Nem egy villám, de jó nagy
A kocsit nem régen vettem egy ismerőstől megbízható forrásból és a kocsiban lévő km. valószínűleg annyi is mint amennyit az órája mutat. Az előző (első) tulaj gondos gazdája volt (ritka az ilyen) rendszeresen vitte szerelőhöz a megfelelő időközökben, a belső állapotából ítélve vigyázott rá, talán ezért is mertem megvenni, noha nem igazán ezt az autót kerestem.
Az előző autóm egy Alfa volt 133 lóerővel az 1000 kg alatti kaszniban ez pedig majdnem velem együtt egy két cuccal együtt, teletankolva majdnem eléri a 1.7 tonnát amihez jön 101 paci és 210 NM nyomaték. Emiatt érthető, hogy az Alfa egy izgalmas autó volt, imádtam a boxer hangot viszont ez az autó a maga lóereivel nem igazán borzolja a kedélyeket. De nem is erre való. Mivel családos ember lettem kellett egy nagyobb autó, amibe a babakocsi meg minden egyéb befér és nem a gyorsulás meg az élvezet a fontos, hanem a nagy belső tér és a biztonság. Az enyémben van négy lufi, ABS, szóval ha a mai új autókhoz képest nem is olyan pöpec, azért nagyobb biztonságot nyújt mint az Alfa.
Amit nagyon szeretek benne: a fogyasztása 5 és 5.5 között változik (ez van most nyáron, majd télen 1 literrel kb több lesz) Igaz, hogy én már lenyugodtam, engem nem zavar, ha egy ezer köbcentis Szuzuki üveghangon megelőz 100 nál, én kb ezzel a tempóval használom városon kívül de a fogyasztása akkor sem változott lényegen, amikor autópályán tartósan 130 körül uzaztunk.
Most nyáron egy 800 km es szakaszt (oda vissza) fele klímával, a hátulja dugig pakolva, két felőtt egy gyerek kombinációban is 5.5 volt a fogyasztás. Szóval Ekkora testhez képest ez egy kellemesen jó fogyasztás.
A másik amit szeretek benne: a hely - Én sem vagyok kicsi, de kényelmes a lábtér, fejtér is, hátul giga nagy bőrönd, jó nagy babakocsi összecsukva, vagy 6 sportáska megpakolva kajával ezzel azzal (asszony pakolt:)) hűtőláda, matrac a gyerekágyba, összecsukhatós gyerekágy, meg még sok szir szar, de minden befért!!!.
A klímája kiváló, nagyon rövid idő alatt lehűti a felmelegedett kocsit, úgy minden jól működik rajta, nincs igazán olyan alkatrésze, amely hibás lenne, de ez a kocsi akkor sem vált ki az emberből olyan intenzív érzelmeket, csak olyan összecsizsolódós barát lesz belőle, akiért annyira nem lehet rajongani. Váltó szerintem jó, precíz, soha nem váltok félre, fékek elfogadhatóak, futóműve szerintem kellemes de nem ring az úton, amolyan németesen pattogós, de nekem jó.
Na kb ennyi.
u.i. Olvastam erről a kocsiról, hogy az adagolója beadhatja az unalmast, de eddig ettől megkimélt a sors. Remélem ezután sem lesz ilyennel szerencsém.
Összességében azt hiszem kezdem megkedvelni azt a paripát.
20.000 Km el később.
Még mindig jó szolgálatot tesz a vas, eddig nem romlott el rajta semmi, de nem is használjuk nagyon intenzíven. Azt hiszem éves szinten 25 eKm nem mondható soknak. Minden teszi a dolgát a kocsiban és én ezt szeretem benne: megy, nem fogyaszt sokat és szerencsére az adagolóval sincs semmi gond. Egyenlőre.
Úgy tudom, hogy az ebben a kocsiban lévő ecotech motor hajlamos enni az olajat. No az enyém is csipegeti. Nem vészes, de azért már egy jó liter olajat utána töltöttem majd 25 eKm után. Ez van. De ezen túl nem tudnék sok minden rosszat mondani róla, a fogyasztása természetes módon kicsivel több mint nyáron volt, de normál 6 liter vegyes, most télen túlnyomó részben városi használattal.
Télen is mindig pöccre indult, a legnagyobb hidegekben is gond nélkül. Talán csak annyi az észrevételem, hogy mintha egy kicsit lassan melegítette volna be az utasteret, azt hiszem a motorja is lassan melegszik egy kicsit.
Nyekregni csak egy nyekerek: a generátor csapágya nem vészesen, ez majd cserés lesz (vagy az egész generátor még nem tudom) Futómű OK, szilentek OK. Nem villant kontrollámpa egyszer sem, égő nem égett ki, teszi a dolgát.
Azt hiszem jó kics családi kocsi ez.
- Egyenlőre nem romlott el rajta semmi, de még nincs is nálam a paripa régóta
Bejáratott, megbízható (magán) szerelő
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1999 |
Előző autója? | 33 1.7 16V | Következő autója? | nem tudom, marad remélem ez sokáig |
Verdikt | (7.2/10) |