250.000 km-ig jó
Céges autó volt. Sajnos nagyrészt autópályán használtuk, amihez az 1.7-es 60 LE-s dízel nem túl nyerő választás. Egy full fapados (bocs szervokormány volt benne) verzióhoz volt szerencsém. Mint a címben is írtam az első 250.000 km-en szinte semmi gond nem volt, kivéve az idiótán elhelyezett generátort, amit talán kétszer is kellett cserélni, javítani (nagyon közvetlenül kapott mindent, valahol a kerék mellett volt). A futóműve (kis)teherautós viszonylatban teljesen korrekt volt, az első belső hűtésű tárcsafékek remekül dolgoztak, de a hátsók nem voltak ilyen túlméretezettek, azoknak megpakolva elég volt egy komolyabb autópályás fékezés, és utána már ütöttek. A belső tér rendkívül puritán, az ülések és az üléspozíció kényelmetlen volt. A váltórudazat 100.000 km környékén széthullott, harmadikban el tudtam evickélni a szervízbe ahol gariban kicserélték (öt ilyen autó volt a cégnél ezen mindegyik átesett +-10.000km). A motor mindig könnyen indult, tök mindegy milyen hideg volt és hány százezer km volt benne. Sajnos elég erőtlen volt és borzasztó zajos is. 100 felett folyamatosan emelkedett a hang autópályás tempónál durva volt amikor a motor túlüvöltötte a futómű és szélzajt(pedig az sem volt gyenge), rádiót hallgatni képtelenség volt, vagyis lehetett, de az már valamilyen mértékű halláskárosodással járt. 250.000 km felett mintha összeomltt volna a rendszer, folyamatos szervízlátogatások, főleg futómű és fékproblémákkal, majd 300.000 km környékén a differenciálmű meghalt. Kupplungot még akkor sem kellett rajta cserélni, az ISUZU motor pedig még ekkora futásteljesítménnyel sem fogyasztotta az olajat. A motor hangja, járása , fogyasztása nem változott még 300.000 km-nél sem!
- 250.000 km-ig szinte csak kopó alkatrészek, generátor, váltórudazat, utána szinte minden, kivéve az ISUZU motort.
OPEL DUNA
OPEL Kövesdán