Autók » Peugeot » 106 (1991-2004)

106 1,0 XN Itinea

Hüséges kis gall útitárs: 1.0 Itinea

Nagyon szeretnivaló kis gall oroszlán ez, sok helyre elvitt és sosem hagyott cserben. Legmesszebbre a Tirrén tengerparta mentünk vele, négyen két fiú, két lány átlagos alkattal. A kis csomagtartó dugig volt, ahogy számoltam szegény 145-ös gumiknak az amúgy igen csekély saját tömeg (790! kg) mellet + 330 kg-ot kellett 1350 km-en keresztül 140 km/ó-val végigcipelnie. De bírta... Az első ülések, és a vezetési pozíció nagyon eltalált annak ellenére, hogy a kormány nem állítható. Apropó, kormány! Ebben a tipusban nincs szervó, de nem is kell: kis tömeg, vékony gumik, eltalált mechanika, áttétel, egyszerűen kitünö. Télen a városi használat mellett a be nem melegedett kipufogóban lecsapódott maró kémhatású kondenzvíz ette, nyáron meg a 35 fokban a hosszú tartós "égetés" fogyasztotta a hátsó dobot. Valószínűleg ez egy olcsó beszállítója volt ez a PSA-nak, később túltettek ezen a probémán. Azt meghálálja a kis ügyes, ha a nagyobb lyukakat megközöljük, kikerüljük, mert nem makadám utakra szánták a barátságos, lágy futómüvét. Bátran ajánlom első autónak, akár kis családinak is, vannak még megkímélt modellek, a ´96 utániak színre fújt lökárítóval vannak felszerelve. Az enyém 1.0 L-es volt (50 LE), ez is elég, de az 1.1-es mégjobb (55 LE). A nagyobbak (1.4, 1.6) biztos sportosabbak, de nehezebbek és kajálósabbak is. Az 1.6-os dízelt szándékosan hagytam a legvégére, drágább befektetés ami hosszabb távon térül meg a mindennapi használat mellett. Nagyon kultúrált rém egyszerű, mindenféle közös nyomócsövet, turbót mellőzve, mégis dinamikus autózást lehetővé tévő, megbízható kis "öngyujtós".

- 60.000 km-nél első féktárcsák, fékbetétek (ezt gyárilag így tervezték) 16.000.- Ft
- 65.000 km-nél a hátsó kipufogó dobba alulról csavarhúzóval könnyedén be lehetett hatolni; így adtam el, de kb 18.000.- Ft lett volna
- 75.000 km-nél az első lengökarok (alsók) szilentjei adták be az unalmast, filléres dolog, már így adtam el

Peugeot Gallion, Békéscsaba

Fenntartási költség (9) Évjárat 1997