Majdnem Manta
Bocs´ címért, megtévesztő! Bár volt a talpam alatt 3 Manta is - két "B" az enyém, egy "A" a családban - nem szeretnék összehasonlító tesztet írni. Annyi, hogy az "A"-ra kissé emlékezet a forma. A hátsókerékhajtás hiányzik...
Először is még megvan. Ez nálam már jelent valamit.
Összességében kedvelem, de nem tudnám eldönteni, hogy önmagáért, vagy csak azért, mert ennyiért közel sem lehet ilyen pofás, robosztus, megbízható, fenntartható vasat kapni. Sokszor nézelődöm, "hűtlenkedem", de 1-1,2M alatt nem látok olyan járgányt, amibe szívesebben ülnék mint ebbe.
Karosszéria:
A forma ritka jó kompromisszum, de kompromisszum. A Vectra padlólemeze, méretei okozzák az egyetlen formai ügyetlenséget: az ajtók túlságosan elöl vannak, és túl rövidek, oldalról az egész nagyobbnak, nehézkesebbnek hat, mint amilyen. Bármilyen más szögől nézve komoly sportkocsi benyomását kelti. A formai hátrány persze előnyöket is hordoz: nagy utas- és csomagtér.
A lapos frontba csak nagyobb teljesítményű izzókat fogadni képes lámpafejeket (fém) lett volna szabad beépíteni, ezek egy elégséges fényt adó izzótól elolvadnának.
A karosszériáról még annyit, hogy teljesen rozsdamentes, lehet, hogy az olasz előélet miatt is, de törve sem volt és az összes kerékdobburkolat a helyén van. Sajnos nem én vagyok az első "csillaggarazsírozója" és ez (meg a bunkók kulcscsomója) a fényezésen nyomot hagyott.
Ami viszont nagyon tetszik még az a lemezvastagság, hogy közhelyet idézzek: ilyet már nem gyártanak. Mint egy amerikai autó. Nincs olyan felület, ami üres lemezhangot hallatna, a motorháztetővel lehetne nyakból-nyomni vállra. Így már nem is tűnik soknak az 1235 kg.
Motor:
Összességében jó. Értem ezalatt, hogy CRX-em is hasonló literteljesítményű volt (78,61-75,07 LE/liter), de azt a jobb teljesítmény-súly arány ellenére jobban kellett pörgetni. A C20XE viszont sokkal durvábban, darabosabban jár, főleg alapjáraton.
Ha figyelek a hűtővízszintre (kevéssel a jel alatt volt, amikor elszállt a fűtéscső) lehet, hogy hengerfejszerelésre sem kerül sor. Belenéztünk: a rettegett hidrotőkék egész´ jó állapotúak. A fej levétele után kiderült, hogy hengerfalon nincs (!) tapintható "váll". 189 000 km után ez nekem jól hangzik. Ebben motorban még min. 100-120e km van még generálig, pedig pörgös, pörgetem is!
Azon ritka autók közé tartozik (a másik egy Rekord 2.0S volt), amelyek nekem is tudják a gyári, városi fogyasztást: 10,4 l. Nem tudom, hogy pontosan mennyi de kb. 10-10,5 liter benzinóraállás-km szerint (ismétlem: városban), már több hónapja. A régi gyertyákkal 12 felett is volt.
Egyébként nem vagyok ólomlábú, nekem 150 LE-s Calibra kell, hogy a fülemnek nem bántó módon tartsam a 60-80 LE-s autók vezetői diktálta ritmust. Azért lehet, hogy egy Kadett GSi 16V jobb lenne...
Az autópálya a megengedett sebességig nagyon pálya neki. Az én fülemnek kicsit rövid az 5. gang, de így egy előzésnél elég egy kövérebb gáz és 130-nál is érezhetően leül a hátsója. Mire a kamion elé érek 170-180, a 300 méterről már villogtató "csaklendületbőltudokelőznikinemtágítokabelsősávbólegyhatos" már távolodik.
Kényelem:
Elég nagy, kettőnknek néha feleslegesen is nagy. Az üléspozíció Opel-coupésan tökéletes. Utazóautónak kellemes, kicsit nagy szélzajjal. Az ülések szerintem alapfelszereltséghez tartozó változatok, de hosszú távon is kényelmesek, hegyi versenyre nem mennék velük, de a futóművel sem. Ez utóbbi szintén kompromisszum. Illik az autó menetteljesítményéhez, nem sportkocsi! Szűk fordulóban alulkormányzott, de hosszú, lágy kanyarokban az ülések oldaltartása bizonyul a gyengébbnek. A hátsó rugók lehetnének lágyabbak, ez mind a komforton, mind a sajátkormányzottságon javítana. Az ABS szerintem túl hamar kavar be. Nem lehet csúszvagördülést elérni, nélküle rövidebb lenne a féktáv, vagy lehet, hogy csak az enyém nem jó, de egyszer leizzasztott.
Egyben:
:) - Karakteres, szerethető, megbízható, tartós, fenntartható családi coupe, örökzöld forma.
:( - A motort könnyebb kasztnihoz tervezték, ehhez a mérethez, formához, már csak a hangélmény miatt is valami nagyobb illett volna.
- Boardcomputer. Még nem döntöttem el a sorsát, lehet, hogy az analóg orás kerettel egy olajnyomásóra kerül a helyére.
- Jobb oldali ablakemelő-kapcsoló: még nem orvosoltam, mivel az új 44e Ft, használtat vadászok.
- Széleinél leereszkedő tetőkárpit: Olaszból hozta be ott dolgozó első tulaja, gondolom a napsütéstől átforrósódó tető okozta, mint sok amcsi vasnál.
- Kopogásérzékelő (16-os kód).
- Hengerfej, vagy hengerfejtömítés, ez már nem derül ki. Repült mindkettő, eddig OK!
- Valamint a kopó-fogyó cuccok: fékbetétek körben (tárcsák jók), olaj 5000-enként, gyertyák (valaki Berukat :( rakott bele... )
- +amit vásárlás után kötelező cserélni: vezérműszíj+feszítő
- Korral jár: váltógomb+váltó- és kézifékkar-bőr csere.
Ismerős: szíjat és feszítőgörgőt cserélt. Huszonharmincezer anyaggal együtt természetesen.
Mobil Star: zöldkártya, valamint az utolsót leszámítva minden olajcserét Ők végeztek.
Én: ékszíjak cseréje, kopogásérzékelő felesleges cseréje, kontatkhiba megszűntetése (ha valaki tudja hol van, azt is tudja, hogy nem kis meló, nőgyógyászok előnyben), legutóbbi olajcsere.
Barátnőm+én: tetőkárpit visszavasalása.
Apa+én: hengerfej-csere. Ekkor vettük észre, hogy a vezérműszíj nem volt normálisan megfeszítve! Ezért a "2-es" a fenti "ismerősnek".
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1992 |
Megbízhatóság | (8) | Vezetett km | 20000 |
Előző autója? | CRX 1.6 16V | Következő autója? | E36 Coupe, v. Celica T18 STi, v. Calibra 1994-, v. Camaro III |
Verdikt | (6.1/10) |