Autók » Opel » Zafira (1999-2005)

Zafira 1,8 Elegance Automata

Igásló

Megbízható, tágas és nagyon jól variálható a belsőtere. Lehet 7, 5 vagy épp 2 ülésesre állítani, akár egy szekrényt is bele tudsz tenni, vagy 3m hosszú műanyagcsövet becsukott ajtóval. Nagyon komfortos a belsőtere, bár a hátsó két ülést csak gyerekeknek ajánlom, ott olyan mint egy twingo. A vezetőülésnél a kormány és az ülés állítása jó, de a felépítése olyan furgonos, magasan ülsz, kemények a rugók.

Egy Renault kamionnal volt egy bal oldali ütközésem, és a bal hátsó elem az ütköző szintjén szétment, de a Renault eleje is rendesen. Az euro ncap tesztek szerint is az oldal irányú ütközések ellen 5*-os a védelme, ez a méreténél fogva is érthető. Kicsit magas a fogyasztása, de a kategórájában az egyik legjobb, nekem autópályán 130-nál 11l, 110-zel 9l, autóúton 90-nél 6,5l,de az attól is függ, hogy 7-en vagytok, vagy egyedül vezeted.

Belerakattam gázt, a 74l-es tartály a pótkerék helyén van, egy poroltó és egy gyorsjavító spray ment az eü doboz mellé ezért. Most 185000 km van benne, de a hangja és az olajfogyasztása olyan mintha a negyede se lenne.
Tényleg csak egyszer hagyott az útszélén, nemrég és akkor is csak azért hívtam a segélyt, mert egy ezer km-es túrán nem kockáztattam, hogy a szervízlámpa jelzett. Ekkor a gyujtótekercs, egy 500 km-es átlag 145km/h-s vezetés után ment el.Tanulság: ne vezesd több mint 130-as átlaggal. A motor csendesen teszi a dolgát, csak a menetzajt lehet hallani és nincsenek idegesítő zörgő elemek benne, a kormány, belső elemek borítása bőr és plüss az üléseken.

Az alkatrészek olcsók, a szervízét egy öreg maszek csinálja, a féket, akkumulátort, levegőtömegmérőt, légszűrőket én cseréltem. A pollenfilter iszonyat helyen van, a rádió mögött. Most lett cserélve a kipufogó rendszer és a gyári akkumulátor amit ebay-en 28 illetve 15 ezerért vettem persze nem utángyártottat, hanem gyárit 4 év garanciával. 9 éve ellenére még nem rozsdásodik, bár vaxolom negyedévente. Az Opel sose kop el reklám nekem bejött.

- Hátsó lengéscsillapító, gyujtótekercs, levegőtömegmérő. A levegőtömeg mérő hibája kihatott az egész elektronikára, úgy, hogy a kipörgésgátló folyamatosan ment, magyarul az autó nem húzott.

Maszek Szerelő, nem Opel.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2003
Előző autója? Space Wagon Következő autója? Zafira-tourer