Autók » Opel » Corsa (1993-2000)

Corsa 1.0 12V Advantage

Tipp: Limitált szériák Németországból

A Corsa B megbízható és környezetbarát autó, de semmiben sem kiemelkedö. Mai, 2009-es mércével elavultnak és igénytelennek tünik, az utcán kapott fogadtatás ennek megfelelö. Mégis kitünö választásnak tartom, mert a facelift után bevezetett háromhengeres motorral takarékos, városon belül dinamikus, és a Németországból alacsony regadóért behozható limitált szériák gazdagon fel vannak szerelve.

Két 1.0-s Corsa B van a családban, az egyiket 2007-ben hoztam be Németországból és azóta használom, a másikat nagypapám vette újonan 1998-ban. Mindkét autó megbízhatónak bizonyult, eddig egyedül a légtömegmérö romlott el az enyémben. Édesanyámnak jóval újabb Corsa C-je van, amihez már ki kellett hívni a „sárga angyalt“: ö is Corsa B-vel jött.

A katalógusban leírt 5,7-es vegyes fogyasztást egyszer sikerült elérnem egy aránytalanul drága benzinadaléknak köszönhetöen - a valós fogyasztás 6,5 és 6,8 liter között alakul. Városi forgalomban nem érzem lomhának az autómat, pedig papíron a legalacsonyabb teljesítményü autó, amit életemben vezettem. A dinamikus érzés onnan ered, hogy az 1998-ban megjelent három hengeres változtatokba az Astra G sportváltóját szerelték be, aminek hosszú az elsö fokozata, ezért jól ki lehet húzatni.

A Németországban évröl évre megjelenö limitált szériákban (Advantage, World Cup, Edition 100, Edition 2000) volt tetöablak vagy manuális klíma, EPS (sebességfüggö szervokormány), 14 collos alu felni, ABS és meglepöen jól szóló gyári kazettás magnó. A Corsa Viva Open-nek teljes méretü harmonikateteje és gyári spoilere is volt. Na ezekért a limitált szériákért érdemes kimenni Németországba. Ráadásul Németországban a kis értékü használtautók mellé is odaadják az elözö tulaj télikerék szettjét. A kinti utak, felhasználó-mentalitás és szerviz-színvonal miatt egyébként is csak külföldröl veszek használt autót. De megértem azt, aki nem így gondolkodik, mert itthon többhónapos sorbanállást jelent minden magánbehozatal.

A magánimportról: Aki belevágott, lesznek olyan pillanatok, amikor megbánja, de ha végigcsinálta, örülni fog, hogy van egy magyar átlagnál megbízhatóbb és jobban felszerelt autója ugyanannyiért. Nem tartom magam sem müszaki beállítottságúnak, sem kimondottan talpraesettnek, de végigcsináltam. A Corsamra 164‘670 Forint volt a regadó. 70‘000 Forintra számítottam, mert a Corsa 1.0 károsanyag-besorolása D4-es, ami a német kereskedö szerint EURO 4-est jelent. A magyar hatóságok szerint csak EURO II-nek felelt meg. Utána néztem: a D4 és az EURO4 besorolás határértékei azonosak, viszont a D besoroláskor a meleg motor értékét mérik, az EURO besoroláskor pedig hidegen, beindítás után azonnal mérnek. Ezért lehetséges az, hogy egyes modelleknél a D4 bizony EURO II-nek felel meg. A regadón kívül egyébként sok más költésge is van a magánimportnak, összesen közel 300‘000-re jött ki utazással, német exportbiztosítással és ideiglenes rendszámmal, a szerzödés hivatalos fordításával, itthoni müszakival, zöldkáryával, származásellenörzéssel és eredetvizsálattal, törzskönyvvel, rendszám plusz matricákkal, illetékkel, átírással, elsö félévi kötelezövel együtt – bár ennek egy része hazai vásárláskor is fennáll. Az itthon befizetett pénz egy részét vissza lehet nyerni úgy, hogy a német kereskedönél az exportra hivatkozva alkudunk. Az export autókra nem vonatkozik a Németországban kötelezö 6 hónapos használt autó garancia, tehát ha vásárlás után azonnal kivisszük az autót az országból, átvállaljuk a kereskedö rizikóját. Ez tapasztalatom szerint megér neki 10 százalékot a már amúgy is lealkudott árból. Ha viszont nagyon megkönnyebbül az „export“ hallatán, az gyanús, mert azt jelenti, lesznek javítások a kocsin.

A Corsa B behozatal hátránya, hogy a Magyarországon eladott példányokat visszahívták és a rossz úthálózat miatt utólag keményítették az üléstöméseket, de a Németországból saját szakállra behozott autókban a német utakhoz puhított „fotelek“ maradtak.

Az 1 literes Corsa B több tekintetben is úttörö volt tíz évvel ezelött. Ma már több gyártónak is van három hengeres motorja és ECOTEC-hez hasonló marketing-szava a környezetkímélö technológiára. A sebességfüggö szervokormány és a baleset esetén visszaugró pedálsor még ma is ritka típisjegynek számít a kiskategóriában. Kívülröl mindez nem látszik rajta, söt, a lámpánál az autós társak inkább egy újtípusú furgon mögé állnak be, mint egy „1.0 12V“ feliratú Corsa mögé. Kevesebbet mutat, mint ami, ezért viszonylag olcsó. Aki 800‘000-ért megbízható, környezetbarát és jól felszerelt autót akar, és nem tartja fontosnak a villogást, nézzen körül a Corsa 1.0 limitált szériák között a német használtautós oldalakon, de ne hagyja ki az összehasonlításból a Nissan Micra 1.0 Marco Polo/Night Fever/Indian Summer-t és a Renault Twingo Liberty-t sem. Ennél alacsonyabb költségvetéshez ajánlom a Corsa Atlantát 1996-ból.

- Légtömegmérö: 84´000 Forint

Schiller Opel, BP 13. ker. Dráva utca

Fenntartási költség (9) Évjárat 1998
Megbízhatóság (8) Vezetett km 20000
Előző autója? Twingo 8V Liberty Következő autója? Suzuki Vitara
Verdikt (6.4/10)

Opel Corsa 1993 (2000 - 2000)