Autók » Peugeot » 207 (2006)

207 SW 1.4 vti

A kis sportos

Egy lerohadt Focus helyett kellett váratlanul keresnem új autót. Kisebb kocsi jöhetett számitásba, ujabb évjárat és nagyobb csomagtartó a pici gyerekünk miatt. Három-négy modell jöhetett számitásba, de végül a P 207 SW mellett döntöttem, mivel a helyi mérkaszervizben bukkant fel, nagyon szép megőrzött állapotban. A 420 literes csomagtartója a kategóriához képest jó, nekünk éppen határeset a babakocsi és a bőröndök miatt, ha útra megyünk. A próbaúton meggyőzött az autó, hogy a 95 ló nem is olyan rossz (inkább 100 ló feletti kocsijaim voltak).

Jó egy éve van nálunk az autó, és a következőket tudom elmondani. A futóműve nagyon jól hangolt, egész sportosan lehet vele venni a kanyarokat. Sokat vezettem hegyi utakon, és mondhatom hogy nagyobb sebességnál is nagyon jó az úttartása. Az autót egész jól röpiti a MINI-ből átvett 1.4-es motor (BMW Peugeot közös fejlesztés). Már kb 2800-nál jól húz, és megjelenik egy sportos hang is, olyan amilyen a Minikre jellemző. A nyomaték elosztésa rendkivül jól el lett találva. Autópályán előzéseknél szinte sose kell 4-be visszaváltani, esetleg a német autópályán ahol 200-al jönnek a fenekembe. Az autó 130-ról is szépen gyorsit 150 fölé is. Sima közúton is könnyen előzök általában visszaváltás nélkül. A fogyasztás nem a kategória bajnoka. Közúton eddig a legjobb 5,2 liter volt amit elértem (kihalt országút), de általában 5,6-5,8 a fogyaztása. Autópályán 130 mellett kb 6,8-7,4 attól főggően hogy hányan vagyunk, mennyire pakoltunk fel, van-e ellenszél stb. Viszont 150-es tempót tartva akár a 8,5 litert is megeszi.

A belső tér nagyon jól van összeszerelve, zizegés sehonnan sem hallatszódik. A múszerfal áttekinthető, modern kialakitású. A keztyőtartó is klimatizált. Az ülések sportosak, nagyon jól tartanak kanyargós utakon is, sok órás hosszu úton sem fársztó az ülés. Egyedül a lábtérrel van gond, ha a pici fiunk mögöttünk ül a gyerekülésben. Hogy ki tudja nyujtani a lábát, nekem kell kissé előrébb tolni az ülést. Igy hoszabb úton a lábaimnak nem kényelmes a pozició. Az utastér szelőztetése/melegitése lehetne kicsit erősebb, számos autóban erősebben fújnak a fokozatok. De azért a nagy hőségben sem kell 3-as fölé kapcsolni a kapcsolót. A klima egyébként nem vesz el a motor erejéből, csak alacsony fordulaton érezni egy kicsit nyugtalanabb járást. A sebességváltója nagyon preciz, erre a modellre már sikerült összehozni a Peugeotnak is egy jó (kitünő) váltót. A kocsin panoráma ablak is van, ez engem nem izgat fel, de a feleségnek és a gyereknek tetszik.

A kocsi jó egyévnyi használat után is (5 évesen) szinte probléma nélkül fut. Az egyik henger gyújtáselosztója ment tönkre, és semmi több. Kb 5000 km-ként kell hozzáöntenem 0,7-1 liter olajat, ez állitólag ennél a motornál normális jelenség.

Mindent összevetve mondhatom hogy a kocsit élvezet hajtani, szépen pörög a motorja, ez a karosszéria telitalálat az 1.4 vti motorral. A csomagtartó is megfelelő 2-3 személyel nyaralásra, kirándulásokra.

-------------------------------

Közben eltelt még két év, igy 3 év használat után az autó 7 éves lassan. Összesen 62000 km-t raktam bele, igy a km óra 162.000 mutat jelenleg. Az autóval továbbra is nagyon elégedett vagyok. A motor nyomatéka továbbra is lenyűgöz, bármelyik autópálya emelkedőn 5. sebességben vigan felmegy, sőt még gyorsit is, ami egy 1.4-es motortól igazán meglepő. Az átlagfogyasztása továbbra is 6,7-6,8 liter vegyes használat mellett. Az olaj fogyasztása kicsit nőtt közben, kb. 4.500 km után gyulladt ki a lámpa, hogy hozzá kell önteni. A szerelőm tanácsára az eddigi 25.000 km-kénti olajcserét (gyárilag 30.000 km az olajcsere intervallum) 10.000 km-re csökkentettük, mert már elég sokat lement az autó. A Total 5-40W olaja helyett most Total 10-40W olajat töltök, és az olajfogyasztás jelentősen csökkent.

Az elmúlt 2 évben néhány kisebb javitás becsúszott. Kb 128.000 km-nél az egyik hátsó lámpa zárlatos lett, igy ki kellett cserélni. Nem sokkal később egy hátsó csapágy kopott el. Kb. 145.000 km-nél volt egy termosztát csere. A következő olajcserénél kell féktárcsákat és fékeket cserélni (a levezetett 62.000 km óta még nem voltak cserélve). Igy összegezve a javitásokat, a lámpával volt pechem, a többi az szokványos kopásból eredő dolog volt. Mivel viszonylag sok km van már az autóban, lassan a cseréről kell gondolkodnom. Mivel az autót szeretjük és jól teszi a dolgát, ezért lehet hogy még egy évig nálunk marad.

- - Gyujtáselosztó 1 db - ------------------ - - - 1 db hátsó lámpa - - 1 db hátsó kerékcsapágy - - termosztát

Maszek, régi ismerős (korrekt és olcsó)

Gablini cserélte az elosztót, korrekt gyors munka volt

Fenntartási költség (9) Évjárat 2008
Megbízhatóság (9) Vezetett km 62000
Előző autója? Focus 1.6 TDCI Következő autója? új Honda HR-V ?
Verdikt (9.0/10)

Peugeot 207 2006 (2007 - 2007)