A PEUGEOT-nem-PARTNER
Kb. egy évvel ezelőtti irásomat egészíteném ki. Aki azt olvasta, az nem sok új kiegészítést talál benne. A 8 éves Opel Astra 75 LE-ből ültem át az akkor 4 éves, 1,8 milliós Nagy Dobozba, mivel kellett a hely a kölyök miatt. E tekintettben nincs gond, elférünk rendesen, de ugye más célból is használjuk a Dobozt. Alig telt el pár hét és már tudtam, hogy nem az igazi. A jól megadóztatott gyári 104 LE a 2-es főút hegyi szakaszán csak a lejtőn legurulva tudja amit kell. Az emelkedőnél meghal a gép, a lejtőn gurulva szinte motorfékként funkcionál a váltó 5-ös fokozata, szóval folyamatosan igényli a kakaót. A gyorsulás ereje a gyárban maradt. Vissza 3 padlógázzal lehet lendületet szerezni, reálisan befejezni egy előzést. 130 km/h-nál ébresztőt rendel el a rettenetes motorzaj, a szélzaj, és futómű zaja, valamint a belső műanyagok csörgő zaja. Horváthországba nem mernék elindulni vele, mert egy Balatoni úttól is besokaltam. A féktárcsák örökös fékezéskori égtelen csikorgásáról már ne is szóljak, mondhatnám már megszoktam. /hiába való volt a felszabályozás és az új betétek behelyezése/
100,000 Km-nél a jobb hátsó kerék berogyott /tűgörgős berohadás, merevtengely kopás=Bp-i Szerviz: 270,000 Ft, teljes hátsóhíd csere /feljavított/. Ha már ott voltam és ugye a pénz nem számít: Szokásos szíjcserék, feszítő, vízpumpa /75 e.Ft/ Klíma nyáron behalt. Szerencsére kontakt hiba volt. Első futómű: 114000 Km: első kerekeket megette. Szerelő annyit közölt:"Francia gépet nem szabad venni! Karácsonyra lepjek meg valakit, adjam el minden hibájával együtt." Még annyit kb. még 10e km bír ki az első futóművem, kb. 150,000 Ft-os buli vár rá. Tényleg meglepek vele valakit!
4 év alatt az Opelre nem kellett annyit költenem, mint erre a Dobozra 1 év alatt. Lehet, hogy csak az én gépem ilyen gagyi, de jó úton haladok, hogy egyszer olyan jó lesz, mint másoknak, akik Istenítik. Csakhogy többe kerül a leves, mint a hús.
Ui: Jó hír! Az elmúlt egy éveben /8000 Km alatt/ nem kellett javítani. Csak el ne kiabáljam!
A fenti autó ELADÓ!
- Hátsó futómű /jobb oldali kerék bedőlt/, első kerék felfüggesztés /szilentek, gömbcsuklók k.o./, klíma betojt
Peugeot Vác, szuper
Pásztor Peugeot, kíváló ismerősök, gyors meló
Fenntartási költség | (5) | Évjárat | 2002 |
Előző autója? | Astra | Következő autója? | Honda |