volt... Nagy nehezen kinyögtem... :)
Az első "hibajelenség" most jelent meg tavasz vége felé... A kormányzásban éreztem egy kis gebaszt, és a hangja is előjött... Reccs, ropp... Úttartás romlott, gázadásnál/elvételnél éreztem egy kis rántást a kormányon stb...
Gondoltam hippi-hurrá!! Kellett nekem ültetett autó... Feltört bennem az emlék, hogy az utóbbi egy évben (főleg most télen) megfogtam néhány akkora kátyút, hogy a csattanás után abban sem voltam biztos, hogy a kerekem nem szakadt ki a helyéről... De soha nem sérült semmi, és nem lehetett utána érezni az autón semmit... És ne felejtsük el, hogy Ukrajnát 4x is megjártam ezzel az kocsival... Nyugtáztam magamban, hogy ennek bizony most érkezett el a böjtje! És kemény futómű-upgrade van előkészülőben...
Tehát reccs-ropp, nagyobb holtjáték, kanyarban gépészkedés...
Így érzés alapján gyanús volt, hogy féltengelycsukló, lengőkargömbfejek, szilentek és kormányösszekötők tömkelegének cseréje fogja megoldani a problémát...
Elmentem H.Tamás barátomhoz... Sok dolgot kicserélek magam az autómban, de a futóműhöz nem nyúlok hozzá!! Elvi kérdés, az keményen szakember kíván... Tom barátom megcincált mindent, nézte mi lóg... És arra jutott, hogy egyetlen egy darab kormányösszekötőm döglődik, de az valami brutálisan... Annyira, hogy már gázadás/elvételnél is beleavatkozott a kormányzásba, ami pedig köztudottan féltengelycsukló hibajel... Tehát csúnyán ki volt feküdve az arc... Ismét nagyon mélyen a zsebembe kellett nyúlni, 3000 forintért vettem bele a legjobb (Lemförder) gömbfejet... Tudom, vannak olyan szarrágó emberek, akik 500 forinttal olcsóbban megvették volna a szart, de én nem ilyen jellegű parasztgyerek vagyok. Nálam megért egy doboz cigi árát az, hogy garantáltan 3x addig bírja, mint pl. egy Sidem... Mellesleg csak ritkán dohányzom, akkor is többnyire alkohol mellett... És mivel a Láng Autó Shopjába autóval mentem, ezért még kevésbé motivált egy adag pippu megspórolása...
Vittem az alkatrészt... 10 perc múlva szólt a szerelőm, hogy készen van... Másfél éve nem látta az autómat, erre csinálok neki egy 10 perces melót... Ilyen a jó kuncsaft... Mivel volt kapacitása, ezért gondoltam kicseréltetem vele a hátsó féktárcsáimat és betéteimet... 2 éve vettem őket akciósan, és azóta ott hordtam a csomagtartómban... Nem volt még cserés az eredeti, de legyen ez is új, gondoltam... Mivel továbbra is Francia szarról van szó, ezért nyilván a hátsó tárcsákat csak csapágyakkal együtt lehet cserélni! De én szorgalmas kisdiákként naprakész voltam... És abból is akadt kettő, amit szintén 2 éve cipeltem a kocsi hátuljában... Másfél óra alatt elkészült...
Tehát ez nem volt egy problémás év... Gyakorlatilag olajcsere, fékbetétcsere, és önszorgalmi dolgokról szólt... Az út szélén továbbra sem álltam vele, nem úgy, mint a bátyám Golfjával, vagy fater Fordjával...
Pedig kap az élettől rendesen... És sokat is megy... Közeledik a 230000km... És akkor már 80000 együtt gurult km-en leszünk túl... És kívánom bárkinek, hogy olyan jó autója legyen, mint amilyen nekem volt az utolsó 55000km-en Rönci!!
Felmerült bennem az újabb autó gondolata... De az első eldöntendő kérdés, hogy mellé, vagy helyette?? Mert ha mellé, akkor valami takarékos kis dízel kellene, vagy kis benzines spórolni... Itt főleg Clio-ra gondoltam...
Ha viszont helyett veszek, akkor nagyok az igényeim... Alább nem adom... Tehát keresnem kellene egy olyan autót, ami ennyire sportos gyárilag... (spolier, küszöb, szárny, gyári sportfutó, sportülés) Nagyjából 8-9 másodperc alatt megfutja a 100-at... Úgy fordul, mint az álom... Ennyire kényelmes... Ennyire fillérekből fenntartható... És ha nem hajtom beéri 6.5 literrel százon...
Annyiért nem lehet ilyen autót kapni, amennyit én szánnék rá! Nincs bennem akkora sznobizmus az újabb autó felé, hogy ezért havonta 40-50ezreket fizessek... Mert az a kocsi, ami kompromisszumok nélkül jobb Röncinél, az bizony nem olcsó... Más lelakott szarjába meg nem akarok átülni!! Ugyanis ezekről a sportosabb autókról majdnem kivétel nélkül elmondható, hogy a szart kihajtják belőlük!
És ha veszek egy 6-8 éves sportos autót? Kezdődik előröl a szopóág? Elég volt nekem egy autót visszahozni a halálból, köszönöm többet nem kérek belőle! Nagyon jól tudom, mivel láttam már ilyet: egy új autót 3 év alatt is le lehet nullázni! Tehát új, vagy lutri... De ez baromság, néha az új is lutri...
Úgyhogy inkább marad a kicsike! Jó megjelenésű, megbízható, fürge (nekem elég), olcsón fenntartható! És ki van fizetve... :)

Volt a Lángnál "Szuperakciós" Ava Cooling System rézhűtő Röncihez 14000-ért... Nagyjából 3 másodpercig gondolkoztam rajta, és megvettem... Tehát kicsikém 18 évesen kapott egy új vízhűtőt... Nem volt mindegy neki... :)

És még egy pozitívum... Lassan megtanulok autót szerelni mellette... Mikor egy másik R19 16v-s kolléga írta itt a népítéleten, akkor nagyokat néztem annó... És tényleg így van! Az ember hozzá mer nyúlni, sok a bonyolult megoldás, ami aztán egyértelmű! Én pl. a hűtőt 13 perc alatt cseréltem ki! :)

Nem tudom mikor fogok legközelebb írni! Nem tudom mit fogok írni! De fogok! Ha mást nem, dicsérem egy kicsit! Megérdemli!!

