Autópálya a játszótere
Vásárlás:
Egy 206-os Peugeot-m volt, de a sok autópályázás, és 5 személlyel történő utazás miatt fél év után csere-éretté vált. Kritériumok voltak:
Nagy kasznis, 5 embernek kényelmes
Dízel, 100Le felett
Extrák: Tempomat, klíma, szervízkönyv
Ár: Max 2,5 M, vegyék be a Peugeot-t
Max 5 éves, 150 000 km
50 körüli megnézés (Octavia, Superb, Avensis, "alap" Vectrák, Focusok, Passatok), és 4 hét aktív keresés után Debrecenbe mentünk megnézni egy SuperB-t pénteken, és "rossz" kereskedésbe mentünk be (2 volt egymás mellett), és ott állt 3.2M-ért, minden feltételnek megfelelve, 1 kivétellel, ami a legnehezebben áthidalható volt. Családi kupaktanáccsal, és 1 hosszú éjszakai olvasgatás után szombaton foglalózva, hétfőn névre írva átvéve.
Első benyomások:
Legelső, hogy ránézésre hatalmas. 5 ajtós révén a csomagtér óriásinak tűnik.
Első út, Debrecen-Budapest autópályán a 1.4HDi (és az 1.6 Toyota VVTi) után teljesen más. 180 felett kezd zajos lenni, erőből 200 körül kezd kifogyni.
Minden kézre áll, azonnal tudni mi hogyan működik.
Motor-váltó:
1.9 CDTi Fiat eredetű 150Le, 320Nm. Szabályosan közlekedve, nem autópályán kihasználhatatlan. 6 sebességes váltóval, 110-nél forog 2000-et. 2-ban 80ig elmegy, 4000 felett sem fogy ki az erőből, pirosig tisztességesen húz, csak a brutális nyomaték miatt nem érdemes ide kergetni. Indulástól 1500-nál felváltva is már feltartanak, 2000-ig húzatva már állva hagyunk mindenkit, pedig itt kezdődne a nyomatékcsúcs... Autópályán 130 olyan, mint más autóban a 60-70, 180-190 táján kezdi érezni az ember, hogy halad. A váltó pontos, gyors váltásokat könnyen veszi, hátramenet mindig egyből megvan. Egyedül hidegen 1-esbe nehéz betenni. 4-et szereti igazán, ekkor 30-35 körültől (kuplung nélkül) lehet gyorsítani egészen 160-ig. 6.ban 50-el haladva alapjáraton szépen jár nem ráz-nem szenved, ami sok embernek volt meglepő. Finom gázzal ki is lehet gyorsítani. A motor rendkívül kulturáltan jár, csak hidegen van dízel hangja, az is hamar eltűnik, ha szól valami zene, szinte hangtalanul lehet suhanni. Húzatva sem lesz csúnya, de azért nem egy V8 benzin. Turbó fütyülése különös élvezetet okoz, lehúzott ablakkal, "kár", hogy 2000 felé kell pörgetni, hogy hallható legyen. A vége óra szerint 230, valóságban 215-220 környékén lehet.
Egy kis összehasonlítás még a konkurensektől:
Vectra, 1.9, 150 Le, 320Nm
Mondeo, 2.0, 130Le, 330Nm
320d, 2.0, 150Le, 330Nm
C200CDi, 2.2, 122Le, 270Nm
Futómű, fékek:
Gyárilag ültetett és keményített GTS futómű van az autóban. A jó magyar utakon kicsit feszes, de a nagy úthibákon keresztül sem üt fel, cserébe kanyarban nem pattog el, jó úton pedig hangtalanul siklik. A fékek brutálisan lassítanak ha kell, de jól adagohatóak. Egyszer sikerült elérnem, hogy túlmelegedjenek, de 5 perc alatt 3x kellett 200 körülről szinte állóra lassítani, talán elnézhető.
Kényelem:
A német mérnökök elhalmoztak minden jóval: kétzónás digit klíma, elöl-hátul parkradar, tempomat, esőérzékelős ablaktörlő, 4 elektromos ablak - mindenhol automata le-fel!, el. tükör, hátul ülőknek külön 3,5 jack csatlakozó, ahonnan mást tud hallgatni, mint az autóban szól, 12V-os csatlakozó is jutott, 12 légzsák, xenon fényszóró, menetstabilizáló (télen, és nagy sebességnél is nagyon hasznos, csak akkor kapcsol be, amikor már nagyon kell, enged egy kis "játékot".
A belső tér bézs színű, hihetetlen, mennyire feldobja a fabetéttel a belteret.
Méretek:
Hosszúság: 4,61 m
Szélesség: 1,8 m
Magasság: 1,46 m
Saját tömeg: 1531 kg
500 literes csomagtér, síalagúttal, nyíló üveggel. Akinek kevés, vegyen teherautót, személyautóban nem sok nagyobb van. 5 személynek is kényelmes, de a középső könyöklő miatt 4 embernek az igazi. Hátul a lábtér teljesen hátratolt első üléssel is elegendő nekem (majdnem 190 centi vagyok)
Fogyasztás:
90 -el haladva: 4,5
110-el haladva: 4,6
130-al haladva: 5,2
150-el haladva: 5,5
180-al haladva: 6,2
200-al haladva: 7,0
Budapesten dugóban araszolva, átlagban: 8,0
500km autópálya + 250 km dugó + 250 km "vidék" -> 6-6,5, pedig nem szoktam tötyörészni.
Érdekes, hogy a tempós haladással nem nő igazán a fogyasztás, de a dugóban araszolást nagyon nem szereti.
Karbantartás, költségek:
Az elromlottaknál felsoroltam mindent, egyedül a 120 000es szervíz költségét sokallom, meg a gázolaj árát, de ezzel nincs mit tenni. A fogyasztás több, mint a 206-sé, de van egy kis erő és méretkülönbség, szerintem így is kifejezetten alacsony.
Egy 2000-es benzinessel kb 9 literes fogyasztással járnék, így kb 600 000 Ft-ot spóroltam egy év alatt a dízel léte miatt. Pluszban rákölteni pedig nem nagyon kellett.
Olajat 15 000-ként cserélem, és Shell-es gázolajat kap. A Lukoil-t párszor próbáltam, de érezhető a különbség a Shell javára, azt a 2 Ft/litert megéri.
Összegzés:
Mindenkinek ajánlott aki egy nagy és kényelmes autót szeretne. Jelenleg már 2M körül találni hasonlókat, így nagy értékvesztéssel sem lehet számolni.
Extrában minden benne van, ami egy autóba kellhet, autópályán, emelkedőn benzines ellenfele nem nagyon van, ha valaki tud tojással vezetni, pedig kifejezetten takarékos.
- Bal első tompított fényszóró - Jobb első helyzetjelző - Jobb hátsó ajtó kábelköteg (2 000 Ft) - Ékszíjfeszítő-tárcsa (18 000 Ft) - 120 000-es nagyszervíz (~100 000 Ft) - Hátsó fékbetétek (40 000 Ft) - 4 olajcsere szűrővel (20 000 Ft / csere) - Klmíatisztítás, gázfeltöltés (8 000 Ft) - 4 db Hankook Winter Icept Evo (80 000 Ft)
Kiss Ferenc BalkányIsmerős, így gyorsan és jól dolgozik, eddig minden autóval hibátlan munkát végzett
Fenntartási költség | (3) | Évjárat | 2008 |
Előző autója? | 206 1.4 HDi X-Design | Következő autója? | 320d |