Autók » Opel » Zafira (2005)

Zafira 1,9 CDTI Enjoy+ 120LE

Kerregő családbarát

Azt tudni kell, hogy mindig is Zafirát szerettem volna, és idén végre sikerült. Használtan vettük (9 hónaposan), az új ára elég borzalmas, annyit szerintem nem ér. A típus, felszereltség konkrét volt, csak a megfelelő darabot kellett megtalálni valamilyen motorral. Végül dízel lett (egyszerűen nincs 1.8-as benzines eladó). Nem bántuk meg. A hangja nem semmi, hidegen, mint egy traktor, és melegen sem lesz sokkal csendesebb. Kb.: 60 km/h-tól viszont már nincs különbség, nem hallani a motort, de más zajt sem nagyon. A felszereltség elég jó, tuti a csomagtérben a rendező, meg a kis kiegészítői, van pluszba benne tempomat, esőérzékelő, sötétedő tükör, gyári riasztó (ami reteszel is, ezt a G Astra alapból tudta), de nem értem miért nincs függönylégzsák és hátsó elektromos ablak.

Vezetni nagyon jó, idáig a leghosszabb út egyhuzamban 300 km volt, és nem voltam megrokkanva a végén. A váltó határozottan kluttyan, gondolom szándékos, de a könyöklőről csak csuklóból lehet lökdösni, ezt azért szokni kell.

Kell ez a dízel ebbe a vasba, nehéz megindítani a bő 1600 kilót, de ha megy vidáman elgurul az autó. 1500-tól lehet használni a motort, de igazán 2000-től lép nagyot. Király a hatodik: 100-nál be, és csak megy, ha kell gyorsul is szépen, a fogyasztás meg már a hihetetlen kategóriát súrolja. Az eddigi 5100 km alatt az átlag 5,9 volt, fele város (Bp.), fele autóút és autópálya. A részecskeszűrőt úgy 8-900 km-enként tisztítja, 10-15 percig furi hangja van a motornak, és a fogyasztás az egekben. Az 5,9 ezzel együtt értendő.

Még nem romlott el semmi az autón (a kesztyűtartót és a gumi csillapítót nem számítom), és remélem így is marad. Amíg garis még oké, de utána nagyon zsebbenyúlós akár a legkisebb spec csavar is.

A kötelező szervízekre mindig elviszem, el fogom vinni, bár szerencsére ismerős végzi, és ott lábatlankodhatok végig.

- Motortakaró burkulat gumi csillapítója szétmálott. Magam pótoltam.
- Kesztyűtartó: képtelen az Opel kesztyűtartót gyártani, ez nem nyílik ki magától, hanem nem lehet becsukni, és nem kapcsolja le a világítását. Szintén magam javítottam.

Még sehova

Fenntartási költség (9) Évjárat 2008
Előző autója? Astra G Következő autója?
Verdikt (8.2/10)

Opel Zafira 2005 (2005)