A füstölő, de megbízható
Első autóm ez a dízel Kadett, sajnos megvételkor túl engedékeny és elfogult voltam, hibáiból kiindulva a feléért is megvehettem volna. Na mindegy, végül is lett egy autóm. A történet az önindítóval kezdődött, meghalt. Nem került sokba, de annál több bosszúságot okozott az első hetekben, a javításig. Már pár hónap és az első tél után nagyon elkezdtek rohadni a küszöbök és a hátsó sárvédők, amit muszáj volt kijavíttatni a műszaki előtt, és ha már az ember költ az autójára, akkor az legyen normálisan megcsinálva. Ez volt tulajdonképpen a legnagyobb kiadás, de most nem rohad. Egyébként az autó még nem hagyott ott sehol (az öndító meghalása után is csak lejtőre kellett állnom, és a 850 kg-os könnyű kasznit egyedül megtolva beröffenteni:). A fogyasztása nagyon jó: 800 km-t megyek egy tank gázolajjal (40 l.), és csak utána megyek el tankolni. Egyszer próbából Tesco olajat raktam bele fele-fele arányban, nem volt semmi baja az autónak, ugyanúgy ment, kicsit lassabban (-5 km/h), viszont a szaga három büfékocsi sültkrumpli szagával vetekedett. Ezt pedig megérezhetik az illetékes elvtársak, és a büntetés nem hiányzik. Azóta csak 1 litert rakok egy tankhoz, csak azért, hogy ne koromfekete füst jöjjön a kipufogóból (előre és utólag is bocsánat a mögöttem jövőktől:) A szerelőm állított a gázolajnyomáson, hogy ne füstöljön, de én visszaállítottam, mert az autópályán ötödikben nem tudtam felmenni az emelkedőre, Budán az emelkedőkön kettes fokozatban is kuplunggal kellett rásegíteni. Vagyis az 55 lóerőből legalább 10 eltűnt. Egyébként viszonylag jól gyorsul, a pályán könnyedén megy 140-et, előzésnél 150-160 is kijön belőle (170 az eddigi csúcs, bár állítólag 10%-ot csal az óra). Egy kicsit feldobtam az autót, hogy ne legyen átlagos: fóliák körbe az ablakokon (32 ezer), csomagtartón fölül spoiler (fényezéssel 8 ezer), matricák az oldalán és elöl a logó helyett (5 ezer), fehér index elöl (6 ezer), sötétített lámpák hátul (én csináltam, a spray 1 ezres), egy sportkipufogó (15 ezer), 15"-os fehér alukerek (50 ezer), és egy kis alurácsozás a lökhárítón (saját készítmény). Kényelmi szempontból elöl elég rossz volt. Egy hosszabb úton a nyakam 5-ször elzsibbadt. Na ezért cseréltem ki az első üléseket 5 ponton állítható Vectra GT kagylóülésekre (tökéletes állapotú, bontóból 40 ezer). Így már kényelmes. Az utastérben elég nagy a zaj: a motor is, mostmár a kipufogó is, a nagy kerekek is, a szél is. Ezt kompenzálva szolgál a 4 hangszóró és a CD lejátszó (27 ezer az egész, mind LG). A fűtése jó, elektromos hibája még nem volt.
Összegezve: ez egy tipikus autó kevés pénzű fiataloknak, akik beérik kevesebb lóerővel és gyorsulással is, vagy második autónak a hóban lévő csapatáshoz. A motorja strapabíró, fogyasztása kiváló, a lakatosmunkákat pedig el kell végeztetni:)
- Önindító-felújítás: 8 ezer, hűtő csöpögött: 15 ezer, fékmunkahenger, jobb első lámpa beázott:8 ezer (új), gömbcsuklók-gömbfejek: 2-3 ezer darabja, ablaktörlő szerkezet elkopott-bontóból 2 ezer, rohadás hátsó sárvédőknél+küszöböknél: lakatolás+javítóívek+fényezés=140 ezer, fékcsövek: pár ezer, kuplung tönkrement, teljes csere: 20 ezer, hűtő gomba: 1 ezer, kormánykerék gumija forgott a kezemben (bontóból Astra kormány 5 ezer).
Major Zoltán - Tác
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1987 |