Autók » Peugeot » 206 (1998)

206 1,6 HDI

A fekete ezüstnyíl

Imádtuk. Mindenféle Peugeot-nk volt már, eggyel sem volt nagy baj, de ez minden körülmények között abszolút megbízható volt. Nem akart szétesni, egy-két franciautós patenteltűnést leszámítva teljesen egyben volt kívül-belül. A HDI motor zseniális, télen-nyáron ment, mint a barom, ha kivártuk a turbólyuk utáni hátbataszítást, tökmindegy volt neki, hogy autópályán 180-nal, vagy városban 2-vel. Közben meg nem evett semennyit.

A csomagtartója tényleg kicsi, 2. autónak vettük, de 1. lett belőle, és így már pláne. Meg azért magam mögött sem fértem el (185 cm), szóval mindenfelé szűkös volt egy kicsit.

A váltója persze akadozós meg fél méteres holtjátéka van, de sosem volt pontatlan és ha megszokta az ember, szuperül tette a dolgát.

Való igaz, hogy hosszú távon kényelmes üléspozíciót nem tudtam magamnak beállítani, de ezt még egy autóban sem sikerült, ahol nem mozog hat irányba az ülés és négybe a kormány. Ettől az autótól ez nem is vártam. A pedálok viszont szuperül lábra állnak, a fanyalgók vagy túrabakancsban vezették, vagy rosszul.

Élveztük persze az extráit, ha valaki ilyet akar venni, 4 légzsáknál, állítható magasságú vezetőülésnél, elektromos ablaknál, (automata) klímánál meg ilyeneknél ne adja alább, ezek alatt elhiszem, hogy értéktelen matchbox.

Szóval a lényeg, hogy tényleg apró és fillérekből javítható hibákon kívül (mínusz indexkapcsoló, 85E-ért akarták megcsinálni, inkább megszoktuk) semmi nem jött elő, hozott-vitt egy egész családot, és végülis fáj érte a szívünk.

Maradunk a Peugeot-nál.

- Nem sok minden. Lengéscsillapítót kellett cserélni rajta, az indexkapcsoló hibája típushiba, és rajta is előjött, de együtt lehetett vele élni. Mostanra már vezérműszíj, féktárcsák/betétek, ékszíjak, generátor és a futómű szokásos kopó alkatrészei cserére érettek voltak - ezt már nem vártuk meg, a márkakereskedőnél hagytuk.

Pugeot Fábián

Citroen Hegedűs