Az éhhalál küszöbén - a masszív vasszív, picit passzív
Nol, hát első önálló autóvásárlásom a szüleim számára, voltaképpen legtöbbször mégis nekem .-) Kaposváron és Pécsett 46 autókereskedés kínálatából választottam ki, már akkor tudtam, hogy ő lesz, de becsületből a maradék 19-et is végignéztem.
Céges autó volt 3 évig, csak műúton használták - vidéken ez előny - és aki hajtotta, az is rögtön tudta, hogy "selejtezéskor" az övé lesz. Így élte le első 125 ezer km-ét. Utána 8 év alatt a család második autójaként még 42-őt kapott, szintén korrekt körülmények között, mígnem hozzánk került. A sok km miatt olcsó volt - 760 ezer, míg az átlag felszereltségű átlag ötajtósok 800-850 között voltak, egy jobb állapotú asztráért meg még el merték kérni a 950 ezret is.
Nem hagyott ott sehol, a Wartburg után kényelmes volt, és a francia kényelem is biztonságosabb volt a Wareszos "hajózás" után.
RT kivitelű szedán, mindenütt fehér, csak a tükrök, meg a z oldalvédő gumik feketék, mindne benne van, ami az alap jóérzethez kell: ABS, szervókormány, szervófék, manuál klíma, fordulatszámmérő, elektromos mozgatású ablakok, 6 hangszórós rádió - helyett négyhangszórós -előző tulaj megtartotta:-) Mindnefelé állítható kormány( fel-le be-ki). Ez egy ilyen átmeneti darab volt, 92 novemberi, az új homlok- és műszerfallal.
Ülések kényelmes fotelek, 130-ig jó zajszigetelés, szóval sok embernek sikerült elaludnia az anyósülésben, és senki nem hányt a hátsón, pedig néhányan kilátásba helyezték beszállás előtt
Menetteljesítmények: háááát... ha a Wareszokhoz hasonlítjuk, feltétlenül jó. Ha az adatokat nézzük, akkor hervasztó. az igazság a kettő között van:
64 pacihoz és 1070 kilóhoz képest jól megy: a gyári gyorsulás 15.6 százra, ezt gyakorlatilag akkor tudtam elérni, ha legalább 200 kiló volt az autóban, vagy félreváltottam (14-gyel kezdődő érték a jellemző). A 118 Nm sem tűnik acélosnak, de a motor karakterisztikája mindenért kárpótol: próbáljon meg valaki Drávaszabolcs - Belgrád - Szarajevo - Mostar -Dubrovnik - Split - Jajce - Barcs - Szfvár útvonalon 4.8l-es átlagfogyasztást csinálni egy 13 éves, négy személlyel és cókmókjaikkal terhelt autóval! és még az is a szépséghez tartozik, hogy akárhogy téped, nem fog 6 liternél többet enni, legfeljebb télen 2 km-en tökig túráztatva, de akkor a Te beceneved "Katalizátorgyilkos" :-) Ja, és nagyon megérzi, ha a benzinkútnál vizeztek. Tanács: mindig a Shellből fogyasztotta a legkevesebbet, illetve a Bosnyák naftából, de az szűrőgyilkos, utána még 500 km mire a kipuffancs is kitisztul...:-)
Ha mán pörgetés... A motor kb. 1500-ig erőtlen, viszont addig halál nyugodtan lehet vele krúzolni 1800 - 3500 között mindent megcsinál, és közben az a régi nagy szívódízelekre jellemző tántoríthatatlan húzás...az órára nézel gyenge időt megy, de ezt Te odabenn nem érzed. Egyszer olyan márkatársat vittem, akinek 118 lovas benzinese volt, reakció: bazzz, de jól megy, hány lovas?
3500 fölött aztán elkezd gyengülni ötösben gyakorlatilag 4500-nál a vége, 4-ikben 5ezer fölé lehet pörgetni, de azt már sajnálod. A végsebesség 156 gyárilag, saját mérés (GPS-es) szerint 172 km/óra, bár asszem volt egy nagyon pici lejtő:-))
A lényeg, hogy soha nem kell izgulni, hogy éppen melyik sebességfokozatban van.
Megbízható a rönókhoz képest mindenképpen, és sztem nem véletlenül mondogatják, hogy amikor kijött a Mégane a Renault elfelejtett autót csinálni:-)
Nekünk volt egy olyan probléma, ami azért nem megszokott, anniyra nem értek hozzá, a szerelőt próbálom emg idézni: a hengerfej belső borítása megrepedt, és a dugattyú lökdösi a levált darabot. 120 ezerbe fájt...
A többi apróság, típushiba, abból is kevés hál´istennek, pl. elektromos zűr csak annyi volt, hogy régen működött a szellőztető, ezért kontakthibát kellett orvosolni... Illetve, ami a Thaliáknál szokott tréfát űzni a tulajokból: ha melegen lefullad, akkor nem mindig akar újraindulni, csak katt... Elvileg akkor meg kell várni, míg lehűl, 10-15 perc... De ezt a forgalomban nehéz megcsinálni, én erre azt csinálom - és most a jobb érzésűek fogják be a szemüket-fülüket, hogy meglököm a kocsit. Elvileg ugye betolni nem szbad, de az a másfél méter, ami ilyenkor kell, az még nem ártott senkinek, ha mozgás közben ráindítózok, akkor már 10-ből 9-szer megindul... Szervizben csak fejvakarást kaptam jótanácsként.
egyszóval: megbízható, olcsó, szép, és szerethető, főleg, ha egy jobb állapotú darabról van szó.
- Hengerfej-betét
- gyertyák rendszeresen
- kipufogódob
- központi zár
- kesztyűtartó
Autó Varjas Nagyatád - korrekt emberek, bár nem túl speckó a Renault szakértésük és kicsit drágák az alkatrészeket tekintve - a Rönó márkaszervíz mindig iszonyat teuer
Barcs, Somogyi Béla utcai autószervíz - a nevére hirtelen már nem emléxem, de így megtalálható. Nem specialisták, de nagyon készségesek és olcsón dolgoznak...kreatívak is:-)
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1992 |
Előző autója? | 353W | Következő autója? | középkategóriás használt |