Autók » Opel » Zafira (2005)

Zafira 1.6 Njoy 115 LE

Csak ajánlani tudom

A vásárlásnál erősen gondolkodtam az 1.8-ason, de végül pénzügyi szempontok miatt az új 1.6-ost vettük meg. Az is segített a döntésben, hogy számomra kicsit meglepő módon az 1.6-ost (még a 105 LE-ős változatot) övezte a legegységesebb elégedettség itt a Népítéletben. Így a +10 LE-vel már az 1430 kilós kasztni sem tűnt olyan borzasztóan nagynak. Eredetileg használtat akartam venni, de a 2008-as facelift szerintem annyira jól sikerült, hogy a régebbi változat már nem igazán tetszett (plusz reméltem, hogy ha már hozzányúltak a korábbi minőségi típus hibákon is javítottak). Nyáron vettük át az autót és azóta 3000 km-t tettem bele, így még korlátozottak a tapasztalataim, annál is inkább, mivel hozzáértők szerint egy új autó úgy kb 5-10 ezer km után éri el a tényleges teljesítményét és fogyasztását addig mindkét paraméter rosszabb a bejáratás alatt.
A teljesítményétől féltem a leginkább, de kellemesen csalódtam, mivel abszolút lehet vele dinamikusan közlekedni a városban, mivel elég alacsony fordulatszámról kezd el húzni, bár úgy 3-4 ezer fordulat után már mintha csak hangosabb lenne (nagyon 4 ezer felé még nem mentem). Előzéseknél sem tűnt gyengének, megpakolva sem romlott igazán a teljesítmény és utánfutó vontatásnál is megállta a helyét. Egyébként kipróbáltam így utólag az 1.8-ast, hogy mégis milyen és azt leszámítva, hogy még alacsonyabb fordulatról húz, kicsit kevésbé kell pörgetni és a légkondi egyáltalán nem érezhető, igazán nem gyorsult sokkal jobban (rövid városi kört mentem). Egyébként összeségében minőséginek tűnik az autó, nem zörög és kultúráltan működnek a dolgok, nekem kényelmes, tágas mindenhol (babakocsi összecsukás nélkül befér a csomagtartóba és rácsos kiságy is egyben a hátsó sor megszüntetése után). A belső dizájn vonalvezetése modernnek tűnik és tetszik, bár az tény, hogy a kárpitokkal és a színekkel, illetve apróbb megoldásokkal az összhatáson nagyot lehetett volna javítani. 100 kiló,189 cm-mel elférek a harmadik sori üléseken nem kényelmessen de nem is kényelmetlenűl (ha a második sor ülése a három állás közül a középsőben van és nem a leginkább döntöttben), tehát felnőtt is nyugodtan ülhet leghátulra, ha biztonsági okokból nem gyereket teszünk oda. Negatívumai: légkondi nagyon megöli 2,5 ezer fordulat alatt és egyébként is jelentősen levesz a teljesítményből, így figyelni kell, hogy pörgesse az ember a motort. Autópályán ötösben 100 felett már nem gyorsul túl dinamikusan, visszaváltani meg nem nagyon merek, mert amúgy is már eléggé pörög a motor. Nagy forduló kör. Középső sor csak egyben mozgatható, így ha be van kötve egy gyerekülés akkor csak nehezen lehet a leghátsó sorba bejutni. Nehéz csomagtartó ajtó. A szétnyiló ablaktörlők nem érnek el teljesen az A oszlopig, így ott esőben keletkezik egy 2-3 centis vízsáv, ami tovább rontja a vastag oszlop miatt amúgy sem a legjobb kilátást. A gyári adatoknál magasabb fogyasztás (remélem még javul).

Szerintem ha valakinek kell a hétszemély és ezért a legolcsóbb ilyen egyterűek között keresgél akkor nincs még egy, ahol a csomagtartó és a lábtér is hatalmas és nem virtuálisan, hanem felnőttek számára is ténylegesen használható a harmadik sor (magamból három elfér egymás mögött), plusz egész nagy a hasmagassága, ami a magyar fekvőrendőrőkön és járdaszegélyeken jól jön. Ehhez hozzászámítva, hogy a nyári akciókban 4,5 millió Ft-ért már egy normális felszereléssel meglehetett kapni, akkor szerintem ár/érték arányban verhetetlen (kivéve a Dacia Logan-t, de nem tudtam rászánni magam, hogy azt vegyek). Ha valakinek viszont nem kell a hétszemély, akkor az vegyen inkább kombit, amiknek a menettulajdonságaik az alacsonyabb építés és kisebb súly miatt jobbak (olyan jó kis kombik vannak: octavia, kia ceed sw, renault meagan grandtour stb)

- még semmi

Fenntartási költség (8) Évjárat 2008
Előző autója? astra 1.6 Következő autója?
Verdikt (7.2/10)

Opel Zafira 2005 (2005)