2011. Augusztus végét írjuk... Ismét eltelt több mint egy év, és 30ezer km... Túl vagyunk az együtt töltött 100ezreik km-en... És azt kell, hogy mondjam semmi meglepetéssel nem tudok szolgálni...
Az utóbbi években eljutottam arra a pontra, hogy olyan autóm van, ami csak minimális odafigyelést igényel, és igazából csak tankolni kell!
Néhány hiba apró hiba persze előfordult, de ne felejtsük el, egy közel 20 éves Francia autóról beszélünk...
Mióta megvettem, azóta lógott a levegőben, hogy a generátoromat rendbe kellene tenni! Meg is történt... Nem volt egyszerű a dolog...
Mindenkinek azt javasolnám, aki hasonló autónál hasonló projekten gondolkodik, hogy csak biztosra menjen a dologgal kapcsolatban!!
Én bénáztam egy kellemeset, ebből is tanul ez ember... Mikor az előkészületeken dolgoztam, egy nagyon távolról interneten keresztüli ismerős hirdetett felújított generátort, és önindítót ehhez a típushoz...
Én úgy voltam vele, hogy egy 10-est megér... És ugye fel van újítva... Csak be kell tenni a helyére, és szép lesz az élet... Az autóvillamossági szakimnak szóltam, hogy nézzen rá előtte... Erre ő azt javasolta, tegyük be, mérjünk töltést, pörgessük, és minden kiderül... Nem szedné szét, ha elvileg felújított... Ezen a ponton volt a hiba... Ugyanis senki nem számított rá, hogy első körben 4 és fél óra lesz kicserélni a generátort... Tudni illik, az 1.8 16v F7P motor egy elég sportosnak szánt motor, tele érdekes megoldásokkal, gyári tuningokkal... Ilyen pl a hatalmas szívócsonk, ami egy látványos és terebélyes öntvény ebben a típusban... Tény, hogy jól néz ki, de kegyetlenül útban van... Minden hengerre Popej alkarnyi cső megy rá a fojtószeleptől, és a 4 cső egybe van öntve... Joggal gondolná az ember, hogy akkor miért nem szedtük ki lefelé, vagy oldalra... Szimplán azért, mert nem lehet... A generátor bele van ültetve egy U alakú profilba, vagy bakba... Nem is tudom hogyan nevezzem... És a fülei "körbeölelik", ezért nem lehet forgatni... Az U alakú cuccot nincs hely leoperálni a blokkról, oldalra pedig nem lehet kibújtatni, mert a generátor "fülei" útban vannak...
Szóval az egyetlen megoldás a szívócső leszerelése volt... Cirka 4.5 óra múlva benne is volt az újonnan szerzett "felújított" gencsi!! A cumi ott kezdődött, hogy nem égett a töltéslámpa gyújtáson... És mikor beindult, töltött, de fordulaton volt, hogy 15.3-at... Az pedig rohadtul nem egészséges, főleg Francia elektronikánál nem, ahol már a 14.6 is problémát okozhat... (A fékrendszer is elektromos volt, továbbra is, ez plusz para a beteges villamosrendszernél)
Tehát hatalmas melóval beleraktunk egy szar generátort...
Úgyhogy felújíttattam a régi generátoromat, és visszatettük! Másodszor már csak 3 óra kellett hozzá, mert tudtuk hogy a legegyszerűbb kicserélni!!
A történet tanulsága, hogy mindenki győződjön meg róla, hogy jó lesz a generátor!! Ne legyenek felesleges körök, mert bizony a rest nem csak kétszer fárad, hanem a szopóálarcot is felveszi!! És használja...
Azért megtartottam a másik generátort is... Mert ezek gyakran szeretnek beszarni! Felújíttattam azt is, ha a jelenlegi behány, tudom mit teszek a helyére... Stabil 14.3-at tölt... Öreg Francia álmodni sem tud jobbat!

Továbbá akadt egy rakás olajcsere, sok szűrőcserével... Elf Excellium NF 5W-40, Bosch szűrők szokás szerint!! 9000-nél, mindig!!

Átmentünk a műszakin is... Elég csúnyán megtépték állítólag a rázópadon... És megdicsérték, hogy bizony a korához képest (nem a bevásárlóközponthoz képest)nagyon merev, és nagyon jó futómű-kaszni terén... Egy dolgot jegyeztek meg!! Az első gumifékcsöveimet illene cserélni! Nem veszélyesek, de látszik rajtuk, hogy nem mai csirkék!
Rá is álltam a projektre egyből!

