Autók » Opel » Kadett (1984-1993)

Kadett 1,3

Egy Csepp Jószág

A járgányt nagyapám hozta, amikor 3 hónapot dolgozott kint dájcslendban, kéthavi jövedelméből vígan megvehette...ekkor ugyebár 2 éves volt a jószág, 100000 km-el benne. Az egész család beleszeretett a háromajtós, tűzpiros, gyári Hella-spoilerekkel felszerelt dögös járgányba. Papuska ezt használta "ünnepi" autónak a Szamara mellett, amúgy plédekkel letakarva állt a garázsban. A mai napig érezni vélem azt az illatot, amit anno kisgyerekként... 9 évig volt ebben a státuszban, ezalatt alig 2000 km lett bele rakva, sőt, annyira használaton kívüli, féltett járgány volt sokáig, hogy egerek vették birtokukba a motorteret és szétcsócsálták a vezetékeket... Emléxem, amikor 1996-97 környékén műszaki vizsgára vitték, a szerelők nem akarták lehinni, hogy bezony, ez már egy tinédzser autó.

Aztán nagyapám halála után az autó a mi tulajdonunkba került, és 10 év alatt beletettünk közel 140000 (többek között 6000 km-es erdélyi, 4000km-es horvát körutazás minden gond nélkül) km-t. Nagyon szeretjük, a mai napig megállja a helyét az utakon. A formaterwezés szerintem az utóbbi évtizedek legnagyobb remekműve-a háromajtós legalábbis biztos. Bár az 1.3 as motor nem éppen rendkívüli dinamikájáról híres, de nagyon szeretem vezetni. Ez még egy olyan autó, ami közvetlen kapcsolatot biztosít az asztfalt és a vezető között, semmi feleslegs elektronika, és könnyedén elromló sallang. Éppen ezért, a kisebb és közepes nagyságrendű javításokat még "home made" módon is kivitelezni tudtuk. Nagyobb gebaszt a vezérműtengely elkopása okozott 20 év és 240000 km után, meg lakatolva lett a két küszöb és a két hátsó kerékív (erre még nem adtak x év átrozsd elleni garanciát, de 15 évet így is kibírt). Amúyg pedig egyéb kopó-fogyó alkatrészek.

Pár éve mint második családi autó, főleg én közlekedem vele, és sokkal jobban szeretem, mint a pl. a Nubiránkat. Alacsony építésű, sokak által keménynek mondott, de szerintem inkább sportosan pontos futómű, olcsó üzemeltetési költségek, alkatrészutánpótlás...nna, eccerűen a szívemhez nőtt, maximum a hőn áhított volgáért lennék hajlandó megválni tőle! :D Autópályán simán tudja tartani a 130-140-et, de a mai benzinárak mellett inkább kímélősre fogom a dolgot, amúgy évszaktól és strapától függően 6.5-8 között tartható a fogyasztás.
Az első, gyári üléseket nagyon szeretem, kényelmesen el lehet feküdni benne vezetés közben, órák múlva sem lép fel seggzsibbadás, lábgémberedés, bár a hátsó fertály inkább csak 4 embernek ideális, főleg hosszabb távra. No, és a csomagtér, amelyben minden további nélkül szállítható a 120 literes boroshordó, vagy akár a hátsó üléssort lehajtva a a kétajtós szekrény...

Ha mai is gyártanák, akkor valószínűleg a következő, újonnan vett autóm is ilyen lenne!!! :D

Sz. B.

- Termosztát, generátor, gyújtáskapcsoló elfáradása, vezérműtengely bütykeinek kopása, hátsó kerékívek és a küszöbök rozsdavirágai, egyéb apró-cseprő fogyó dolgok-egy ennyi idős autónál még szép hogy ezeket csrélni kell!

öschmerős...illetve amit csak lehetett, én reparáltam rajta atyai segédlettel

Fenntartási költség (9) Évjárat 1986
Teljesítmény (6) Km vásárláskor 102000