Autók » Opel » Vectra (2002)

Vectra 1,9 CDTI Design Edition Platinum Pack

Vágtázó olajkályha

Talán a legjobb kombináció amit az Opel eddig valaha alkotott! Nem túlzok mert még összehasonlítási alapom is van, hiszen egy évig és 20.000 km-ig hajtottam egy szintén Vectra C 1.8 benzinest.
De az elejéről...
Ez egy 2005 végi (pont a face lift előtti) utolsók egyike a még rombusz lámpás kivitelből. De már GTS lökhárítóval ellátott Design Edition, és mint Platinum Pack jócskán feleksztrázva - ESP, digiklíma, könnyűfémkerék, xenon, stb.
Nos. Nekem a tesztelők - Totalcar :-) - szerint "baltával faragott" dizájn nagyon bejön. Kétségtelen, hogy a GTS lökhárító nagyot dob a megjelenésen és talán a mostani macskaszemmel még sportosabb, de ez is szép. Olyan mint egy tank - de jó értelemben. Súlyosan, puffanva záródó ajtók, nyakig érő övvonal, mint egy páncélterem.
Belül? Én szintén imádom. Mondeo, Passat? Egyik sem szebb-jobb. Próbáltam mindkettőt. A dizájn szögletes, de masszív és minőségi! A műszerfal felül puha, a középkonzol szélességét kifejezetten szeretem - jól neki lehet támasztani a lábat vezetés közben - persze minek is, hiszen van tempomat.
A méretek egy 4 személyes családnak, akár nagy gyerekekkel tökéletesen megfelelnek. Én 181 cm-el tökéletesen elférek magam mögött és ott a bővíthető 500 L-es csomagtartó igényes gázos, ollós fedélkitámasztással.
Amiről feltétlenül meg kell emlékezni az a futómű! Brilliáns. Feszes, sportos, de ugyanakkor finoman rugózik. Na nem a magyar tankcsapdákkal teleszórt utakon. A keretsztbordákat, töréseket nem szereti - ott döccen és dobbant, bajban van. De az úthullámokat úgy dolgozza ki ahogy kell. Húzós kanyarokban pedig zéró az oldaldőlés. Éppen a futómű feszessége miatt nem is való rá nagyobb kerék a 16-osnál és /55 guminál. Na jó talán még a 17-es elmegy, de az már szerintem nagyon rázhat idehaza.
A németek nagyot húztak,amikor átvették az Alfa 1.9 JTD Mjet motorját. Ez egy korszakos alkotás! Először - mivel eddig benzines autóim voltak - aggódtam, hogy milyen is lesz a dízel. De most utólag bevallom felesleges volt. Ez a motor bizony elpörög akár 5000-ig is ha kell, és még 4000 fölött sem esik le látványosan a teljesítménye. Persze 2000 és 3000 között mindent el lehet intézni vele, így nincs értelme pörgetni. Csak egy példa 160-nál 6.-ban még éppen 3000 alatt pörög autópályán. Közben a fogasztás 7 liter körül alakul.
Szinte azt lehetne mondani, hogy csend van, mert a szélzaj minimális, a motor halkan morajlik - inkább az út minőségét lehet érezni, illetve hallani a kerekek felől, de ez nagyon útminőség függő - hiába hatalmas malomkerekeken fut.
Gyorsítás közben a motor olyanokat tol az autón, hogy az utasok rendszeresen gyomorproblémákkal küzdenek.
Amit feltétlenül ajánlok hozzá az a teljes ülésállítási funkció.
A 8 irányban állítható deréktámaszos üléseket pazarul be lehet állítani, kényelmesek több ezer km-en keresztül a kevesebb állítási lehetőséggel rendelkező fajták viszont kicsit kényelmetlenebbek. És egy kérdésem lenne azért az Opel felé is - aki limuzint vesz miért nem rendelhet sport ülést??? A kettő miért zárja ki egymást? Ez egy buta gondolat.

- Konkrétan? Semmi!

Opel Hámor - Miskolc

Fenntartási költség (8) Évjárat 2005
Előző autója? 1,8 Következő autója? BMW?? :-)
Verdikt (7.9/10)

Opel Vectra 2002 (2005)