Autók » Renault » 19 (1988-1996)

19 1.4 Energy

Elsö autóm, melyet nem bírok eladni

4 éve autót kerestem, és otthon kezembe akadt egy R19-es katalógus. Nézegettem, nézegettem, és annyira belelkesedtem, hogy ilyen autót szeretnék. Elmentem a kereskedésbe, és megvettem az elsöt. Tipikus példája, hogy hogyan ne begyünk autót. Na persze nem volt eddig próbléma vele, a kopó alkatrészeken kivül mindössze a föfékmunkahengert kellett cserélnem. Hihetetlen, de tényleg. Amíg a gyári gumikkal használtam, 165/70 R13 -val, addig a fogyasztása max 6-6.5 l/100 km-re jött ki, most a 195/50 R15-ös gumikkal 6.7 -re. Szóval nem egy iszákos autó. Igaz a dinamikája romlott, már ha volt neki, de ennyit megér az a biztonság. Mert lerobbantani kell/lehetne csak az útról ezekkel a gumikkal. Igaz, eddig sem volt egy "ideges" autó, de most sokkal kezesebb. Az elös évben sokszor feszegettem a kocsi határait, mennyit is lehet belöle kihozni egyenesekben, kanyarokban, ma már beálltam egy 100-110 -es átlagra. Néha azért eldurranik az agyam egy-egy autóstól, föleg, ha utolérem 90-vel, de nem bírom megelözni 110-vel. Ilyenkor azért vissza-vissza dobom 4-be a váltót és hadd szóljon. :-)

Egyébként ami igazán tetszik benne, hogy 100-110-ig csendes. Utána sem harsog azért, de hangosabb lesz jóval. Szélzaj van, de autópálya tempónál nem vészes, nem fárasztó. Szervo nincs, ABS nincs, el.ablak és kp-i zár van. A fék egész jól fog, nincs olyan kenödik érzésem, bár hosszú lejtözések során, vagy 3-4 satuzás után azért fáradékony.

A rugózása még kényelmes. Nem franciásan puha, illetve nem németesen kemény, középút. Feszes, de csillapit is, bár a pesti utakon már szenved. Nem erre a balkáni sz*rra találták ki.

Ami szerintem még egy autónál fontos, az a lámpák fényereje. Ezzel az autóval elégedett vagyok, mert mind tompított, mond refivel szuperül világít, nincs "nemláttok semmit" érzés sem esöben sem éjszaka.

Egy dolog hiányzik belöle, a klíma. Már keresgéltem a neten, beépíthetö, de ára a kocsi árának kb az 1/3-a. Nem tudom, lehet megjátszom, mert igazából sokszor le akartam cserélni már, de nem vitt rá a lélek, hiszen tetszik, megy is. Persze jó lenne ha néha beugrana még pár paci egy-egy elözésnél, de ez a legkevesebb. Megszokható, illetve kegszokva nagyon jól autózható.

Ami tetszik benne, hogy megfizethetö volt, és most sem egy túlárazott használt kacat a piacon. Bár vannak "csodabogarak", akik szívesen túlárazák autójukat.

Belsö:

4 személynek kényelmes, 5-nek még rövidebb távon(<100km) elmegy. Semmi extra inger, km-óra, fordulatsz.mérö, üzemanyagszint-jelzö, olajnyomás, slussz. Kicsit müanyag, de rendszeres ápolással a mai napig "csisz" állapotban van. Rendszeres alatt az évi 3-4 alkalom értendö. Ilyenkor átkenem szilikonnal a müanyagokat illetve müszerfalápolóval, min évi 1 alkalommal kárpittisztító, illetve havonta legalább 1 porszívózás. Én is jobban érzem magam, na meg az autó is jobban néz ki. Az enyém 4 ajtós, csomagtere ma is hatalmasnak nevezhetö, 462l. Egyetlen hibája, hogy a csomagtérajtó (szedán) szük nyílással van felvértezve, és nagyobb tárgyakat (70centis TV) nem lehet bele eröszakolni sem. Egyébként jól pakolható. Intelligens, hogy a pótkerék a csomagtér alatt van.

Elsö autónak, vagy családi autónak szerintem nyugodtan bevállalható, és tényleg nem értem már ezt a német/japán autó örületet, tessék kipróbálni, és ha tetszik R19-t használni.

Olcsó, és olcsón fenntartható, elektromos hibák nélkül üzemelö igásló. Naponta munkába járok vele, télen-nyáron, és nem tiltakozik. Nekem bejött, remélem nem adom el egy gyenge pillanatomban.

- kopó alkatrészek, föfékmunkahenger

Otthon szereltem, illetve ismerös autószerelö.

Fenntartási költség (5) Évjárat 1994
Előző autója? Következő autója? elégedett vagyok vele, marad
Verdikt (5.7/10)

Renault 19 1988 (1988 - 1995)