Autók » Opel » Vectra (1988-1995)

Vectra Vectra2000

Drága hobbi: ha volt egy álmunk és sok az időnk

Üdv az olvasónak!

Néhány éves álmodozás és rengeteg gyűjtögetés után sikerült megvennem életem első autóját: egy bordó színű Opel Vectra2000-t, vagyis egy kétliteres, benzines, szívó erőforrással ellátott szépséget, elsőkerék hajtással. Némi nézelődés után esett erre a döntés, mert akkoriban ez volt a legjobb állapotban - látszólag. Az ugyan nem derült ki, hogy a többinek mi volt a baja, de ezzel volt munka az tuti. Persze a mai napig sincs teljesen kész, kell még pár év és legalább ugyanennyi pénz, de inkább több(a tökéletes gyári állapothoz). Akinek elég 150-170 lóerő az ne vegyen négykerék meghajtásút, hacsak nem az a szíve vágya.
Idestova két éve van a tulajdonomban és ezalatt ráköltöttem immár kb fél millió forintot - bár hozzá kell tenni, hogy elég maximalista vagyok az állapotot tekintve. Alapvetően jól felszerelt, bár sajnos se a tetőablakot, se a klímát nem kérték hozzá anno svájcban. A kényelem és a helykínálat jó, ha nincsenek kiülve akkor a Recaro ülések is nagyon kényelmesek. A csomagtartó csak átlagos ebben a kategóriában, nem túl mély(a 4x4 futómű miatt), de 4-5 főnek egy hétre is elég lehet.
A motor megfelelően mozgatja a kocsit, aki szeret gyorsan és dinamikusan menni, az szeretni fogja. Alacsony fordulaton jobban húz a 8 szelepes verzió, de felül egyértelműen győz a 16 szelep. A fogyasztása meglepően jó egy jó állapotú motornak, amilyen az enyém is. Alapméretes dugók és gyűrűk vannak még benne, 283 ezer kilométer után azonban még mindig hozza a gyári teljesítményét padon mérve is. A fogyasztás benzinnel 5,6 és 11 liter közötti, még akkor is ha sűrűn elgurul a gyógyszer, ennél följebb csak tartósan magas igénybevételnél mehet - versenyen vagy idióta, állandóan üveghangon kínzó gyökerek alatt. A fékekkel akadhat olyan gond, hogy a gyorshajtók kevésnek vélik, vagy akik sokat utaznak tele autóval. Ez orvosolható másik betét használatával vagy másik tárcsával.
Aki ilyen autóba akar beülni, annak tisztában kell lennie a típushibákkal, amelyek legköltségesebbje a karosszéria rohadása. A mellékelt képeken látható pár "nyoma" a korróziónak. A láthatókon kívül a hátsó nyúlványok és a taposók javítása is szükséges - különösen a '92 előttieknél -, ám ha egyszer rendesen megcsinálják őket, akkor aligha kell tartani attól, hogy út közben bármit is elhagyunk. Alapvetően filléres az összes alkatrész, kivéve az ehhez a motorhoz valókat - pl vezérlés. Tuning alkatrészekből is bőven van, de én a gyári külső-belső híve vagyok egy ilyen viszonylag ritka és számomra nagyon szép autó esetén. A javítási lista lentebb található, ezek nagy része nem volt csereérett, csak én akartam így.
Immáron lassan egy éve száműztem a tankból a hagyományos üzemanyagot és helyére E85-öt tankolok. Ezzel az alternatív üzemanyaggal 6,8 és 13 között fogyaszt, viszont erősebb(méréssel alátámasztva) és olcsóbb a fenntartás is. Ezen kívül sokkal kevésbé terheli a környezetet, mint a hagyományos hajtóanyaggal hajtott társaik. Aki nem csak kérkedni akar a hibridjével, mint az IKEA, az tankoljon benzin helyett etanolt... Az átalakítás kb. 15e forintból is megúszható, ami gyorsan megtérül tekintettel az etanol árára. Gondok az átalakításból adódóan csak a kötelező benzinszűrőcsere terén volt, de ez 2e forintos tétel, ami benne van a feljebb említett összegben. Mindenkinek csak javasolni tudom az E85 használatát, autótípustól függetlenül.
Alapvetően örülök, hogy megvettem a kocsit, sok kellemes és még több drága kalandon vagyunk túl, de a mai napig el nem adnám, remélhetőleg soha nem is kell majd. Akinek van ideje és ambíciója, az jó állapotban tarthatja és az Opelos társasági élet is magas szintű és széles körű kis országunkban, egy segítőkész és jó csapat tagjai lehetünk köztük.

Az átalakításról és autóról bővebben az Auto2 2010 márciusi számában, az etanol.blog.hu-n és más autós portálokon is olvashat még az érdeklődő. Szívesen segítek az etanolozás terén annak, aki megkeres.

- légtömegmérő - olaj+szűrő+légszűrő csere 3 alkalommal - alapjárati motor - fékbetétek - első+hátsó féktárcsa - kézifékpofa - elosztófedél+rotor - fojtószelep jeladó csere - benzinszűrő - generátor felújítás - első toronyszilent+csapágy - új lengéscsillapítók - első lengőkar szilentjei - hengerfej felújítás kompletten - új tömítések(szívó-kipufogó, hf, szelepfedél) - új deklitömítés(xev) - - Néhány ár közelítő jelleggel: - fék kompletten: 15-60e +szerelés - hengerfejfelújítás mindenestől: 50e +szerelés - karosszéria fényezés nélkül(küszöb,ívek,taposók,nyúlványok): 150-300e - komplett futómű minden kopóalkatrésszel: 100-130e szereléssel

Ismerőshöz, de a nagy részét itthon

Kasznimunka Szfehérváron ismerősnél

Fenntartási költség (9) Évjárat 1989
Előző autója? Következő autója? van pár terv, de ez megmarad
Verdikt (9.2/10)

Opel Vectra 1988 (1988 - 1995)