Megvettem hozzá a HEFAL típusú tömlőket... (Magyar, csúcsminőség)Az egész autóban fém fékcsőrendszer van, csak a két első csonkállványnál van gumi... (nyilván, mivel az forog-mozog)
Ez eddig kb. 2500 forint volt... De persze nehogy egyszerű legyen az élet... Össze volt gyógyulva (rohadva)a fém fékcsövekkel, és nem lehetett bontani, mivel törtek volna...
Ezzel sincs semmi gond, ritkán kell a kocsira költeni, hadd szóljon! Gondoltam alapos leszek! Legyártattam bele a fém csöveket a főfékmunkahengerig! Minden klappolt is... Aztán jött a bibi, hogy a féknyeregbe bele van gyógyulva a légtelenítőcsavar! Akkor kapott két 2002-es Clio-ról származó LUCAS féknyerget! Ezen a ponton megemlíteném, hogy a Renault elég sok kompatibilis alkatrészt épít a különböző autóiba! Tehát az összes 260-as tárcsát használó autóhoz (ami amúgy 259mm, csak így emlegetik Rönóéknál) ugyanaz az alkatrész jó! És ami komoly, hogy az 1989-es gyártású Renault 19 1.8 16v ugyanazt az első féket használja, mint pl. egy 2006-os évjáratú 110 lovas Clio! Ami 5 éves vas... Durva, de én örülök ennek! Talán ez bizonyítja, hogy ma is megállja a helyét a 19-es sport fékrendszere... És évekig lesz még hozzá belevaló alkatrész! Szerintem ez nagyon jó dolog! Főleg annak tudatában, milyen egy 3-as Golf-hoz megfelelő féktárcsát szerezni pl... (van, hogy egy év alatt 3 típussal adták ki, pl. 1995)
Szóval kapott zsír első nyereggarnitúrát... A Textar betétek még jók benne, ahogy a Steinhof sportféktárcsa is... Ezért ők kerültek vissza...
Szóval voltak patika féknyergek, új fékcsőrendszer előre, új fékolaj...
De persze túl egyszerű lett volna az élet... Mikor össze lett állítva a fékrendszer a főfékmunkahengernél, szétfosták magukat a tömítések... Ha nem bolygattuk volna a rendszert, simán bírták volna... Sehol nem volt soha egy deka fékolaj szivárgás sem... De a szétszed-összerak művelet nem egyenlő a "nem piszkál" művelettel... Szóval ömlött az olaj az elmállott tömítések mentén...
Aki az elejétől olvasta az írásomat megfigyelhette, hogy korábban kitértem az ABS-emre, és a vele egy rendszeren levő elektromos üzemi fékrendszeremre!! Ha jól emlékszem heves "qrvaanyázás" közepette meséltem róla... Amikor is minden előjel nélkül elment a fékem! Megcsináltattam, ugyanolyanra... De akkor is említettem, hogy bizony egyből lecserélem, ha lesz kedvem/pénzem foglalkozni vele...
Mivel ehhez a ritka fos Bendix-ABS-hez kellett tömítésgarnitúrát szereznem, fel volt adva a lecke... Nem volt gyakori fékrendszer, akinek volt, az is igyekezett megszabadulni tőle... Nem ok nélkül, külföldi fórumokon olvastam, hogy emberek haltak meg eme remekmű miatt!! Igaz Peugeot 405 MI16-osba, de ez nem éppen vigasztaló tény...
Az az igazság, hogy meg sem néztem van e alkatrész hozzá újonnan a Láng-nál, vagy Unix-nál... Egy Isteni jelként fogtam fel ezt, és megtettem a lépéseket!
Felhívtam a sokat emlegetett P.Csabát, akit korábban is segített! Évek óta nem beszéltünk, nem volt miért! Én ügyfél voltam, ő meg a szolgáltató! Írom ezt annak ellenére, hogy nagyon bírom a srácot, és mindig órákat beszélgetünk! Sok év után is árul Renault 19 Sporthoz cuccokat! Én pedig vettem tőle mindent, hogy végre valahára átalakítsuk ezt a kukába való életveszélyes szar-hulladék elektromos-Bendixes-vákumszívattyús-ABS borzadályt RENDES SZERVÓDOBOS VÁKUUMOS fékrendszerre!
Kellékek: Főfékhenger, fékolajtartály, szervódob, vákumcső szeleppel, és vettem fékpedált, kettőt is, bár nem volt rá szükség!! A rúd stimmelt...
Nem voltak annyira hülyék Renault-ék... Mindkét rendszer átépíthető a másikba... Igazán nagy cumi nem volt vele...
Szóval sok év bizonytalanság után végre rendes fékem van... Nyugodtabban alszom, főleg fékezés közben... (vicc volt) Nagyjából 8 munkaóra, némi utánajárás és 25ezer forintnyi alkatrész után, átalakítottuk a fékrendszeremet elektromosról vákuumosra, új fékcsöveim és új fékolajam van, két fiatalkorú hibátlan csúszkájú féknyergem társaságában... És az eredmény meggyőző! Valamelyik nap megnéztem a Lángnál... Lett volna tömítéskészlet a régi fékemhez... (1500ft) De jobb ez így, még ha 6x annyiba is került...
Mondjam mi a vége? 55 pisztolyorrú Mátyásért meglett mindez!! A gyengébbek kedvéért 55ezer forint... A különbség valami elképesztő!
És mivel nagyon nincs mesélni valóm, de írni van kedvem, bemutatom kicsit a Bendix ABS rendszerét!

