Autók » Opel » Vectra (2002)

Vectra 1,9 CDTI GTS

Gyöngyházfekete nyílvessző

2007. elején vásároltam az autót német importból. Véleményem szerint ezért az árért ez a típus nyújtja a legtöbbet: Óríási méretek, férfias megjelenés, nagyon alacsony, kb. 7 literes fogyasztás városban!!! Nagyon szép sprotos külső (bár ez szubjektív), félbőr fűthető ülések, 17" keréktárcsák, 8 légzsák, 500l-es csomagtartó, amely kiválóan pakolható az 5 ajtó révén. Épp most érkeztem vele haza horvátországból és nagyon szépen tette a dolgát. 1 tank üzemanyaggal közel 1000 azaz egyezer kilómétert tudtam megtenni autópályán 130-140-es tempóval közlekedve. Egyetlen egy hibája, hogy nagyon alacsony az eleje. Igaz van egy kis védő gumicsík, de az szinte minden járdaszegélynél alacsonyabban van. Nesze neked gyári ültetés. Ezt is Németországra találták ki. Egyetlen egy hibajelenség az út alatt mindössze a klíma leállása volt. De ezt is a magyar pancser szerelőknek tudom be, mivel ők nem jöttek rá még az út előtt, hogy hol ereszt a gáz. Mindent összevetve ez egy kényelmes és megbízható autó.

Belekerült még 10000 km és elmondhatom, hogy semmi baja nem volt ez idő alatt. Természetesen a szokásos költségek előjöttek, mint pl. a téligumi és lemezfelni vásárlás, (Így olcsóbb volt, mintha csak téligumit vettem volna a gyári 17" könnyűfém kerekekre 215/50 méretben. Simán ráment egy gyári lemezfelnivel a 195/65/15-ös téligumi is ami mint tudjuk már nem olyan drága mulatság) de ez nem az autó hibájából eredendő költség.
Természetesen elvégeztettem a 100.000 km-nél esedékes vezérműszíj + vezetőgörgők cserét, (60.000Huf) mert nem akartam egy szakadás esetén motort cserélni.
Az autó téli viszonylatban sem fogyaszt többet 7 liternél kizárólag városi használat mellett.
Egyetlen egy apróságot tudnék felhozni "hibaként". Nagyon lassan melegszik be a motor a -7 fokban. Ez valószínűleg nem is tesz neki jót, így télen nagyon óvatosan nem szétpörgetve próbálok vele autózni. Ilyenkor egyáltalán el sem éri a 90 fokos üzemi hőmérsékletet. kb. 80 foknál megáll a mutató. Az ülésfűtés már csak emiatt is erősen javallott a dízel modellekhez. (Feltéve ha nem akar az ember kockává fagyni amíg bemelegszik a motor és elkezd fűteni.) Nem tudom ezt miért nem küszöbölték ki a gyárban egy olyan "kályhás" fűtő megoldással, mint ami a mazda 6-osban is van. Összességében ezen apró kellemetlenségtől eltekintve kiváló autó figyelembe véve a vételárát is. Még sportosnak is mondhatnám, mivel mind menetteljesítményben, mind pedig megjelenésében egy komoly, sportos autóról beszélünk.

Hát bizony 2009 elején eljött a feketeleves. Egyszerre 5 hiba jött ki az autón ami összességében kb. 550 000Ft-ot emésztett fel. Itt jön elő a diesel olcsósága szervízdíjban és egy összegben. Sorrendben: Komplett szívósor csere (220e), komplett kuplung csere (200e), termosztát csere (35e), tempomat kapcsoló csere (20e) és még mindig néha kikapcsol magától, teljes jobb első golyaláb csere, mert a csapágy beállt (80e).

- Klíma (egy csövet kellett kicserélni, de horror áron) az a bosszantó, hogy az ember 3x feltölteti 3*8000=24000 ft-ért és csak addigra képesek rájönni, hogy hol ereszt.
- Komplett szívósor csere (220e), komplett kuplung csere (200e), termosztát csere (35e), tempomat kapcsoló csere (20e) és még mindig néha kikapcsol magától, teljes jobb első golyaláb csere, mert a csapágy beállt (80e).

Fenntartási költség (3) Évjárat 2004
Előző autója? Vectra B 2.0 DTI Következő autója? BMW 520D