Autók » Renault » 19 (1988-1996)

19 1.7 i. TXE

Első izzadságos imádat

Mindenekelőtt le kell szögezzem, hogy ez életem második/első saját autója, friss jogosítvánnyal. Most egy kis magyarázat ehhez: volt egy R5-ősömön elsőnek, de annak 1700 km után a motorja kimúlt. Úgy volt, veszünk bele motor, de 45.000 Ft-ért találtam egy komplett autót.
Igaz akkor már egy éve nem ment és a fagydugók is elmentek. De belevágtam. Elsőre a szokásos cserék: fékbetét, szűrők, vezérlés, vízpumpa, némi kipufogó javítás. Elkezdtem használni, és akkor jöttek elő szépen a bajok. Először mérgelődtem, aztán találtam magamnak egy ISTENI szerelőt. Egyből mások lettek a napjaim. Szóval a hibák, sorrendiség nélkül. A hátsó fékmunkahenger, de ezt az előző szerelő barmolta el, de cserélni kellett, azóta semmi baja. 3000 km után elkezdett kékesen füstölni: lámpánál való elindulás után, meg erősebb gázadáskor. 15W-40 olaj kicsit segített, de ide nagyobb műtét kellett. Na, kora tavaszi nap, hengerfej lekap, minden henger egy vagy mindkét két szelepe ereszti az olajat, plusz megfőtt a tömítés is (forralta, fogyasztotta már a vizet jó ideje, de simán eljártam vele, meg egy 2L-es vizes palackkal :). Kaptam alig használt hengerfejet, teljesen felújítva (30E!!!!!!! magyar gubáért). Rátesz, összeköt, nyomatékkal meghúz, és utánahúz 2x. Azóta nulla olajfogyasztás, ÖRÖMAUTÓZÁS a köbön. Ja, 1721 cm3, 90 Le, 140 Nm, mindez 985 kg-hoz. 1989-ben, hengerenkénti injektorral! A motor bravúros, hozza a hengerenkénti 2 szelepes autók minden sajátját. Azóta a motorhoz nem nyúltunk (30E km): olajcsere szigorúan 5000 km-enként, minőségi, 10W-40-es olajjal (nem a teccsóban véve!!!).
A többi leírt probléma és annak javítása részben szükséges volt, részben az én igényességem miatt lett elvégezve. Apró, már lekopott, vagy kiégett izzós kapcsolók cseréje, hátsó ajtó gázrugók, kartámasz(!), 6 hangszóró. Szóval próbálom elérni a gyári állapotot.
Most a szükségesek: bal o-i féltengely 2x, elsőre a belső harang, másodszor a külső gumiharang ment szét. Inkább cseréltünk használtra, mint elkezdjük kókányolni. Generátor csere, feszszabályzó megdöglött. Indítómotor csere kollektor és szénkefe elkopás, eltűnés miatt. Torziós rugótörés miatt hátsó híd csere (na, ez nagy szopás volt). Most a jobb o-i féltengely adja/-ta meg magát.
Sajna a Renault-okat szeretni kell!! Mese nincs. DE! Egy lelkiismeretes és nagy szaktudású, nem mellékesen jutányos áron dolgozó szerelő sokat segít. Sajna ebből nem sok akad, én becsülöm is a sajátomat. Az autóra költött összes pénzt egybevéve egy mostani kocsi max. 2-3 szervízdíjának felel meg. Sok hiba egyszerűen a korából (23 éves) és az X-edik tulajdonlásból fakad.
Zárásként: ilyen autót ennyi pénzből fenntartani nekem megéri. Adók minimálisak, keveset fogyaszt (6,5-8 l nyár-tél, hosszú úton-városban), pedig egy agresszív vezető vagyok, nem kímélem. A motorja zseniális, jó vezetési élményt nyújt, kényelmes autó. Egyszer majd lecserélem...

- Hát: bal o-i féltengely 2x, generátor, önindító, meg sok apró beltéri kapcsoló, jobb o-i féltengely, hengerfejtömítés, olajpumpa szimmering, torziós rugó

Egy nyugdíjas szerelő Pécsett. Iszonyat, mindene van hozzá.

Fenntartási költség (7) Évjárat 1989
Előző autója? nem volt Következő autója? Avantime, vagy Megane (2.0T)
Verdikt (8.8/10)

Renault 19 1988 (1988 - 1995)