Bendix ABS:
A Renault 19-est kétféle ABS-el szerelték, már amelyikben volt! Kezdetben csak Bendixes hulladékkal, majd párhuzamosan Bosch rendszerűvel is... Az utóbbival nem voltak túlzottan problémák, és hatalmas előnye az volt, hogy külön rendszeren volt az üzemi fék és a blokkolásgátló... Egy mezei szabvány fék volt, Bosch ABS-el megfűszerezve...
De a Bendix-es nem volt ennyire egyszerű! A Franciákról mindig is tudtuk, hogy szeretnek bonyolult elektronikákat és korukat megelőző technikai érdekességeket gyártani!! A baj csak az, hogy nem tudnak... Annyira nem tudnak, hogy rémtörténeket lehet hallani néhány találmányukról! Többek között erről a hulladékról is...
Ezt a féket használta a Renault, rakták a Peugeot 405 Mi16 (csak az első éveben, nem véletlenül), és a Volvo 440 egyes modelljeibe... Már a népítéleten is olvashatunk olyan Mi16 véleményezést, ami magáért beszél!
A rendszer legnagyobb hátulütője, hogy fizikailag nem nyomja féket az ember... Lenyomja a pedált, de csak egy szelepet nyitogat, aminek mesterséges ellenállást csináltak. Fékolajjal, fékbetétekkel, nem vagyunk egyáltalán összeköttetésben... Ez által nem is lehet/lehetne érezni, ha pl. levegős a rendszer, vagy melegszenek a fékek... És egyáltalán nincsenek visszajelzései, pl. ha többen ülnek az autóban nem keményedik másképp, sem máshol, nem lüktet, nem ráz... Nem érezni semmit! A pedál keménysége, mindig pontosan ugyanolyan... A fékhatás viszont nem... És ez elég rossz érzés... Ha pl. 5 ember ül benne, akkor csak annyit érzeni, hogy a fékhatás gyengébb! Normális féknél ugye érzi az ember a pedálon a súlyt, és hogy változik a pedál ellenállása! Itt nem! És ha tovább nyomja, akkor meg érdekesen nő a fékezés erőssége... De elég szürreális! Szokni kell! Én nem szerettem!
Mikor elment a fék, akkor is annyit éreztem, hogy a pedál pont úgy viselkedik, ahogy szokott... Csak éppen SEMMIT nem lassult tőle az autó!
A másik az adagolhatóság, érzékenység... A Bendix elektromos fékével könnyű enyhét fékezni, és könnyű nagyot, tehát blokkolót fékezni! De a kettő között elvérzik! Ha pl. 5 személlyel intenzíven kell lassítani a sárgánál, akkor vagy satufék, vagy nem állsz meg! Egyszerűen nem lehet érezni a csúszáshatárt, mert a pedál nem ad visszajelzést! Semmit!
Mellesleg az ABS rend szerint szar az összes típusban, és az sem ad segítséget... 6 ilyen rendszerű autóval találkoztam eddig! Egynek volt jó az ABS-e az is csak a tulaj elmondása szerint... De nem is az ABS ennek a rákfenéje, hanem az üzemi fék megvalósítása...
És hát mitől is van fék akkor... Egy elektromos motor állít elő nyomást egy rendszerbe, ami egy öntvény, összemókolva a főfékmunkahengerrel... Ez nagyjából 180bar-on dolgozik, ami elég sok szerintem. Ezen van egy nyomástároló tartály is, ami nagyjából 3 fékezésnyi nyomást rak el... Ez arra elég lenne, hogy megálljunk ha valamiért nem tölt az elektromos motor... De a baj az, hogy mi erről nem fogunk tudni! Az egyszer csak nem tölt, aztán csitti-fitti! Elvileg kigyulladna a STOP, meg az ABS hibajelző! De a gyakorlat azt mutatja, hogy semmi nem gyullad ki... Egyszerűen csak nincs többé fék, és a paraszt meg értetlenül nyomja a pedált két lábbal...
Nem is motor szokott behányni! Hanem a vezérlő elektronika! Ami szól a motornak, hogy töltsön! A rendszernek van még computere, van két vezérlő nyáklapja, és egy rakás kábele, ABS jeladók stb... A relédobozról, és a biztosítékokról nem is beszéltem, amelyek közül bármelyik meghibásodása tragédiához vezethet!
Én azt mondom, mindenki messziről kerülje el ezt a fékrendszert!! Soha nem akadt ember, aki igazán értene hozzá! (külföldön sem) Hibátlanul működő példány nincs, és ha van is, ott is csak idő kérdése mikor adja meg magát... Mert ez sajnos előjel nélkül teszi, és ez a legalattomosabb benne!! Mint mondtam, külföldi Peugeot fórumokon azt olvastam, hogy halálesetek is történtek emiatt! A fék nem játék, és egy elektronikára bízni felelőtlenség... Más felügyelni egy ABS-t, és más a teljes üzemi féket ráépíteni! Alapja ugye az áram... És egy 180bar-on dolgozó motornak kell kakaó! Még a felújított generátorom is megérezte kicsit, mikor minden 2.-3. fékezésnél töltött a motor! Nem volt feltűnő, de aki figyelt, láthatta hogy bepislog kicsit az elektromos rendszer az autóban tőle... És hát eleve, gyújtás nélkül nem működött! Tehát amíg nem volt a slusszkulcs elfordítva, SEMMI fék nem volt... Csak amit a tartály elrakott! Kérdés: Mi van, ha véletlenül elmegy az áram a kocsiban? Pl. lecsúszó testkábel... Nem állunk meg?
Én bízom benne, hogy valakinek hasznára lesz ez a leírás... Érdemes elkerülni a Bendix-es ABS-es fékrendszert... Ha meg ez jutott, akkor javasolt minél előbb átépíteni! Az ABS-e gyakorlatilag használhatatlan, mert egyik sem jó... És egy nem ABS-es vákuumos fék ezerszer biztonságosabb, mint egy ABS-es elektromos, ami bármikor behalhat... A vákuumosnál max elmegy a szervó, de akkor is meg lehet állni!! Mert legalább fizikailag is nyomjuk a féket, és ha nehezebb is nyomni, de megáll!
Én megcsináltam az enyémen! Jobb is a fék, jobban adagolható, és milliószor biztonságosabb! Érzem, hogy én fékezem, ahogyan én akarok!

Egy utolsó jó tanács... Nyilván nem mindenki ért a kocsikhoz! Honnan tudjuk, hogy a vásárolni kívánt vagy az otthon levő Renault 19-es elektromos fékkel van szerelve?!?!
Egyszerű! Ráadjuk a gyújtást... Fülelünk... Ha hallunk kerregő elektromotor hangot, akkor sajnos igen... Ha nem hallunk semmit, megnyomkodjuk a fékpedált... Ha 3 erősebb lenyomás után sincs kerregés, akkor jó eséllyel nem az... Így írnám le annak, aki nem tudja mit hol keressen!

Amúgy a kocsival továbbra is meg vagyok elégedve... Egy év egy hónap aután 2x voltam szerelőnél... De egyik sem meghibásodás volt, hanem inkább megelőző karbantartás... Mindkettőt régóta terveztem! És egyik sem vágott földhöz anyagilag!
Már 4 éve vagyunk együtt! És egyre jobb ez az autó!! Marad! Szeretem! És ha beledöglök is megcsináltatom! De miért döglenék? Filléres üzem! És végtelenül megbízható!
Most már a fékem miatt is nyugodt lehetek! Nem azért, mert eddig elhanyagoltam, hanem mert közel 20 évesen teljesen fel van újítva!
Majd jelentkezem, ha lesz valami érdemleges!!

