Autók » Peugeot » 106 (1991-2004)

106 1.0 Mistral

Mezítlábas szafari

Az oroszlánt 13 éves korában vettem, első nyugdíjas tulajdonostól valós 32 ezer kilométerrel. Fűtött garázsban tartva, minden gyári brosúra, rádió kód kártya, összes kulcs, stb.

10 ezret vertem bele, nyilván ekkora km futás mellett hibátlanul.

Futárkodáshoz kerestem megbízható kisautót, egyszerű motorizáltsággal, de emellett legyen kis plusz is benne. Japánt elvből nem, swiftet -5 csillagos törésteszttel biztos, hogy nem.
Ami tetszett a 106-ban: formáját és belsőterét tekintve egy az egyben nagyobb testvérek kicsinyített mása. A műszerfal terén nincs baromkodás elcseszett gyerekjáték hatású műszerekkel. Rendes megjelenésű board és kívülről is tetszetős kisautó forma. Nyilván szubjektív.

Felszereltséget illetően a Mistral mindenféle elektronikát nélkülöz. Nem baj, a virsli kerekekhez nem szükséges szervo, első 2 ablakot elektromosként jobban bírtam volna, de túlélhető. Egyetlen extra a napfénytető. Hasznos, szeretem a világos tereket, a barlangszerű sötét ülésfülkékkel világból kilehet kergetni. Máskülönben illett az autó fiatalos stílusához, illetve a gyér extra lista mellett icipici boogie-t mégis vitt az autóba.

Kényelmet tekintve kisautó kategóriában maximálisat nyújt. Nem ezzel indulnék világkörüli túrára, viszont országhatárokon belül vállalható a kényelem.
Egyedüli hátrány az enyhe majompóz vezetésnél a pedálok és kormány távolságából adódóan.
Úthibákat könnyen veszi, cserébe kanyarban dülöngélősebb. Ez az 1000es benzines futóműve, az 1.4es futóműve feszesebb, a Sport/s16 verzióké pedig egyenesen szlalom bajnok.
5 ajtós lévén hely hátsó sorban is kellemes kategóriát tekintve, simán megoldható 4 személy utazása, anélkül, hogy lemezvágóval kelljen kioperálni a hátul ülőket megérkezéskor.
Csomagtartó mérete is kitűnő kategóriát tekintve.
Egyszóval ami az elrendezést, kényelmet és méreteket illeti a francia mérnökök jó munkát végeztek, figyelembe véve, amit egy 800 kilos bódéból kilehet hozni.

Motort illetően 1000ccm 50 lóerő. Haladásra elég, hátbavágó gyorsulási élmény semelyik fordulaton sem fog érkezni, hiába várjuk.
Cserébe megbízható, pofon egyszerű motor. Pesten futárkodáshoz 6.5 litert evett. Országút 90nél 5 liter környékén fogyasztott, autópályán 110 felett a fogyasztás négyzetesen nő minden elért +10km/h esetén.
Lehet mondani, hogy egy modern dízel is ennyit fogyaszt. Rendben. De itt 0db alkatrész van amitől fosni kell, mikor mondja be az unalmast, és minek a javítására megy el egy vagy két havi fizetésünk.
Kivételt a hátsó futómű tűgörgős csapágya jelent, 60 ezrenként elfárad, csere ára nagyjából 70e forintot tesz ki. Élettartama meghosszabbítható, amennyiben zsírzógombos verzióra cseréljük a gyári darabot.

Megítélése az utakon eggyel pozitívabb a swiftnél, nagyobb kényelmet nyújt, emberibb belsőt, több stílust hordoz magában, élhető társ a mindennapokban, anélkül, hogy egy komplett vagyont kéne rákölteni évente. Az 1.6 benzines modell 120 lóerejével még manapság is meglepetést lehet okozni a nagyobb köbcentis autós társaknak.

- semmi

Fenntartási költség (10) Évjárat 1999