Cammogva ordító matchbox
Pozitívuma az, hogy hátul kényelmesebb, mint egy előző generációs swift. Télleg semmilyen komoly gond nem volt vele, igaz kímélte az előző tulaj (öreg bácsi). Nem rozsdásodik, csak a kipufogó, igaz mindig garázsban aludt. Szerintem aranyos kisautó, szebb, mint a swift.
Motor, erőátvitel: 45 lóerő - röhej, fogyasztás 7liter körül, télen és taposva fölötte: még nagyobb röhej. (update: kímélve lemegy 6 literre még az alá is, csak tényleg nem szabad nagy gázt adni és pörgetni). Hangos a motor, főleg hidegen dízeles a hangja (ez közben kiderült, a hydrotőke probléma miatt lehet) közepes fordulaton húz csak. Lomha 1200-es, nem is hinném, hogy ekkora motor van benne. Az 1.0 12V 10 lóerővel erősebb. Nyilván ezt a motort a legolcsóbb előállítani.
A váltó hosszú úton jár, igaz elég egyértelműen. Hidegen nehezen kapcsolható, nyilán a váltóban levő olaj dermesdtsége miatt, 1-est nehezen veszi, ha lassítok, és egy nagy emelkedőn akarok lassan felmenni.
Ötödikben 120-ig elviselhető a hangja, 135 felett hallhatóan szenved a motor. Viszont ötödik a fokozatban lehet vele 35-tel is menni(!), harmadikban 105-tel.
Kényelem:
Az első ülések kényelme körülbelül egy tornatermi zsámoly kényelmével ér fel, már 40Km után fájt a hátam tőle. Muszáj voltam venni egy deréktámaszt, így már elég jó. A nyílászárók nehezen csukódnak(főleg a csomagtartó). A belső kialakítás a City felszeréltségnéll nagyon lepusztult, szivírgyújtó sincs... A benzinszint mérő röhejesen pontatlan úszós, néha csal. Kanyarban billeg nagyon, viszont kényelmes a rugózása. Egyetlen extra a hátsó üléssori fejtámlák.
A biztonsággal kapcsolatban le kell írnom, hogy egy közeli barátom fél éve felborult egy ilyennel, a kocsi átfordudlt a tetején, nagyon összetört, de neki egy horzsoláson kívül nem lett baja, ki tudott szállni a kocsiból. Jó pont.
- Ékszíj csúszott, egér megrágta a gyújtáskábelt, első lökhárító leért párszor, kormány balra húz.
- Update félévvel később: Ékszíj még mindig csúszik. A kormány balrahúzást egy csodálatos futóművessel megcsináltattam. Közben viszont valószínűleg hydrotőkés lett a motor, kopog egy szelep nagyon. És még egy furcsaság: hidegen prögetve csúnyán füstöl.
Suzuki Szalon BAZ megye, a főnök ért hozzá, a segédek kontárok. (Röhejes volt, amikor az egyik segéd úgy csinált, mintha meghúzna egy csavart, de közben csak forgott az imbuszkulcs a csavaron.)
Még keresem a jó szerelőt. Nincs kedvem Opel-szalonba vinni.
Helyi szerelő az ékszíjat cserélte., rendes. A futóműves abaújszántói, nagyon jó. Lézeres cuccal lőtte be a futóművet, azóta is tökéletes.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 1998 |
Teljesítmény | (3) | Km vásárláskor | 52000 |
Előző autója? | – | Következő autója? | Kia Cee´d vagy Opel Astra H - majd ha classicként árulják |
Verdikt | (5.4/10) |