Bírja a gyűrődést
Először egy kis kitérővel kezdeném. Mielőtt megvettem a jelenlegi kocsimat, előtte vettem egy 98-as 16v-és Vectrát. Mikor elindultam vele haza, 20 km után elment egy henger. Először csak dugulásra gyanakodtam. Irány a márka szerviz. Ott a szaki már mondta is, kipufogószelep törés, egy tört el, valószínű gyárhibás lehetett. Mit tegyek? Hívtam a kereskedőt, ő javasolta, hogy megcsináltatja. A szervizben mondták, ha már szét van szedve az egész sort kéne cserélni. A kereskedőbe nem bíztam, úgy hogy az egész autóvásárlás vissza lett mondva. Ezek után egy kicsit elpártoltam a Vectrától, de ennyi pénzért más normálisabb kocsi nem jutott eszembe, esetleg az Octávia, de annak a belseje teljesen elriasztott. Aztán csak Vectra lett, méghozzá a 8v-és változat. A családnak volt egy 1.6-os 8v-és Astrája azon láttam, hogy mennyire bírja a motor.
Nekem nagyon bejött a Vectra, nagyon megbízhatóan viselkedik, csak az a generátor hangja van, amivel már 30000 km óta járok, de nem befolyásolja a működést. Meg az izzók gyakori cseréje, de mostanában már az se fordul elő. Egyébként csak a kopó alkatrészeket kell cserélni. Az olajat ez is eszi de nem vészesen. A fogyasztást 6,5 literre is ki lehet hozni, persze klíma nélkül.
Ami a legnagyobb gondom az a kevés lőerő sajna. Jól megy meg minden, de inkább csak a lendület autózást teszi lehetővé. Időközben a távirányított is megcsináltattam, csak rá kellett hangolni a frekvenciára, ezt egy köszönömmel megúsztam. Az utángyártott alkatrészek igen jó árba vannak. Egyszer egy kő beverte az egyik indexemet, mentem bontóbba nézni és ott 500 ft-al adták volna olcsóbban, mint az újat, ami 2000 ft körül volt.
A másik nagy előnye, ha előfordul kisebb hibája nem kell szerelőhöz szaladni, otthon is el lehet végezni az apróbb munkákat.
A kocsit egyáltalán nem kímélem.
- Bal első ablak tekerő kipattan, beragasztottam, ment hátra. (pillanat ragasztó - 70ft)
- Így vettem: Klima ereszt, távirányítású kp zár, kijelző.
- Nekem jött elő:
- Valamelyik generátor hangoskodik, de azóta is úgy járok vele. Jobb első izzó párszor kiégett.
Rakamaz, maszek szerelő. Pontos, gyors, és főleg olcsó!
Márka szervízbe csak a hibát feltárni viszem, ott meg ismernek, megmondják ingyen. A szerelő ott nagyon ért a dolgához, csak az a drága óradíj.
Sárospatak.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1996 |