Autók » Opel » Meriva (2003-2009)

Meriva 1,6 16V Z16XE

Kis családi mindenes

A kocsit alapvetően azért vettük, pontosabban azért épp Merivát vettünk, mert amig 2 főnek a Kadett még jó volt (bár már kissé öregecske volt), addig a csalárbővülés miatt szükség lett egy kényelmesebb, és legfőképpen biztonságosabb egyterüre, amit a párom is szivesen vezetne, amikor neki kell a gyerekkel autóznia.
Mivel a vásárlás időpontjában a Merivák még 4 Mft körül voltak újonan (most már 3 körül is lehet kapni), és a családi kasza max 2,5 MFt-ig bírt el egy újabb járgányt, ezért kénytelen voltunk használ autót venni. Mint köztudott, a használt autó mindig lutri, így elég sokáig válogattam (kb 2,5 hónapig), de még így is volt mit javítgatnom.
Amugy az autóval meg vagyunk elégedve, a nejem egyszerűen ímája,én, mint szerelő, sokszor kritikus szemmel nézem a viselkedését, de azért szeretem.
Alapjában véve mindekinek csak ajánlani tudom.

- Mivel az autót használtan vettem (ép akkor lett 2 éves) egy olyan tulajtól, aki egyáltalán nem foglalkozott a karbantartással, csak hajtotta, és mivel szerelőként kényes vagyok arra, hogy a saját járgányom tökéletes legyen, több cserét is hajtottam végre rajta:
- egyrészt kicserltem az első teleszkópokat egy jó minőségű Monroe Reflex tip. gátlókra (a régieknél a beépített csapágy egy kicsit megkopott a Pesti utaknak köszönhetően, ezért egy kis oldalirányú kotyogás jelent meg), továbbá cserélnem kellet 1 db axiális kormányösszekötőt és állítani a kormánygép támcsapágyán is.
- Ezen kívül, mivel a járgányt a nejem is gyakran használja, beépítettem a tolatóradart, egy GSM riasztót (mivel csillaggarázs alatt éjszakázik a kicsike), tempomatot, továbbá beépítettem az eBay-en vásárolt grafikus kijelzőt is , így aktiváltam a beépített fedélzeti számítógépet is.
- Továbbá egy kis motorvezérlő elektronika berhelésel finomítotam az autó viselkedésén (u.n. chiptuning, bár az igazi tuninghoz semmi köze, de ez már szakmai dolgok :-) ).
- Ami még hátra van, az a belső műanyag panelek ciripelésének elhárítása, de hát - ÁLDJUK az autógyártót műanyag őrületét...

Gépészemérnökként és autószerelőként nem engedem, hogy akár milyen béna márkaszervizesek belepiszkáljanak, én javítom a saját szervizemben, megvan hozzá minden felszerelésem.

Fenntartási költség (7) Évjárat 2004
Előző autója? Kadett Következő autója? Toyota RAV4