Autók » Opel » Vectra (2002)

Vectra 1.9 CDTI 150 LE

Szerettük a varacskos disznaját!

Bevezetés:
15 éve vezetek, egyedfejlődésem: Trabi (7 évig) - Suzuki Swift (3 évig) - Astra 1,6 (4 évig) - Vectra (2 éve). A vélemények végigolvasása után sajnos nem állom meg, de le kell írnom: röhögőgörcsöm van azoktól, akiknek pl. a Vectra váltó apró kattanása, vagy pl. a hátrapillantó tükör sötétedése, illetve a fényszórók vélt világítási hibája olyan súlyos hiba, hogy képesek ilyen szintű ügyek miatt sárbapocskondiázni az autót. Bizony, hiányzik a tapasztalat: próbáltak volna pl. előzgetni néhány évig Trabival! - valószinüleg ilyen, a szerzőik túl jó dolgát minősítő (szerintem tömény égés!) hibalistát nem írtak volna le.

A lényeg:
A 150 lovas dízel Vectra-t jó, megbízható autónak tapasztaltam. Ha öten ülünk benne, akkor is erős, mint egy bivaly, bár feleségemmel (az autó hangja, viselkedése, és kicsit megjelenése okán is) varacskos disznónak neveztük el. Az úton magabiztosan, robosztusan terpeszkedik, nehéz kizökkenteni. Szerintem nem szerethető, de hát ez is egy közkeletü hülyeség: könyörgöm, miért kellene egy autót szeretni? Vissza a Vectra-hoz: gyakorlatilag - a vezető lábtechnikájának függvényében - bármilyen forgalmi helyzetben királynak érezheti magát a gép sofőrje. A fogyasztása ehhez képest nagyon baráti, az enyémnek 63 ezer km alatt az átlaga 6,7 liter. (Az élet igazságtalansága: bezzeg a Trabim 8-9 litert simán megivott...) Bár az autót nem én választottam (és nem én fizettem ki), de abból a szempontból is jó választásnak tartom, hogy egyszer már megmentette az életünket vaskosságával, ABS-ével, légzsákjaival...

Összegzés:
Hűséges tipus vagyok, ha tehetném, pont ilyen autót vennék magamnak, se rosszabbat - se jobbat. Tulajdonképpen leginkább azért sajnálom, hogy nemsokára felszámolják a munkahelyemet, mert akkor vége lesz a jó világnak - és jöhet egy alacsonyabb szinvonalú/teljesítményű/biztonságú/áru autó a saját pénzemből. Mert egy fél kis lakás árát, azaz kb. 7 millió Ft-ot - bármennyire is meg vagyok elégedve a Vectrával -, autóra sohase szánnék a sajátomból.

- Ami elromlott a két év alatt, az csak az elektronikához kapcsolódik: 1. a tempomat visszajelző lámpája (amelynek hiánya így balesetet is okozott); 2. a keréknyomás ellenőrző műszer; 3. a légkondi illetve a szellőztető berendezés bekapcsoláskor néha "egyénieskedik" (nem indul el csak 1-2 perc után).

Opel Maxabo

Fenntartási költség (8) Évjárat 2005
Előző autója? Astra 1,6 Következő autója? Opel Corsa ???
Verdikt (7.8/10)

Opel Vectra 2002 (2005)