Autók » Opel » Zafira (1999-2005)

Zafira 2.0 DTI 16V elegance

FOGYASZTÁSBAJNOK

Imádott Nissan Almera(1998/12) 1,4GX-t kinőttük(jött a kishugi), kellett vmi 6 vagy 7 személyes. Mitsubishi Space Wagon-t(1996-1998közöttit) nézegettem, de végül barátom unszolására(neki is Zafira Van)az Opel Zafira mellett döntöttem.
Motorja :2000fordult alatt -különösen hidegen-erőtlen. Sokat kell váltogatni, ezt meg kell szokni. 2000-2100fordulat után "kapcsol" a turbó és mintha egy másik autóban ülnék. A motor lehetne halkabb is(főként hidegen, bemelegedve már olyan csendes,mint az 1,2twinport Corsám), de megszokható. Hosszabb távon, állandó sebességnél(100-120között) csendes.Inkább a 230Nm-t érezni, mint a 101LE-t.3500ford fölé nem érdemes pörgetniImádja a hosszú utakat(90-120között), rühelli a várost(én is!).Betartva a kölekedési szabályokat-manapság ez pénztárca kímélő cselekedet!- vidéken a vegyes fogyasztás:4,9-5,6között!NEM KAMU!Többször ellenőriztem!A fed.komputer kicsit többet mutat, ami érdekes.A legmagasabb fogyasztásom télen sok várossal:6,5liter. 3-4 gyerekes családnak IDEÁLIS!Eddig 20000Km-t tettem meg vele különösebb hiba nélkül.
Karosszéria:formája még ma sem mutatkozik elavultnak.(Különösen a sok Astra classic II. mellett.)Vezetőülés ülőlapja kicsit rövid. Hátul fejedelmi a kényelem.A két leghátsó ülés 170cm magasságig szerintem jól használható.A gyerkőcök nagyon szeretik.

- Gömbfejek 4500/db, féltengelycsukló(bal) 9500Ft,futóműbeállítás(7000Ft),
- jobb oldali axiális csukló(5500Ft),Ablaktörlőlapátok.
- 1db fényszóróizzó, 1db rendszámvilágítás izzó,1db első helyzetjelző,
- Valvoline 10w40 turbodiesel(7500ft/5liter) olajat használok.(Eddig még nem volt vele gondom.)
- 4db gyári használt, de jó állapotú Opel alufelni használható(Debica Furio) nyári gumikkal(195/65/R15)baráti áron:40.000/Szerintem nem érdemes eltérni a gyári gumiszélességtől!!!
- MOL,OIL(német) és OMV kutaknál tankolok csak!A TESCO gázolajat kerülöm!Bár lehet, hogy az egész csak üldözési mánia!
- Télen -10 C fok alatt 2 izzítás kell az induláshoz. +8 +10 C fok felett azonban sokszor nem is izzít,rögtön indítható.

Helyi srác, aki 5 évig Opel szervizben dolgozott.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2001
Megbízhatóság (9) Vezetett km 20000