Királykék sörényes
Peugeot 206 Husky-ból ültem át. A méretét és formáját elsőre megszerettem (bár a korábbi verzió orra sokkal jobban nézett ki, nem ez a mabma tátott száj...), egyedül a felszereltsége volt kevesebb, az előző 206-oshoz képest. Bár az autó 2005-ös gyártású én 2007-ben vettem újonnan szalonból, raktáron volt két évig.
Főleg egy-két személlyel használtam (de leginkább egy személlyel ingázásra), de hárommal és néggyel is mentem vele több ezer kilómétert. Az autóval kb 15-20e km-t tettem meg külföldön, megpakolva, gond nélkül. Idehaza 140-150e került bele. Nagy gond nem volt vele csak olykor kisebb bosszantó problémák. Persze ezek olyankor jöttek, amikor nem várod. Este beáll az ember a garázsba gond nélkül és másnap reggel egy check engine lámpa várja... A hiba oka persze mindig vmi olcsóbb alkatrész, de ezt nem teszi hozzá :)
Az autó egy 14 órás vezetés alatt is kényelmes maradt, nekem, mert hátul kevesebb a hely. Nem vagyok magas (178cm), de mögém jó szívvel max egy 165cm magas embert ültettem be. A csomagtartója elfogadható méretű, a hátsó ülés döntésével növelhető. A legjobb az, ha az ember a hátsó ülés ülő részét kikapja a kalaptartóval együtt és akkor aztán elfér benne egy sarokkád is, simán. Kétszer is kipróbáltam.
A fogyasztása számomra meglepően jó. A tankja 55l körül van, vegyesen használom, olyan 840km kijön egy tankolásból. Két fővel 1.300km-en már (110-120-al) ennél többet is kihoztam vele. Többször is. Az 1,6-os 90LE-s motor 1-2 fővel sztem tökéletes. 3-4 főt már megérez az autó + csomag + légkondi. Az A oszlop számomra sokszor rontotta a kilátást. A futóműve nem bírta a magyar utakat. Éveken át amint bejött a rossz idő hátul kopogni kezdett, ez tavaszig tartott. Aztán történt egy szerelés folyamán némi alkatrész csere és megszűnt. A két hátsó lengéscsillapító is cserére szorult olyan 145e km-nél.
Olyan 140e km-től lehet hallani belső elemek rezgését. Nem zavaró. Idővel várható volt. Az autóra nagyon vigyáztam, garázsban állt, ennek ellenére autós társaim parkolókban hagyatak rajta emléket számomra.
Összességében jó választás volt. Véleményem szerint kihasználtam a lehetőségeit. Aki szereti a francia autókat, annak ajánlom. Véleményem szerint nincs több gond vele, mint bármely más hasonló kategóriájú autóval.
--- Frissítés 2013-12-20
Ma megváltam tőle hét év és 164e km után, tényleg fájó szívvel. Nissanra váltottam. Remélem az is ennyire hálás jármű lesz és fogom ennyire szeretni, mint ezt és élvezni vele a megtett kilométereket. Eladás előtt kicsit még ücsörögtem benne :)
- Önindító, fel lett újítva. - Légkondi hűtő kilukadt, csrélve lett. - Vmilyen szonda, cserélve lett. - Motor alapjárat "megbolondult", egy mérőműszer cserélve lett. - Hátsó lengéscsillapító, csere. - Motortartóbak, alul, csere.
Alfa-Radial:Egy gyerekkori barátom családjával üzemelteti. Évekig jártam (járok) hozzájuk. Gumihotel, alkatrészek vétele, stb. Hozzáállásuk tökéletes, felkészültségük is majdnem, ezért a 9 pont. Áraik verhetetlenek...
Peugeot-Fabian:Hangulatuk hullámzó. A pénzügyi krach előtt a vásárló a középpontban volt és érdekes mód utána már kevésbé. Pedig leginkább ezután gondolná az ember, hogy még inkább ügyfélcentrikussá váltak a szalonok... (7 pont). Emiatt a garancia idő lejárta után az Alfa-Radiálhoz vittem. Egyébként minden hibát fel tudtak tárni és azonnal (aznapra) meg is oldottak. (10 pont). Az áraik persze egy márkakereskedés árait tükrözik, ahol sajnos mindent cserélnek és nem igazán javítanak (7 pont). Egyébként az elmúlt fél évben ismét hozzájuk vittem, mert az autó kora miatt kedvezmény járt a kocsira, amire ők hívták fel a figyelmem (Főnix program)!!! Tehát ezért jár pár plusz pont. Hozott alkatrészt is beépítenek (olaj, szűrők, stb, legalábbis nekem anno megcsinálták).
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2005 |
Megbízhatóság | (8) | Vezetett km | 162000 |