Elektronikai hulladék
Eleve előítélettel vettem át az autót, volt egy Kadettem 2 évig, úgy 10 évvel előtte. De úgy gondoltam, a Kadett óta fejlődött a Opel, főleg hogy Vectra. Röviden: tévedtem. A belsejét Günter egy álmatlan éjszakán rajzolhatta egy körsablon segítségével. Fantáziátlan, unalmas, szürke. Nem is értem, hogyan engedhették ezt a digitális muflont sorozatgyártásba. Betettek az elejébe egy ZIL teherautó műszerfalat, kicsit kipofozták, oszt jó lesz az majd'. Hát olyan is lett. Ha egy véknyabb tollat a műszerfalon felejt az ember, és fékez egyet, akkor huss, a toll eltűnik a szélvédő és a műszerfal közötti résben. Nincs nagy gond, mert szélvédő csere esetén készségesen visszadják.
De haladjunk tovább a kínpadon. Az ülés egy tragédia, a háttámla minden komolyabb gyorsítás után hátra ereszkedik 5 cm-t. Akkor lehet újra beállítani. A visszapillantó tükröt sikerült olyan mélyen belőgatni, hogy egy egész buszt is képes kitakarni a látótérből. Ennek köszönhetően 4 autót is összetörhettem volna, ha nincs szerencsém.
Az elektronikáját szerintem az alfától liszenszelik. Ennyi kontakthibát, problémát még a jó öreg átkos beli Daciák sem tudtak produkálni. A toronycsapágyak a féltengely, a generátor, vízpumpa, kuplung pedál rugótőke cserére szorult. Ezek közül a generátor volt a legviccesebb. 10 kilóméter alatt egy zombi letta kocsi. A sebességmérő megállt 70-en, minden kontroll lámpa világított, elment a kormányszervó. Szurkoltam, hogy a szerelőig talán nem fog az arcoba durranni a légzsák. Megúsztam.
Az ötödik ajtó esőben bosszúálló angyalként büntet. Ha kinyitod, az összes víz az ajtóról a csumagtartóba zúdul. Hogy miért? Azért, mert esőben ki az az őrült, aki ki akar nyitni egy csomagtartó ajtót?!
A beltér a hátsó utasoknál minimális. Minek hely az utasoknak? Szenvedjenek! (This is Sparta!) Amúgy minden műanyag illesztés zörög benne. A kőművesek itt felejtettek nálam kicsi kis szintező faékeket, azzal kellett a műanyag elemeket kiékelni. Azóta csönd van az utastérben. Márha nem kell erőteljesebben lassítani, mert akkor a fékek felől olyan hang jön, mintha egy vonat jönne.
A futóműve is jó lenne, de annyira érzékeny a kerék kiegyensúlyozottságára, hogy 10 gramm hibát is komoly problémaként közöl a kormányon keresztül.
Egyedül a motor, amit nem érhet(ne) kritika. De a 150 ezres szervíznél közölték, a vízpumpa könnyezik, ki kell cserélni.
Igaz céges autóként szolgált, de azért többet várna az ember egy listaáron 7 millás szekértől.
- Generátor diódasor, toronycsapágy (2x a jobb egyszer a bal oldalon), jobb oldali féltengely csukló, kuplungpedál rugótőke törés (full pedálsort cserélni kellett !!!), tempomat használhatatlan, javíthatatlan.
Fenntartási költség | (1) | Évjárat | 2006 |
Előző autója? | Mazda 6 CDTE | Következő autója? | Passat 2.0 TDI |