2012. November! Decemberben vége a világnak ugye, de ez nem törte le a kedvem. Gondoltam itt az ideje egy kis frissítésnek. Mi is történt??!
Kicseréltük a fékrendszert... Itt hagytam abba... Azóta semmi érdemleges nem történt. Elkezdett rohadni az autó, de valami brutálisan. Már bánom, hogy nem "csírájában" lett javítva minden kényes rész. Ugyanis úgy a mostani árajánlatok negyedéből megúszhattam volna. Utólag okos az ember.
Tehát kedves olvasó! Amint észreveszi a korróziót, rögtön tessék eltakarodni a lakatoshoz, különben hatványozódik a szopás. Nálam exponenciálisan hatványozódott, és magamnak még külön egy csillagos ötöst beírhatok ha az oboázás magasiskolájáról beszélünk... Ugyanis úgy rothadt szét szegény autó a szemem láttára, hogy semmi különösebb gond nem volt vele az elmúlt időszakban... Pöcs voltam, illetve vagyok. A hibás én vagyok, mert halogattam.
No nem kell kétségbeesni! A nyúlványok szépek, épek... Vettem javítóíveket, hátra, küszöbjavítót két oldalra, és mikor zöldre vált a lámpa kapok bele egy hátfalat is, igaz az bontott lesz... Így egy százasból elvileg megúszom a lakatolást. Elvileg február-március környékén. Vagy előbb, ha humoromnál leszek! Meg ugye pénzemnél!
A két új féknyereg után kapott szép új Brembo Max Sport féktárcsát előre a gép. Szép, csak kár, hogy a hozzá való Brembo betét körbekarcolta. Betétbe egy nagy rakás szar, senkinek sem ajánlom! A Textar olcsóbb, puhább, pont olyan tartós, és pont olyan jól fékez. Nem is értem miért nem maradtam a már jól bejáratott kombinációmnál. Valószínűleg mert egy pöcs vagyok, már feljebb írtam.
Aztán elkezdtem rendbe tenni a kocsi belterét! Az összes izzót, rizsszemet, kicseréltem az utastérben! Kapott új órát is, mert az ezelőtti csak prodátor nyelven mutatta az időt... A gyengébbek kedvéért: szétment a kvarcóra kijelzője. Már így vettem! Predator hiányában indokolatlannak éreztem a jelenséget, ezért laza 5 év után van működő óra a kocsimban. Mindig rajta volt a listán, és mindig el lett felejtve. A Seiko közelebb volt a kezemen.
5 év után sikerült gyári prizmákat szereznem hátra! Egyet vettem tarcsiba, mert nem volt drága. Most gyárias a kocsim kinézete.
A motor elkezdte jelét adni, hogy öreg autóban éli mindennapjait! Ez abban mutatkozik meg, hogy nem csupán hidegen van szar hangja (főleg hidrotőkéktől), hanem gyakran melegen is. De mit várunk tőle. 21 életévét tapossa, és azt nem sétagaloppal szerezte?!? Most Mobil 1 5W-50 van benne, de sokat nem javított a helyzeten! Igaz, nem is nőtt az olajfogyasztás. Ez most az a szint, hogy addig kell püfölni, amíg bírja! Aztán ha széthullott, be kell dobni a helyére egy másikat. Olcsón jókat lehet kapni, és plakettes a motor... Tehát nincs adminisztráció.

Ja, az elmúlt egy évben volt még egy fém vízcsövem, és egy gumi. Mindkettő orvosolva lett, magamnak csináltam. A fém lyukadása nagyon tréfásra sikerült. Úgy keletkezett, hogy pont rápisilte a hűtővizet a kipufogó leömlőre. Ahol ugye egyből gőzzé vált... A leömlőről a motorháztetőn levő légbeömlőnyíláson keresztül beáramló levegő lefújta a kocsi alá! Mindezt 120-nál, autópályán! Mikor belenéztem a tükörbe, annyit láttam, hogy egybefüggő hófehér füstcsíkot húzok! És mivel a kocsi alól jött, azt hittem a kipufogóból. Ami a gázok rendeltetésszerű távozásának a helye ugye. Mikor megálltam, megszűnt a menetszél, és a motorháztető alól kezdett el dőlni a gőz. Gondoltam, hogy tök jó, van egy hengerfejes autóm, de hogy ennyire?!?!?? Mikor eloszlott a gőz, és megláttam a hiba okát, először megkönnyebbültem, majd nem tudtam sírjak e vagy nevessek. Mire félreálltam már összeadtam magamban egy brutál hengerfejesedés összes költségét, valójában pedig egy 300 forintos rézcső, meg 7 liter hűtőfolyadék bánta az esetet. Nem bántam, gondolom mondanom sem kell.

Aztán. A munkahelyemen van egy kávézó. Annak van egy tulajdonosa, jó haverom! Neki van sok kétes alak kaliberű ismerőse, üzletemberek, autókereskedők, "maffiózók"(verebek). Az egyik kiszúrta az autómat, és megismerte! Majd egy hosszú beszélgetésünk során kiderült, ők hozták be a kocsimat Svájcból 1996-ban! És az ő haverja használta vagy 2-3 évet. Ő is nem egyszer megkergette, sosem feledte! :) Mint kiderült, nem a gyári motorja van már benne! A Pannonia-ringen hajkurászták heti szinten! És egy zúzósabb menet alkalmával az egyik kerékvető szétütötte a karterét a motornak. A boxig már el sem ért, beállt a motor. Majd vettek bele egy használt, 120ezret futott motort egy 91-es autóból. Jártak vele (pályán is) még egy évig, 180ezerről visszatekerték 80-ra, és eladták. Ezért furcsálltuk, hogy az enyémben a régi típusú üzemanyagnyomás szabályzó van, és lemezkarter, nem az évjárat szerinti megfelelő! Most mindenre fény derült. Tehát ha azóta nem tekerte senki az óráját, akkor a motoromban úgy 4000000km lehet. A kocsiban meg 20-al kevesebb. És törték is, 2x könnyebben. Jó mi? Kellemes, amikor ez ember anyjáról kiderül, hogy prostituáltként kereste a kenyerét fiatalon?

