Korszerű dízelmotorok?
Közel fél éve rendszeresen olvastam a népítéleteket, mire eldöntöttem, hogy a család következő autója egy Zafira lesz.
Felszereltsége enjoy+, 120le-s. Szerintem ennyi bőven elég a normális közlekedéshez.
A belső az átlagot hozza. Minden működik, majdnem minden ok. Néhány hónap alatt beletekertem 8000 km-et.
Az előző autóm egy Octavia Combi TDI 90 le-s autó volt. A rugalmassága annak is bőven elég volt. Eljártam vele 4,5-5,5 literrel. Gondoltam a Zafirának kicsit magasabb lesz a fogyasztása, na de ennyivel?
Tisztázzuk: a két autónak hasonlóak a méretei, magasságban a Zafira + 15 cm. Ellenben, ebben 6 sebességes a váltó, tehát legmagasabb fokozatban kevesebbet kellene fogyasztania.
Sokan azt írják, milyen jó csak 7,5-8 litert fogyaszt az autójuk.
Könyörgöm, a 10-15 éves konstrukció eljár 5-6 literrel.
Ezért költik a hatalmas pénzeket fejlesztésekre? Ekkora fogyasztástöbblet kell a károsanyagkibocsátás csökkentésére?
Ezért kerül ennyibe a gázolaj! Ugyanaz az autó 10 évvel ezelőtt eljárt 20%-kal kevesebb üzemanyaggal!
Lényeg a lényeg. A korszerűbb, nem azt jelenti, hogy jobb is.
Több a meghibásodási lehetőség, drágább a javíttatás, magasabbak a fenntartási költségek, stb.
Igazán az járt jól, aki megvette a jó öreg Octaviát.
- Eddig semmi. A fedélzeti computer programját bővíttettem, 8000-9000 Ft-ért megéri!
Fenntartási költség | (3) | Évjárat | 2008 |
Előző autója? | Octavia 1.9 TDI | Következő autója? | Talán újra Octavia |