A szép emlékű "Etelka" (ETL-XXX) :)
Családi autóként kezdte páplyafutását 0 km-el, később 6évesen kaptam a kezeim közé véglegesen. Megkímélt, garázsban tartott ápolt jószág lévén soha, semmilyen nagy gondom nem volt vele.
Nagyon szerettem a kényelmét és a megbízhatóságát. Soha sehol nem hagyott cserben. 1.4-es motorja ellenére a normál városi és rövidebb távú - akár nemzetközi - közlekedésre tökéletes. Csomagtartó mérete a mostani Megane-omhoz képest hatalmas, bár az "Chamade" azaz 4 ajtós kivitel volt, így a pakolhatóság szempontjából viszont alulmarad az 5 ajós verziókkal szemben. (Ebben a típusban sajnos csak egyben volt dönthető a hátsó üléstámla)
Többször megjártuk családostul az Adriát, jól felpakolva, tempós szerpentinezés és a 4 fő ellenére sem tudott a fogyasztás 8l fölé menni.
A Driver kivitel áldása a jó minőségű gyári (Philips) magnósrádió volt 4 hangszóróval és legendásan jó hangzással. Ritkaság szériában ezt ennyire eltalálni. Nem recseg, nem sziszeg, erőteljes basszus, szép hangzás, kormányról vezérelhető kivitel.
A belső tere nem túl izgalmas, néhol igencsak kopogós vad műanyagok, de be kell látnunk ez egy 90-es évek elején készült darab (szomorú, de az évtized vége felé gyártott mostani Megane-omban is van hasonló :/ )
A kormány kényelmes fogású (nem kopott, a fele km-t le is tagadták a nem szívbajos kedves Egri kereskedők akik lecsaptak rá...), sajnos nem állítható a kormány, ami miatt nehéz megtalálni a 100%-os ülés pozíciót.
Karosszériája - gondolom a garázsban éjjszakázás hatására - sokkal jobb állapotban volt akkor mint a most kb. egy korban lévő Megane-om, amit vinnem kell javíttatnom tavasszal (kerékívi rohadás...).
A negatívumok közül a mára már kicsit elcsépelt franciás "lötyögést" tudnám csak felhozni. Laza futómű érzése, kicsit billegős, franciás hintázás :) Rossz utak hamar kikezdik szegényt és ezen nem segítettek a kopó alkatrészek cseréi sem.
A másik a hátsó dobfék szabályozhatatlansága, ami sajnos a Megane-omon szintén jelentkezik (soha többet nem veszek múltszázadi dobfék technikával felvértezett autót az biztos :) )
A többi javítást nem nevezném negatívumnak, szinte csak normál kopó alkatrészek voltak.
Mint ahogy írtam is, maradtam a Renault-nál, sőt a család szinte minden tagjának az van a Clio-tól a Scenic-ig bezárólag. Sosem bántam meg, sőt már nézegetem a Meganeom utódját is. Nem lesz nehéz kitalálni milyen márka lesz az :)
- - váltó 5. sebesség fokozat (110e. után) (váltó szét, fogaskerék csere) (gyári alkatrésszel 60.000 feketén)
- - futómű stabilizátor csere 30 ezrenként (filléres költség)
- - Hűtőventillátor (bontóból 4000)
- - állitólag a katalizátor is gyengélkedett, de már nem foglalkoztam vele eladás előtt
Eleinte Renault márkaszerviz Csepel ismerőshöz,
később csak maszek.