De félreértés ne legyen!!! Én büszke vagyok a "K..rva anyámra"! Ez a Renault bizonytalan előélettel került Magyar honba 96-ban! Volt azóta legalább 4 tulajdonosa!! Abból 1 versenykörülmények között használta, pályán! A kocsi jellegéből adódóan a többit sem kellett félteni! (boyracerek) 3x törték össze! És még mindig megy... Minden rohad nap ezzel járok dolgozni!! Ez a szar megy (közel a félmillióhoz) évi 30ezer kilométert! Kedves olvasók!!! Tessenek nekem mutatni egy Golf2 GTI-t, vagy RS2000-est, ami hasonló hányattatások után még mindig jókedvűen, generál nélküli motorral járja az utakat. Mert az én 91-es blokkom még bontatlan. Azon a blokkon az összes szerelék, plomba, jelölés, tömítés eredeti, nem túlméretes. Ennek a szarnak már nem kell bizonyítania! Minden nap ajándék tőle, és én mindent megteszek, hogy sok ilyen nap legyen!

Amúgy visszaolvasva az eddigi írásaimat rájöttem, hogy nagyot változtam! Sok írásommal ma már nem tudok azonosulni! És mai fejjel biztosan nem ilyen autót vennék! De nem törlöm ki, mert ezek a gondolatok is tőlem származtak egykor! És ma ezek okán vagyok az, aki!
26 vagyok! Mások a szempontok! Másképp mutatnám be ezt az autót!! Talán legközelebb szummázom az elmúlt 5 év tanulságait, leegyszerűsítve! És hogy miként lesz egy 20 éves boyracerből tudatos lehiggadt autózó!!

Frissítés: 2013.11.16.
Ismét eltelt egy év! Az ezt megelőző 3-4-hez képest ez annyiban volt más, hogy megejtettem néhány "nagyobb" beruházást az autón! Előszónak talán annyit, régóta halogatott projektek megvalósultak, nagy eredményekkel.
2012 novembertől konkrétan 13 nyárig hozzá sem nyúltam az autóhoz, mert rozsdásan/csattogósan, de üzembiztosan tette a dolgát! Aztán elkapott a hév, és nekiálltam! Elvittem egy ismerőshöz, aki elég baráti áron kilakatolta az egész autót! A padlólemez és a küszöb (főleg a belső) elég komolyan szét volt rohadva! Most jelenleg apró felületi korróziónyomokat lehet csak találni az autón, azokat sem szem előtt! Nem mondom, hogy egy veteránautós restauráció lett, de a célnak tökéletesen megfelel! Nem lyukas sehol, nem jut be a víz! Nem büdösödik a szőnyegkárpit, és még sorolhatnám! Voltam vele kipufogósnál is, közepétől a hátsó dobig kapott új csövezést, mert állandóan elrohadt, és untam évente csináltatni! A kipufogós szakik finoman megjegyezték, (kikértem a véleményüket) hogy ők azért szebben meg tudták volna csinálni a padlólemezem lakatolását, de azért azt is belátták, náluk ez az autó árának többszörösébe került volna! És a célnak ez is megfelel szerintük is! Jó munka lett, csak nem a legszebb! Bár ez engem az autó alján a legkevésbé sem érdekel!
Aztán a motorikus dolgok. 2012 decemberében a Renault-klubról vettem egy komplett motort váltóstól az autómhoz! Életem legrosszabb üzlete volt! Beszámolta a srác az amúgy hibátlanul üzemelő 91-es Piaggio Sfera robogómat, meg fizettem rá valamennyit! Nagy hiba volt! A motort 8 hónapig kerülgettük a garázsban, leszereltem róla, ami esetleg később kellhet, és eladtam a fenébe! Ez egy teljesen felesleges projekt volt! A kocsimban figyelt egy kevés foglalkozást ugyan igénylő, de mégis hibátlanul üzemelő, és általam csak fullszintetikus olajjal üzemeltetett motor. Érett rajta a szelepszár-szimering, főtengely-szimering, hidrotőke, vezérműszíj feszítővel-vezetővel, és az olajnak a cseréje! Gondoltam magamban, nem fogok 50ezret rákölteni már erre a motorra, mert nem ér nekem annyit! Na itt voltam hülye! Ugyanis megfeledkeztem arról a tényről, hogy egy bontott motoron nagyjából ugyanezeket az alkatrészeket minimum ki kell cserélni beépítés előtt, mert az úgy kulturált! Mindezt egy számomra ismeretlen motoron, ismeretlen előélettel. Ehhez jönne még a motor szállítása a szerelőhöz, meg a beépítés ára, az összes velejáró (esetleges) költséggel. Miközben az autómban üzemelő erőforrás a felsoroltakon kívül semmit nem kért. Úgyhogy beírtam magamnak fa..szo..ásból egy csillagos ötöst, és eladtam a motort! De sajnos a kis Piaggio Sfera-mat, amit évekig fullszintetikus ENI olajjal etettem, azt már semmi nem hozza vissza! 3 évet volt nálam, és eladáskor ugyanúgy indult, ugyanúgy gyorsult, ugyanolyan szép hangja volt, mint mikor megvettem! 16000 együtt töltött km után! Egy 50-es robogóról beszélünk!! :( Sokat evett (3.5-4liter), de az üzembiztosság mintaképe volt minimális törődés mellett az az "olasz szar"!
De vissza a témához: Rájöttem, hogy az én motoromnak kizárólag egy hengerfejfelújításra van szüksége, semmi többre! Levenni nem kellett volna, de azért úgy egyszerűbb szelepszár-szimeringet cserélni pl. Egy ismerős típustárs árult egy felújított hengerfejet, ami rajta maradt, mivel rommá tört az autója, és arra került volna fel! Gondoltam megveszem, és egy az egyben feltesszük nekem! Elég olcsón (25e) egy rakás alkatrészt kaptam mellé, úgyhogy még annak ellenére is jól jártam, hogy a hengerfej végül nem került fel a motoromra! És miért nem? Mert egy szar volt! Főleg az enyémhez képest! A gépműhely nyomáspróbáról visszadobta, hogy ugyan újak benne a szelepek/szelepvezetők, hibátlanok a hidrotőkék, de gépmunkával be kell lőni a helyükre rendesen, (további 25e) mert azt az előző szakik nem tették meg! Egy szó mint száz, új alkatrészekkel de szarul kókányolták össze az általam vásárolt hengerfejet!! Nem voltam boldog, de valahol isteni jel volt! Ekkor mondta a szerelőm, hogy neki igazából nincs szüksége az eredeti hengerfejem levételére, úgyis ki tudja cserélni a szelepszár-szimeringeket! Nem egyszerű, de menni fog! Úgyhogy abban maradtunk, hogy leveszi a motoromról a szelepfedelet, kiszedi a vezértengelyeket, és megcsinálja a felsorolt dolgokat! És útközben minden tömítést kicserél! Ha esetleg valami jobb állapotú a vásárolt hengerfejen, akkor értelemszerűen azt is átrakja az enyémbe! És a durva az, hogy a 16 darab új hidrotőkén kívül semmit nem rakott át! Az én eredeti bontatlan 400ezer fölött futott motoromban konkrétan nem volt olajsár, nincs kopás a vezérműtengelyeimen, és a művelet óta olyan a hangja, mint egy új autónak! Reggel a 6 fokban egy hangyakukinyi más zaja van csak, de pár perc után csak az injektorok nyitás-zárás hangját hallani! Csodálatos hangja van, és nem csattog többé!
A szelepszár-szimeringek még a gyári 22 évesek voltak benne! A közepén a lyuk 1.3x-osa volt az új alkatrészen levőhöz képest, és matt kemény! A szerelőm szerint töredéke lesz az olajfogyasztásom, amit zárójelben megjegyzek eddig sem tartottam életveszélynek (2-2.5l/10e km), mivel rövid löketű sportos motor annak minden hátrányával!
Néhány hete/hónapja Novoth Tibi megosztott egy képet a Totalcar/belsőségen! A kép emlékeim szerint egy részben megbontott gyönyörű motort mutatott, és Tibi odaírta konzekvenciaként: "ezért kell japán autót venni"... Szívesen megmutattam volna Tibinek, hogy a franciák is tudnak ám ilyet, ha nem is gyakran! Mindenesetre arra számítottam, hogy olajsár nem nagyon lesz a sárkányban, mert mindig időben cseréltem olajt, sőt, inkább előbb! És a teljesen szintetikus olaj is megtette a hatását, ugyanis 10W-40-es olajat egyszer látott nálam az első cserénél! Onnan csak 5W-50, 5W-40 olajakkal jártam többnyire, de mindig teljesen szintetikussal! De az a tény, hogy a vezérműtengelyeim ilyen gyönyörűek lennének ennyi idő és km után, azt nem gondoltam volna! A szerelőm se! Ilyenkor ha belegondol az ember, hogy -23 fokban ezek a bütykök lökdösik a szelepet telente-reggelente szinte kenés nélkül, akkor gyakorlatilag csodának tűnik!!
Egyéb sztori nem volt az elmúlt egy évben!
Ahogy öregszem így 27 évesen, egyre jobban zavar az autó fogyasztása! Főleg annak fényében, hogy már Budaörsön lakom, és a munkahelyem is itt van! Azt mondanom sem kell, hogy míg régen autópályán 6-7 liter volt a munkába járós fogyasztásom, addig ez most 10-11-12... Kevesebb a kilométer (nem 28 hanem 5), de szegény Rönci be sem melegszik rendesen! A víz igen, hidegben a fűtés is megjön már 2 km után, de az olajnyomás műszeregységen látom, hogy még mindig egy sűrű masszát keringet, nem pedig egy felhígult "mindenhova eljutó" folyadékot! És a lényeg igazából az olaj, nem a víz szerintem.
De igazából mire cserélném le? Ha a gazdaságosságot nézem, akkor vagy kis köbcentis kisautó, vagy dízel nagy/közepes autó kellene! Az előzőben hülyén nézek ki, a második hamar megkotlana az 5 kilométeres utaktól! Az végképp be se melegedne! És ezeket tetőzi, hogy nem kívánok kettőstömegű lendkerékre pénzt áldozni, sem méregdrága porlasztókra, turbóra, meg magasnyomású szivattyúra! De mostanában már odáig eljutottam, hogy közvetlen befecskendezéses benzinest sem vennék!
Marad Rönci, mert ebbe egy váltócserét egy havi fizetésből, és lakatolást egy havi fizetésből, egy komplett motorcserét meg 2 havi fizetésből össze tudok spórolni, ha szükséges! Igaz, ezek a hónapok nem a féktelen partizásról szólnának, kifogyhatatlan sörcsappal!! :)
Szeretem ezt a szart, és nem tudok olyan élethelyzetet elképzelni, hogy megváljak tőle! Értéke van, ára nincs! Mellé jöhet más, helyette senki!
Egyenlőre ennyi!! Annyit azért még hozzátennék, hogy a családnak olyan szinten megnőtt a bizalma a Renault irányába, hogy fateroméknak az Escort után Clioja lett!! 1.2-es D7F, 5 literes fogyasztással! Egy csoda masina, majd arról is írok a megfelelő helyre!

- -Vezérműszíj szett (szíj, feszítő-, vezetőgörgő) 40000Ft. - -Sportféktárcsa (Steinhof, lyuggatott) 2x12000Ft. - -Gyertya (NGK) 8000Ft - -Hátsó futómű (híd, plusz torziós rugók, plusz gátlók(gyári)) 43000Ft - -fékbetétek (Lucasos Textar) 6000Ft - -Soxor olaj (Esso Ultra 10W40, Castrol RS 10W60) - -Olajszűrő. Ebböl mindenki csak Bosch-t használjon) - -Alsó gömbfej (Lemförder) 4000Ft. - -Sok légszűrő... :) - - Rengeteg elektronikai hiba, ahol a csiszolgatás, és kontaktrspray segített... (Önindító, hűtőventillátor, visszajelzők, lámpák) - - Frissítés óta: Elektromos fékrendszer gyakorlatilag minden eleme. Mert ez a Kib. francia elektronika akár a halálomat is okozhatta volna!! Anyag 30000, munkadíj 15000. - - Újabb frissítés: Olaj-szűrők... (10000ft) Elf Evolution SXR, Bosch szűrők - Motortartó bakok. (3db Sasic) 16000ft+10000ft munkadíj. - - 2009.jan.15. - Vízpumpa... Valeo 8ezer... - Jobb első axiális-csukló... Lemförder 3ezer - Hosszbordás-szíj... Continental 4ezer - Bal első kerékagycsapágy... Fag 8ezer - Egy kis szervó- és váltóolaj... Meg fagyálló... - - 2009.05.26. - Gyújtás elosztó fedél. Facet 2000ft - Rotor Facet. 800ft - Gyújtókábel Swag 4000Ft - Önindító szénkefe 2000Ft (Kelle, Budaörs) - Behúzó mágnes! Ajándékba G.Atti-ról. (Renault Club) - Benzincső (1500ft) - - 2010.07.26. - Kormányösszekötő gömbfej Lemförder 3000ft. - Fékbetét elől Textar 5000Ft. - Féktárcsa pár hátul + betét + csapágy, SBS, Textar, Corteco. Nem emléxem, rég vettem akciósan őket. - Víthűtő Ava Cooling System 14000ft. - - Sok olaj (Elf Excellium NF 5W-40 + Bosch olajszűrő) 8000ft - - Generátor: 10000 bontott - 15000 felújítás - - Elektromos fékrendszer átalakítása vákuumosra: - Főfékhenger, féknyergek, fékcsövek, szervódob, fékolajtartály, - vákuumcső szeleppel... 30000FT - - Fém vízcső 300ft - Gumi vízcső 10000ft. - - Hátsó féktárcsa SBS 16000Ft - Hátsó betétgarnitúra Delphi 6000Ft - - Motortartó bakok 14000ft! - - Féktárcsa Brembo Max Sport pár 30ezer - Betét / Brembo 6000 - - Első kerékagycsapágy SKF 12000FT - - Benzincső 1000Ft. - - 2013.nov.16. - Alsó gömbfej 2db Lemförder 8000Ft - Karosszériázás: 2x küszöb 16000Ft - 2x sárvádőív 12000Ft (ezek nagy része megmaradt) - Munkadíj: 700000Ft - - Olajcsere Mobil 1 5W50 9400Ft, - Champion szűrő 1100ft (jobb, mint a drága Bosch) - - Vezérműszíj-feszítő+/vezetőgörgő Lucas 21000ft - Vezérműtengely tömítés 2x 1000ft - Olajpumpa tömítés 1200ft - Bontott hengerfej, abból 16db hidrotőke került be 25000Ft - Motorikus szerelés munkadíj: 22000Ft

H. Tamás barátom Érd parkvárosban!! Fordos szerelő, és nekem bevállalt egy Franciát... Ilyen az igazi barát... :) P. Csaba, az alkatrészbeszerzőm. Ő azt állította, hogy ember nem akadt még, aki a Bendix-es ABS fékrendszert meg tudta csinálni!! H. Tamásnak sikerült!! A legkorrektebb, ügyesebb, és megbízhatóbb ember/autószerelő... Csak az a szomorú, hogy már engem is alig tud vállalni... És felszólított, hogy takarítsam el ezt a Francia hulladékot, és vegyek inkább autót!!H.Tamás lelépett Ausztriába!! Én, és a kuncsaftjai próbálták meggyőzni, hogy 3x-os órabér mellett maradjon itthon, de menni akart! Most havi 2400 Euro-ért szerel valahol... Hiányozni fog!2 év keresgélés után találtam egy Lacit, aki kertszomszédunk volt, csak időközben elköltöztem! Ma már ő a kizárólagos szaki! Nagyon ért hozzá, és még olcsó is!

2 év keresgélés után találtam egy Lacit, aki kertszomszédunk volt, csak időközben elköltöztem! Ma már ő a kizárólagos szaki! Nagyon ért hozzá, és még olcsó is! (Tordas, Rákóczi utca)

Fenntartási költség (9) Évjárat 1992
Előző autója? Escort Giha 1.8i 16v 1998 Következő autója? Nagy, gazdaságos, biztonságos, egyszerű. Lehetőleg Japán!
Verdikt (7.6/10)

Renault 19 1988 (1988 - 1995)

"Kék villám"

19 R19 1.4e - 1995
1999.11.30 50000   5,0

"RÉNÓ" A megbízható társ.

19 1.4e Chamade - 1990
2008.06.22 43000   -

"RÖNÓ NAJNCÉN" a pazar portéka

19 1,4 GTR - 1991
2008.05.24 32000   -

6 évig együtt a kis drágával :))

19 1,9 D - 1991

1999.11.30 45000   -

A fehér paripa!

19 1.4 GTR 16V - 1992
1999.11.30 75000   -

A gatyám is rádment, de szerettelek!

19 1,9 TD - 1991
1999.11.30 60000   -